Breaking News

Poligami hukum adat dan emosi | Married, Couple, Health care, Family Planning, MALAYSIA

hukum poligami,hikmah poligami,Poligami,Antara hukum, adat dan emosi
Keharusan berpoligami dibolehkan kepada semua lelaki Islam. Walau bagaimanapun, tidak semua lelaki Islam boleh berpoligami. Poligami sebenarnya khusus untuk lelaki atau suami yang istimewa sahaja. Lelaki atau suami istimewa ialah suami yang mempunyai kelebihan-kelebihan khas, yang tidak terdapat pada lelaki-lelaki lain. Kelebihan-kelebihan ini membolehkan dia mengatasi segala cabaran, halangan dan rintangan yang perlu ditempuhi, apabila berhasrat untuk berpoligami. Cabaran, halangan dan rintangan ini bukan sahaja selepas berpoligami, malah sebelum berpoligami. Jika halangan dan rintangan ini berjaya ditempuhi, barulah dia seorang lelaki istimewa dan layak untuk berpoligami.

Kelebihan utama yang perlu ada pada seorang suami yang ingin berpoligami ialah mampu dan berkuasa menanggung nafkah isteri-isteri dan orang di bawah tanggungannya. Nafkah adalah perkara penting dalam rumahtangga, dan ia menjadi kewajipan suami. Bahkan haram hukumnya seseorang itu berkahwin, sedangkan tidak mampu memenuhi keperluan nafkah isterinya.

Firman Allah s.w.t. (Al-Baqarah:233) yang bermaksud : ``Dan kewajipan suami memberi makan dan pakaian kepada isteri dengan cara yang baik.'' Rasulullah s.a.w. juga bersabda yang bermaksud : ``Takutilah Allah dalam urusan kaum wanita. Kerana kamu mengambil mereka dengan amanah Allah dan kamu menghalalkan persetubuhan dengan mereka dengan nama Allah. Bagi mereka tanggungjawab atas kamu untuk memberi nafkah makan minum dan pakaian dengan cara yang baik.''

Tidak semua lelaki mampu dan memiliki keistimewaan untuk menanggung nafkah ramai isteri dan ramai tanggungan. Kemampuan untuk menanggung nafkah ini adalah bermaksud ``menggandakan tanggungjawab'' bukan ``mengurangkan tanggungjawab sedia ada''. Apabila seseorang suami berpoligami,tanggungjawabnya bertambah, sama ada tanggungjawab ekonomi, sosial dan keagamaan. Suami yang berpoligami, tetapi kemudian mengurangkan komitmen kepada isteri sedia ada dan anak-anak, maka sebenarnya dia bukanlah lelaki istimewa yang layak untuk berpoligami. Jika selepas berpoligami memudaratkan isteri dan anak-anak, misalnya makan minum tidak mencukupi, tempat tinggal tidak terurus dan sebagainya, suami tidak layak. Dan hukum berpoligami boleh membawa kepada haram.

Sebab itu, ramai suami yang tidak mempunyai ciri-ciri keistimewaan ini,mengambil jalan alternatif berkahwin tanpa kebenaran Mahkamah. Kemudian timbul masalah tidak dapat menanggung nafkah isteri-isteri serta anak-anak.Makan minum tidak cukup, yuran dan buku sekolah anak-anak tidak berbayar.Ada kes isteri kedua memohon cerai kerana suami tidak memberi nafkah.

Ciri keistimewaan berikutnya, ialah kebolehan untuk berlaku adil. Adil adalah syarat utama untuk suami berpoligami. Ayat al-Quran tentang keharusan berpoligami (surah An-Nisa' ayat 3) jelas menyebutkan perkataan `adil', yang bermaksud: ``Kahwinilah wanita-wanita yang kamu sukai, dua, tiga dan empat.Tetapi jika kamu khuatir tidak dapat berlaku adil (antara wanita-wanita itu), hendaklah satu sahaja atau budak yang dalam milikmu. Ini paling dekat kepada kamu supaya tidak berlaku curang.'

Keadilan yang dimaksudkan di dalam ayat di atas ialah perkara-perkara yang boleh dilakukan mengikut fitrah kejadian manusia, seperti keadilan dari segi makan minum, pakaian, tempat tinggal, giliran bermalam serta waktu yang dihabiskan oleh seorang suami dengan tiap-tiap isterinya). Walau bagaimanapun, tidak semua lelaki mempunyai keistimewaan untuk membahagi-bahagikan perkara ini secara adil. Lelaki yang ingin berpoligami perlu berfikir, menilai dan mengkaji perkara ini terlebih dahulu, adakah dia boleh berlaku adil kepada isteri-isterinya? Arahan supaya berfikir, menilai dan mengkaji terlebih dahulu ini adalah arahan Allah s.w.t. dalam ayat di atas.

Perkataan `jika kamu khuatir tidak dapat berlaku adil' menghendaki suami berfikir, mengkaji dan membuat penilaian terlebih dahulu, sebelum berpoligami. Bolehkah adil atau tidak? Kalau yakin boleh, kahwinlah sehingga empat sekalipun. Tetapi jika tidak yakin boleh, atau lebih kepada tidak berlaku adil, satu sahaja sudah cukup. Bukannya disuruh berkahwin dahulu,kemudian baru hendak berfikir soal keadilan.

Cabaran seterusnya yang perlu dihadapi oleh suami yang ingin berpoligami ialah cabaran untuk menerangkan maksud hati kepada isteri yang sedia ada.Kemudian cabaran bagi menghadapi respons isteri, setelah diberitahu hasrat untuk berpoligami. Bolehkah isteri menerima dengan hati terbuka? Jika ya,alhamdulillah. Ataupun sebaliknya, isteri tidak boleh menerima.

Majoriti wanita fobia apabila suami menyebut perkataan `poligami'; marah, bermasam muka, tidak mahu bercakap, tidur berpaling muka dan sebagainya. Paling dahsyat diiringi sumpah seranah dan maki hamun atau sampai ke tahap meminta cerai. Inilah antara cabaran-cabaran yang perlu dihadapi oleh seorang suami yang berhasrat untuk berpoligami.

Realitinya, lelaki atau suami yang istimewa, dia langsung tidak gentar untuk memberitahu isteri mengenai hasratnya. Secara `gentlemen' dan berhati waja,dia juga tidak gentar dan bersedia menghadapi apa jua respons daripada isteri. Dan hanya lelaki atau suami istimewa sahaja yang mempunyai sifat keberanian ini. Lelaki istimewa tidak akan berkahwin senyap-senyap atau kahwin dahulu, kemudian baru hendak memberitahu isteri. Ada suami yang tidak istimewa, tetapi masih hendak berpoligami. Sebab itu ada yang mengambil jalan alternatif, berkahwin senyap-senyap.Apabila isteri mengetahui selepas itu, isteri marah pun tidak mengapa, sebab sudah berkahwin. Apa yang isteri boleh buat? Sesetengah kes, kerukunan rumahtangga tergugat akibat perkara ini.

Isteri mendakwa suami menipu, berkahwin tidak memberitahu dan sebagainya. Lelaki yang ingin berpoligami perlu bermuhasabah, menilai dan mengkaji diri sendiri, adakah dia lelaki istimewa yang dianugerahkan oleh Allah s.w.t. dengan ciri-ciri tersebut di atas. Adakah dia berani memberitahu isteri tentang hasratnya? Adakah dia boleh menanggung nafkah isteri dan anak-anak lebih daripada seorang? Adakah dia boleh berlaku adil kepada isteri-isterinya? Arahan supaya berfikir, mengkaji dan menilai terlebih dahulu ini adalah arahan Allah s.w.t. dalam surah an-Nisa' di atas.

Lelaki atau suami yang ingin berpoligami juga perlu membuat siasatan terperinci, kaji selidik dan buat paper work untuk menentukan apa kelebihan dan apa keburukannya jika dia berpoligami. Tiga persoalan di atas perlu diberi jawapan dengan ikhlas. ``Adakah aku boleh menanggung nafkah isteri-isteri dan anak-anak (yang sedia ada dan bakal lahir)? Adakah aku boleh berlaku adil kepada isteri-isteri, dan adil kepada anak-anakku nanti? Dan ketiga, beranikah aku memberitahu isteri pertama, dan beranikah aku menghadapi apa jua tindakan isteri?'' Kajian juga hendaklah mengambil kira adakah perkahwinan poligami itu akan mendatangkan darar syarie kepada isteri yang sedia ada dan anak-anaknya.

Darar syarie maksudnya apa sahaja kemudaratan fizikal dan mental, rohani dan jasmani kepada isteri dan anak-anak. Siasatan dan kajian ini perlu dibuat sebelum berpoligami,bukannya berkahwin dahulu, kemudian jadikan perkahwinan itu satu `eksperimen' untuk menentukan mampu atau tidak, adil tidaknya dan
sebagainya. Segelintir orang Islam berpoligami tetapi kemudian mengabaikan tanggungjawab, tidak adil dan mendatangkan kemudaratan kepada isteri-isterinya dan anak-anaknya. Akibatya Islam yang dikutuk. Yang bersalah dan patut dikutuk ialah orang itu, bukan Islam. Orang itu ialah suami yang tidak mempunyai ciri-ciri keistimewaan, tetapi masih ingin berpoligami, lantaran hanya berpegang kepada satu prinsip sahaja, iaitu poligami hak mutlak lelaki.

Oleh Musa Awang

- Musa Awang ialah seorang Peguam Syarie.

4 comments:

 1. soal nya apa kah berat sangat isteri pertama menerima madu nya?

  ReplyDelete
 2. Berhati-hati menerima tafsiran yang bias hanya berdasar kan kepada apa yang tertulis...hal poligami ini patut diselami lagi dengan hati yang beriman kepada yang maha kuasa..dan bukan nya yang berhati keduniawi dan hanya berlandas kan kata-kata adat resam dan emosi dan inginkan menang dalam perbicaraan duniawi..di puji dan di beri nama. Apakah sabenar nya lelaki ingin berkahwin lagi?? Bagaimana sesuatu perkahwinan itu didirikan..bagaimana pasangan itu hidup dan sebagai nya..INI lah dasar nya yang membuat sasaorang itu berkahwin lagi..cuma perkara ini tidak di tanya dan diteliti kan olih pengamal undang-undang syariah yang semata-mata lihat apakah salah nya sasaorang itu mengikut section atau pun akta keluarga islam...nak menang tetapi lupa kan yang terkahir ijab kabul atau pun niat berkahwin itu adalah kerana Allah SWT..

  ReplyDelete
 3. Poligami bukan menindas kaum wanita,,,bagi saya yang telah diceraikan oleh suami melihat perkara ni dari sudut positifnyalah. Poligami satu cara penyelesaian masalah dalam sebuah perkahwinan itu sendiri.

  ReplyDelete
 4. Banyak positive nya kalau kita berpoligami...cuba lah kita ubah adat resam kita yang membunuh kerahamatan nya secara tidak sedari dengan azam yang kuat dan mulakan perkahwinan kita dengan dua orang isteri serentak sebaik sahaja apabila kita hendak berumah tangga. Kita temukan jodoh pasangan wanita yang mahu bermadu...kita mula kan hidup kita..terutama sekali menjana ekonomi dan agama..saya pasti semua orang yang bukan beriman dan bukan beragama islam pasti takut dan resah atas perkahwinan sabegini..percayalah...ulasan nya???

  ReplyDelete