Breaking News

5 SEBAB UTAMA RAMBUT MULAI GUGUR SELEPAS MELAHIRKAN ANAK

Masalah rambut bukan dialami oleh orang tua saja, tetapi turut dialami golongan muda, lebih-lebih lagi wanita berstatus ibu.

Bagi wanita lepas bersalin masalah keguguran rambut kerap dialami. Berikut adalah punca keguguran rambut selepas bersalin.


PERUBAHAN HORMON.
Sepanjang tempoh kehamilan, hormon progesteron dan estrogen pada wanita hamil sangat tinggi. Kedua-dua hormon ini menyebabkan pertumbuhan rambut terhenti dalam fasa pertumbuhan. Sebab itu wanita hamil kelihatan lebih berseri-seri dan nampak cantik. Rambut mereka kelihatan berkilat dan bersinar-sinar.

Tetapi selepas bersalin iaitu sekitar usia bayi tiga hingga empat bulan, kesemua hormon akan kembali normal dan pada waktu ini ibu-ibu akan mengalami semula masalah keguguran rambut.

Disebabkan sepanjang tempoh kehiamilan tidak banyak rambut gugur, kali ini keguguran rambut berlaku dengan lebih banyak. Rambut yang gugur berterusan menyebabkan ia tidak sempat tumbuh dan memanjang. Akibatnya rambut kelihtan semakin menipis dan jarang.

TEKANAN.
Selepas bersalin, wanita menjadi ibu sibuk menguruskan keperluan keluarga dan bayi yang baru lahir. Lebih memburukkan keadaan apabila si ibu juga perlu bekerja. Menghadapai pelbagai tekanan dalam mengendalikan kesemua tugas-tugas ini membatasi masa untuk ibu menjaga kesihatan dan kebersihan rambutnya.

Jika tidak diberi perhatian, masalah keguguran rambut yang dialami ibu selepas melahirkan akan menjadi semakin teruk. dalam tempoh setahun sekiranya ia tidak dirawat dengan segera, masalah tersebut akan menjadi semakin serius sehingga akhirnya boleh menjadi keguguran rambut jenis wanita (female pattern baldness). Masalah rambut ini adalah jenis kekal dan sukar untuk ditangani.


BERUSIA DAN MEMILIKI RAMAI ANAK.
Ibu yang semakin berusia dan telah mengandung lebih dari tiga kali berisiko lebih tinggi berbanding ibu muda atau yang memiliki bilangan anak yang sedikit. Masalah menjadi lebih rumit apabila ibu yang memiliki bilangan anak yang ramai serta tidak menjaga kebersihan rambut mereka akan menyebabkan rambut gugur dengan lebih banyak.

Malah semakin ibu berusia bermula pula masalah puncak kepala (crowning area) semakin menipis. Ia bermula daripada bahagian tengah dan merebak ke bahagian tepi. Sebab itu boleh dilihat pada kebanyakan orang tua, wanita terutamanya rambut di bahagian tengah kepala amat nipis dan sedikit sehingga boleh dilihat kulit kepalanya. Ia berlaku bukanlah disebabkan masalah hormon semata-mata tetapi juga disebabkan penjagaan rambut selepas bersalin yang tidak betul.

POLA PEMAKANAN TIDAK SIHAT
Selain itu amalan pemakanan yang tidka sesuai boleh menyebabkan masalah keguguran rambut menjadi semakin serius. Seperti yang diketahui kebanyak ibu selepas bersalin mengawal pemakanan agar dapat mengembalikan smeula bentuk tubuh langsing seperti sebelum hamil. Hal ini sebenarnya boleh menyebabkan mereka banyak kekurnagan nutrisi yang amat diperlukan oleh tubuh.

Berbanding lelaki, proses penuaan wanita berlaku dengan lebih cepat. Sebab itu kulit kepala juga akan menjadi tua dengan lebih cepat berbanding lelaki. Masalah penuaan ini menyebabkan liang-laing rambut menjadi kosong. Liang-liang rambut yang kosong ini jika dibiarkan dan tidak diaktifkan bagi pertumbuhan rambut baru, ia akan tertutup dan terbenam.

Kalangan lelaki mereka yang mengalami maslaah rambut sekiranya tidak dirawat dalam tempoh 10 tahun sekalipun keadaan rambut mereka masih sama. Bezanya wanita tempoh dua hingga tiga tahun sudah cukup membuatkan wanita kelihatan botak kerana liang-liang rambut cepat tertutup. Liang-liang rambut yang tertutup dan terbenam tidak boleh dirawat atau diaktifkan lagi.

FAKTOR USIA
Semakin berusia peluang untuk pertumbuhan rambut baru semakin rendah, Ini disebabkan oleh kesemua sel-sel sudah menjadi semakin tua malah penyerapan nutrien-nutrien yang diperlukan dalam pertumbuhan rambut sihat juga semakin lambat.

Disebabkan usia semakin lanjut, ada kalanya kita lupa tubuh badan juga memerlukan lebih banyak nutrisi. Hal ini kerana organ-organ di dalam badan juga turut berusia seiring dengan pertambahan usia manusia. Jadi nutrisi yang masuk di dalam tubuh badan melalui makanan-makanan yang dimakan akan diserap dan diagihkan kepada organ-organ penting didalam tubuh seperti hati, jantung, buah pinggan dan sebagainya. Ia berfungis untuk membantu organ-organ dalaman berfungsi dengan baik.

RUJUKAN : MINGGUAN WANITA MEI 2013

No comments