DO NOT MISS

08 September 2009

Kelebihan Mengamalkan Surah Al-Mulk | Rahsia , Al-Islam, Muslim, Sejarah, Ceramah ISLAM

Kelebihan Mengamalkan Surah Al-Mulk  | Rahsia , Al-Islam, Muslim, Sejarah, Ceramah ISLAM
Surah Al Mulk adalah surah keamanan dan keselamatan, kerana ia menyelamatkan pembaca-pembacanya dari siksa kubur. Sejarah telah membuktikan seperti yang berlaku di zaman Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam. Ibnu Abbas menceritakan:

"Pernah suatu ketika setengah para sahabat berkhemah di atas kubur. Mereka sebenarnya tidak menyangka tempat itu adalah kubur. Setelah beberapa ketika berada di dalam khemah, mereka tiba-tiba terdengar suara orang membaca Surah Al Mulk dari mula hinggalah akhirnya. Suara itu datangnya dari dalam tanah. Tahulah mereka, sebenarnya mereka sedang berkhemah di atas kubur. Kemudian hal itu diadukan kepada Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam lalu baginda bersabda yang bermaksud: "Surah Al Mulk adalah surah pelepasan kerana ia menghindar pembacanya dari azab neraka."

sales@rahsiaperkahwinan.com

Meskipun begitu, Surah Al Mulk juga mempunyai kelebihan-kelebihan yang lain. Di sini penulis bentangkan sebahagian daripadanya sahaja. Diantaranya:

1. Abu Hurairah meriwayatkan hadis, katanya yang bermaksud: "Sesungguhnya di dalam Al-Quran itu, ada satu surah yang mengandungi 30 ayat, ia mensyafaat bagi lelaki yang membacanya. Maka selagi mana lelaki itu membacanya, selagi itu pula ia meminta ampun unutuknya. Surah itu ialah surah Al Mulk."

2. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Surah Al Mulk itu memelihara dan menghindarkan pembacanya dari azab kubur."

3. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Aku sungguh gembira, sekiranya orang mukmin sentiasa membaca surah Al Mulk sehingga seolah-olah surah itu tertulis di dalam hatinya."

4. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Barangsiapa membaca surah Al Mulk setiap malam, diselamatkannya dari azab kubur."

5. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Sesiapa membaca surah Al Mulk pada mana-mana malam, nescaya datang ke dalam kuburnya surah itu sebagai pengganti untuk bersoal jawab dengan Munkar Nakir.

SURAH AL-MULK | SHEIKH MISHARY AL-AFASY |
DOWNLOAD SURAH AL-WAQIAH
| MP3

6. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya di dalam Al-Quran ada satu surah yang terkandung 30 ayat. Surah itu ialah surah Al Mulk. Ia akan datang kepada pembacanya untuk membantu bersoal jawab dalam kubur sehinggalah mereka selamat masuk ke dalam Syurga."

7. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Sebahagian surah-surah yang terdapat di dalam Al-Quran ada satu surah yang mengandungi 30 ayat. Surah itu surah Al Mulk. Ia memberi syafaat kepada orang yang membacanya dengan mengeluarkannya dari Neraka dan memasukkannya ke dalam Syurga."

8. Ulama berkata: "Sesungguhnya Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam tidak akan beradu melainkan setelah membaca surah As Sajadah dan surah Al Mulk."

sales@rahsiaperkahwinan.com

9. Ulama berkata: "Sesungguhnya surah Al Mulk itu melepaskan pengamal-pengamalnya dari kena azab. Ia akan bersoal jawab pada hari kiamat di hadapan tuhan kerana menuntut kelepasan mereka yang mengamalkannya dari azab api Neraka."

10. Saiyidina 'Ali berkata: "Barangsiapa mengamalkan surah Al Mulk, nescaya dibawa ia pada hari kiamat di atas sayap malaikat serta wajahnya yang cantik seperti nabi Yusuf."

11. Ulama berkata: "Sesungguhnya surah Yasin dan surah Al Mulk terkandung di dalamnya beberapa rahsia dan kelebihan. Barangsiapa mengamalkannya nescaya ia mendapat rahsia-rahsia dan kelebihan-kelebihan itu serta dikasihi oleh semua manusia dan juga menjadi hebat pada pandangan makhluk."

12. Saiyidina 'Abdullah bin Abbas berkata: "Barangsiapa membaca surah Al Mulk sehingga menjadi amalan wiridnya, nescaya ia mendapat bantuan dan pertolongan dari Allah Subhanahu wa Ta'ala di dalam kuburnya. Bila azab hendak datang ke pihak kepala, terdengar satu seruan: "Tidak boleh engkau datang ke pihak kepala ini kerana ada surah Al Mulk."
Begitulah keadaanya bila azab itu pergi ke pihak kaki dan perutnya. Kerana semuanya mengandungi surah Al Mulk."

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

sales@rahsiaperkahwinan.com

Resipi Agar-Agar Mangga Coklat | MALAYSIAN RECIPES, food recipes, Resepi, Resipi Masakan MALAYSIA

Resipi Agar-Agar Mangga Coklat | MALAYSIAN RECIPES, food recipes, Resepi, Resipi Masakan MALAYSIA
BAHAN-BAHAN:

2 biji mangga masak

1 paket serbuk agar-agar (10 gm)

150 gm kepingan coklat

2 cawan susu cair

1/2 cawan susu manis

1 cawan air

1 sudu kecil esen vanila

CARA MENYEDIAKAN:

1. Mula-mula kita kisar buah mangga dengan air. Ketepikan.

2. Tuangkan susu cair dalam periuk dan masukkan serbuk agar-agar.

3. Masukkan coklat.

4. Kacau hingga semuanya sebati.

5. Setelah mendidih masukkan mangga kisar dan esen vanila.

6. Kacau sebati dan rata.

7. Tuangkan dalam adunan dan sejukkan.


-sajiONLINE-


Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]



sales@rahsiaperkahwinan.com

Perbezaan Antara Ron95 dan Ron97 | Koleksi PETUA Tradisional, tips, information of MALAYSIA

Perbezaan Antara Minyak Ron95 dan Minyak Ron97 | Koleksi PETUA Tradisional, tips, information of MALAYSIA
Akhir-akhir ini Malaysia dikecohkan lagi dengan kenaikan harga minyak. Mulai 1 September lepas, Kerajaan Malaysia telah menaikkan harga minyak sekali lagi. Selain itu, kerajaan juga telah menggantikan penggunaan minyak RON92 kepada RON95.

Berikut adalah senarai harga minyak terbaru (mulai 1 September 2009).

* RON 97 : RM2.05

* RON 95 : RM1.80

Tetapi tahukah anda apakah itu RON? Pernahkah anda semua tertanya apa bezanya minyak RON97, RON95 dan minyak RON92 tu. Kenapa kerajaan tukar penggunaan minyak RON92 kepada RON95? Apa signifikannya daripada penukaran itu? Minyak yang mana satukah yang lebih bagus? RON95 atau RON97?

Mungkin ada ramai yang mengatakan minyak RON95 adalah minyak yang tidak berkualiti. Sebab itu ia lebih murah. Ada pula mengatakan minyak RON95 mungkin akan mengotorkan engine anda dan ada juga yang mengatakan minyak RON95 kurang berkuasa berbanding minyak RON97.

Sebelum anda semua membuat tanggapan palsu,mari kita fahami apakah maksud sebenar RON.

sales@rahsiaperkahwinan.com

RON adalah singkatan bagi ‘RESEARCH OCTANE NUMBER‘, dimana octane number ataupun octane rating bermaksud ketahanan minyak tersebut sebelum ianya meletup atau dinyalakan di dalam engine anda.

RON97 bermakna minyak ini lebih tinggi ketahanannya berbanding dengan RON95 atau RON92. RON yang tinggi dicipta untuk mengelakan berlakunya nyalaan pramatang dan pada asalnya diciptakan untuk kereta yang berkuasa tinggi seperti kereta-kereta lumba dan sport.

Tidak bermakna menggunakan RON95 itu tidak bagus untuk kereta anda. Harus diingatkan bahawa nilai oktana tidak ada kaitan dengan kandungan tenaga di dalam bahan api, ataupun kelajuan bagi api palam pencucuh untuk sampai merentasi kebuk pembakaran. Ia hanya ukuran ketahanan bahan api terhadap nyalaan sendiri.

Oleh itu, ia sepatutnya tidak menjejaskan prestasi enjin. Namun begitu, anda masih perlu memeriksa keperluan gred minima bagi enjin kereta anda.

Apa yang perlu anda buat ialah rujuk buku panduan kereta anda untuk Rating Octane minimum yang boleh dipakai dan juga kereta anda perlu menggunakan minyak unleaded (tanpa plumbum) ataupun leaded (plumbum).

Apabila anda refer kepada manual kereta anda, kat situ ada ade tercatat minimum ron yang boleh digunakan. Kalau dia tulis ron 95, maknanya anda kena guna Ron 95 dan ke atas saja. Jangan pula guna minyak bawah ron95. Nanti rosak pula kereta anda.

Selain di dalam buku panduan, anda juga boleh melihat sticker Octane Rating minimum di lid penutup minyak kereta anda. Di situ pun biasanya ada di catatkan.

Secara asasnya memang lagi tinggi RON tu, maka lagi bagus minyak tu. Tapi perlu diingat, RON yang lebih tinggi tidak bermaksud ianya lebih berkuasa. Ia hanya bermaksud minyak itu lebih susah untuk dinyalakan. Dan sebenarnya, setiap engine sesebuah kereta itu direka dengan minimum octane rating nya yang tersendiri.

Jadi, paling pentingnya ialah periksa manual kereta anda, apakah nilai minimum octane rating atau RON nya. Gunalah minyak paling minimum yang dicatatkan itu. Kalau RON95 maka anda boleh guna RON95 tanpa ada sebarang masalah. Dengan menggunakan minyak RON95, anda sebenarnya dapat menjimatkan duit anda kerana ianya lebih murah.

Namun, kepada mereka yang pakai kereta yang berkuasa tinggi contohnya kereta sport seperti evo, impreza, type R, skyline dan sewaktu denganya, maka adalah sangat disarankan supaya anda gunalah minyak RON97. Walaupun harganya mahal sedikit, tapi tidak mengapalah, janji anda puas hati. Nanti boleh la anda pecut kereta dengan lancar, tanpa semput-semput.

sales@rahsiaperkahwinan.com

Anda boleh cek sama ada model kereta anda sesuai atau tidak dengan RON95 dalam jadual dibawah :

Perbezaan Antara Minyak Ron95 dan Minyak Ron97 | Koleksi PETUA Tradisional, tips, information of MALAYSIAklik gambar untuk lebih jelas

Perbezaan Antara Minyak Ron95 dan Minyak Ron97 | Koleksi PETUA Tradisional, tips, information of MALAYSIAklik gambar untuk lebih jelas

Perbezaan Antara Minyak Ron95 dan Minyak Ron97 | Koleksi PETUA Tradisional, tips, information of MALAYSIAklik gambar untuk lebih jelas


-pakarhowto-

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

sales@rahsiaperkahwinan.com

Jenis-Jenis Seorang Isteri | Husband and Wife, passion, sex and relationships, romance

Jenis-Jenis Seorang Isteri | Bercinta Dengan Suami Orang | SuamiPerkasa.com | Suami Cepat Tewas | Berbagi Suami | SuamiOnline.com | Kisah Suami | Info Seks Suami Isteri | Sarapan Buat Suami | ghairah suami | Husband and Wife, passion, sex and relationships, romance
1. Isteri Siddiqin

Isteri yang tidak akan meminta apa-apa dari suaminya sekalipun yang perlu (dharuri). Apa yang disediakan suaminya, dia terima dengan penuh malu dan bersyukur. Kalau ada, adalah. Kalau tidak ada, dia bersabar. Tapi meminta tidak. Apatah lagi yang tidak perlu, kalau diberi pun dia tolak bahkan adakalanya yang perlu pun dia tolak dengan baik, dia lebih suka menolong suaminya. Itulah golongan yang bersifat orang yang Siddiqin. Golongan ini payah hendak dicari terutama di akhir zaman ini, macam hendak mencari belerang merah atau gagak putih. Ini adalah perempuan luar biasa.

sales@rahsiaperkahwinan.com

2. Isteri Muqarrobin

Isteri yang tidak meminta dari suaminya kecuali yang perlu sahaja. Yang tidak perlu dia tidak akan memintanya bahkan kalau suaminya memberi yang tidak perlu dia tolak dengan baik. Tapi kalau yang diperlukan pun tidak ada, dia tetap sabar. Namaun dia tidak akan mendesak suaminya. Dia tetap bersabar dengan keadaan itu. Itulah golongan Muqarrobin. Golongan ini juga susah hendak dicari di zaman kebendaan ini, di zaman orang memburu dunia, di zaman orang memandang dunia adalah segala-galanya.

3. Isteri Solehin

Isteri yang meminta kepada suaminya yang perlu dan juga sekali-sekala meminta juga yang tidak perlu seperti ingin sedikit kehidupan yang selesa sama ada dari segi makan minum, tempat tinggal, kenderaan. Namun kalau suaminya tidak memberi, dia tetap sabar dan tidak pula menjadi masalah. Itulah dia golongan orang yang soleh.

sales@rahsiaperkahwinan.com

4. Isteri Fasik

Isteri yang selalu sahaja meminta-minta bukan sahaja yang perlu, yang tidak perlu pun dia suka meminta-minta juga. Kalau diberi pun tidak pernah puas-puas, tidak pernah rasa cukup, sudah mewah pun tidak rasa cukup. Kalau tidak diberi menjadi masalah, dia merungut-rungut, marah-marah, sakit hati, merajuk hingga menjadi masalah dalam rumah tangga. Inilah dia golongan yang fasik. Isteri ini selalu sahaja derhaka dengan suami, apatah lagi dengan Tuhan.

Sikap, tindakannya, percakapannya selalu sahaja menyusahkan suaminya, membuat suaminya selalu serba salah dibuatnya. Berbagai-bagai kehendak diberi, berbagai-bagai kemahuannya terpaksa ditunaikan. Adakala pakaian terpaksa ditukar sebulan atau dua bulan sekali, asyik pergi shopping sahaja. Namun demikian tidak juga puas dan tidak juga merasa cukup. Macam-macam yang dia hendak. Akhirnya krisis rumahtangga tidak pernah berhenti, sentiasa bergolak, sentiasa bergelombang macam air laut yang tidak pernah berhenti-henti daripada bergelombang dan begelora. Lama-lama kelamaan bercerai juga. Kalau pun tidak bercerai kerana hendak menjaga air muka atau hendak menjaga nama baik atau tidak mahu anak porak peranda, tapi apalah ertinya rumahtangga yang begitu rupa. Dimanalah keindahannya lagi. Apalah bahagianya kalau gelombang dan gelora krisis tidak pernah rehat dan tenang. Apalah akan jadi kepada anak-anak melihat ibu bapa sentiasa macam kucing dengan anjing.

Semoga Allah menyatukan hati-hati kita, menjadikan kita saling mencintai karena Dia; sebagaimana dalam hadits yang diriwayatkan oleh Tirmidzi Rasululllah saw bersabda:

"Di sekitar Arsy ada menara-menara dari cahaya. Di dalamnya ada orang-orang yang pakaiannya dari cahaya dan wajah-wajah mereka bercahaya. Mereka bukan para nabi atau syuhada'. Para nabi dan syuhada' iri kepada mereka. Ketika ditanya para shahabat, Rasulullah menjawab, "Mereka adalah orang-orang yang saling mencintai karena Allah, saling bersahabat karena Allah dan saling kunjung karena Allah."


-megasutra-

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

sales@rahsiaperkahwinan.com

Gambar Terbaru Leina Hangat | PERKAHWINAN artis MALAYSIA, news, scandal, gossip, Weddings, Families, Divorces of Celebrities

Gambar Terbaru Leina Hangat | Gambar seksi Leina Hangat | Gambar Kahwin Leina Hangat | PERKAHWINAN artis MALAYSIA, news, scandal, gossip, Weddings, Families, Divorces of CelebritiesLeina Hangat cuba melakukan yang terbaik dalam
hidupnya dan menjadi isteri yang mithali.

SETIAP perkara buruk yang berlaku dalam diri seseorang itu tidak semestinya tidak boleh diubah langsung melainkan dengan kehendak diri sendiri seperti penyanyi Leina Hangat.

Selepas perkahwinan pertamanya dengan lelaki Perancis, Muhammad Jamal Deluloy Abdullah tidak menjadi, kini Leina atau nama sebenarnya Norazlina Abdul Rahman, 37, akur dengan ketentuan Tuhan lantas memilih kehidupan yang lebih sempurna di sisi Allah dengan bersuamikan Mohd Zaipul Bahri Ghazali, 37.

Malah, kehidupannya juga lebih sempurna sebagai seorang isteri. Bak kata Leina, dia ingin menjadi seorang isteri yang mithali.

Luah Leina sambil tersenyum, “Saya senang dengan keadaan sekarang kerana dulu terpesong dari akidah.

“Alhamdulillah, selepas enam bulan berkahwin, jarang-jarang pergaduhan berlaku dan semua masalah dapat diselesaikan dengan cara yang baik. Suami saya seorang yang pendiam dan dia bukan seorang yang cemburu buta...”

Leina dan Zaipul dinikahkan pada 8 Mac lalu di Masjid Negara dan pada 8 hingga 21 April lalu mereka mengerjakan umrah bersama.

sales@rahsiaperkahwinan.com

Leina berkata dia hanya menjalankan tanggungjawabnya sebagai isteri dan hamba Allah yang terbaik sebelum ke tanah suci itu.

“Saya hanya menjadi diri saya dan mampu merancang tetapi tidak dapat menceritakan apakah maksud di sebaliknya..Alhamdulillah, saya bersyukur dengan perubahan yang berlaku dalam diri. Jika tidak separuh, sikit pun ‘ok’.

“Allah banyak memberikan jalan pemudah untuk saya jadi buat apa saya nak ragu-ragu lagi,” tuturnya yang bersedia untuk menimang cahaya mata namun Tuhan belum kurniakan rezeki itu.

Semasa mengerjakan umrah, Leina berkata dia dan suami sempat mendoakan supaya mereka dikurniakan anak secepat yang mungkin.

“Saya nampak kesungguhan suami untuk mendapatkan anak kerana semasa kami mengerjakan umrah, dia sempat mencari buah berwarna hitam dan berkulit keras yang dipanggil buah Nabi Adam.

“Selepas itu, buah itu direbus dan sebelum dimakan kita perlu berselawat dahulu. Insya-Allah, orang kata mudah untuk dapat anak. Kami hanya berusaha dan setakat ini belum ada rezeki,” cerita Leina.

Dalam menyambut bulan puasa ini, Leina juga merasakan nikmat menjalani ibadat puasa bersama suami tersayang.

Kata Leina, jika masing-masing tidak mempunyai aktiviti di luar pada hujung minggu, mereka akan memasak untuk hidangan berbuka puasa bersama-sama.

“Kalau tak keluar, suami saya suka ke dapur kerana dia sudah lama hidup bujang. Jadi, kadangkala saya akan cuba memasak untuk dia dan dia pula akan memasak untuk saya sekadar bertukar-tukar selera.

“Saya suka maggi goreng istimewa dan nasi goreng yang dia masak,” kata Leina.

Gambar Terbaru Leina Hangat | Gambar seksi Leina Hangat | Gambar Kahwin Leina Hangat | PERKAHWINAN artis MALAYSIA, news, scandal, gossip, Weddings, Families, Divorces of CelebritiesLeina tidak dapat menahan air matanya daripada menitis saat terkenangkan tidak dapat pulang beraya bersama kedua ibu bapa tersayang

Namun, jika hari biasa, Leina biasanya akan sibuk dengan undangan berbuka puasa di luar, pastinya dia akan memasak terlebih dahulu untuk suami.

“Suami saya tak berapa cerewet sangat makan kerana apa yang saya masak mesti dia akan makan. Misalnya, saya akan masak ayam masak kicap dan gulai masak lemak cili padi telur.

“Kadangkala kalau tak sempat masak pun mesti saya akan bungkuskan makanan selepas balik dari kerja.

sales@rahsiaperkahwinan.com

“Esok pagi dalam pukul 4.15 hingga 5 pagi kami akan bersahur sekali,” ujarnya yang tidak dapat pulang beraya ke kampung di Johor Bahru kerana menemani suaminya yang bekerja di Kuala Lumpur.

Tiba-tiba Leina tidak dapat menahan air matanya daripada menitis saat terkenangkan tidak dapat pulang beraya bersama kedua ibu bapa tersayang.

“Sejak 17 tahun dulu saya dah keluar dari Johor dan berhijrah ke Kuala Lumpur. Apabila sudah dewasa baru saya terfikir kenapa mak dan ayah tak benarkan saya tinggalkan rumah.

Gambar Terbaru Leina Hangat | Gambar seksi Leina Hangat | Gambar Kahwin Leina Hangat | PERKAHWINAN artis MALAYSIA, news, scandal, gossip, Weddings, Families, Divorces of Celebrities“Sebagai seorang anak, saya masih mempunyai mak dan ayah. Jadi, apa pun yang berlaku saya mesti balik menjenguk mereka di kampung.

“Saya dah puas kerja dan mengembara ke merata tempat. Saya sedih apabila melihat kawan-kawan yang tidak mempunyai mak dan ayah,” katanya yang sempat berpesan supaya kita sentiasa menghargai kedua ibu dan bapa masing-masing.

Menurut pembantu peribadi selaku kawan baik Leina sejak 10 tahun lalu, Anuar Kadir, wanita itu tidak pernah melupakan kedua ibu bapanya saat menyambut Hari Raya dan sekarang dia telah siap membeli pakaian untuk mereka termasuk anak-anak buah dan adik-beradiknya yang lain walaupun ada yang sudah bekerja.

Katanya, itulah kelebihan Liena..

-mstar-

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

sales@rahsiaperkahwinan.com

Rindu Norfitrah Anak Kepada Cico Uji Rashid | PERKAHWINAN artis MALAYSIA, news, scandal, gossip, Weddings, Families, Divorces of Celebrities

Rindu Norfitrah Anak Kepada Cico Uji Rashid | Gambar Cico Uji Rashid Kahwin | Cico dan isteri Nur Fuziana | PERKAHWINAN artis MALAYSIA, news, scandal, gossip, Weddings, Families, Divorces of CelebritiesCico dan isterinya, Nur Fuziana kini semakin bahagia dengan
kehadiran Rindu Norfitrah, 8 bulan


PERUBAHAN paling besar dalam diri pelakon Cico Harahap, 31, ketara dirasai sejak dia dikurniakan anak, Rindu Norfitrah, 8 bulan.

Anak comel yang lebih persis wajak Cico itu merupakan hasil perkahwinannya dengan wanita siam, Elle atau nama Islamnya, Nur Fuziana Wirongrong Abdullah, 26, pada 25 Februari tahun lalu di Songkhla, Thailand.

Akui Cico, sejak dia dan Fuziana menimang cahaya mata yang pertama ini, rezeki mereka sekeluarga bertambah.

Dalam nada syukur, Cico berkata dia banyak meraih tawaran kerja lakonan berbanding tahun lalu.

“Tanggungjawab saya semakin berat setelah mempunyai anak dan isteri sekarang kerana saya mula bekerja dan hidup berkeluarga agak awal.

“Bila ada ‘baby’ semuanya agak cepat berlaku. Alhamdulillah, sekarang saya tak berhenti berlakon dan ada sahaja kerja yang ditawarkan..mungkin rezeki anak,” katanya.

Sepanjang tahun ini, Cico telah menerima tawaran berlakon seperti drama 13 episod ‘Biru Cinta Laguna’, teater ‘Mahsuri’, drama 13 episod ‘Hias Mutiara’, filem ‘Tiga Jalan’, filem ‘Merong Mahawangsa’ dan sebuah filem sejarah yang terpaksa dirahsiakan buat masa ini

sales@rahsiaperkahwinan.com

Mengimbau keperitan yang dilalui dahulu, kata Cico:

“Kalau dulu, macam-macam kerja yang saya lakukan. Kadangkala rezeki tak menentu dan dalam setahun tu ada dalam dua tawaran berlakon sahaja.”

Walaupun sibuk bekerja, Cico berkata kepalanya sentiasa teringatkan Rindu dan apabila selesai bekerja dia akan terus pulang ke rumah.

“Kalau boleh saya tak nak keluar rumah sebab kepala selalu ingat anak sahaja dan seboleh-bolehnya saya nak pulang cepat ke rumah setelah bekerja,” jelas Cico.

Bercerita mengenai tugasnya sebagai suami Fuziana sejak dua tahun lalu, Cico berkata dia tiada masalah untuk membimbing isterinya itu.

Rindu Norfitrah Anak Kepada Cico Uji Rashid | Gambar Cico Uji Rashid Kahwin | Cico dan isteri Nur Fuziana | PERKAHWINAN artis MALAYSIA, news, scandal, gossip, Weddings, Families, Divorces of CelebritiesRindu Norfitrah yang kini berusia 8 bulan

“Isteri saya seorang yang ringkas. Misalnya waktu puasa sekarang, saya hanya perlu terangkan tentang sebab kita perlu berpuasa dan selepas itu terus dia buat,” ujar anak kepada seniwati Uji Rashid ini.

Cico berkata dia juga bersyukur kerana mempunyai seorang ibu yang memahami dan banyak membantu menantunya dalam menguruskan Rindu.

“Mak saya terlalu gembira dengan kelahiran Rindu. Mak saya banyak membantu Fuziana untuk menguruskan Rindu dengan mengingatkan apa yang arwah opah lakukan dulu kerana dia hanya mempunyai seorang anak. Agak menarik juga...” ujar pelakon filem ‘Puteri Impian’ ini.

Menyentuh tentang menyambut Hari Raya, Cico berkata dia agak teruja untuk meraikan lebaran ini sebagai seorang bapa.

“Saya agak teruja dan seronok untuk membeli baju kurung untuk ‘baby’. Saya hanya akan menyambut perayaan ini di Kuala Lumpur kerana tiada siapa di kampung. Kalau dulu ada arwah opah, mesti lebih seronok.

Rindu Norfitrah Anak Kepada Cico Uji Rashid | Gambar Cico Uji Rashid Kahwin | Cico dan isteri Nur Fuziana | PERKAHWINAN artis MALAYSIA, news, scandal, gossip, Weddings, Families, Divorces of CelebritiesUji Rashid sedang mendukung Rindu

“Walaupun kemeriahan Hari Raya tahun ini akan lebih berlaina, saya tetap berkongsi cerita sewaktu beraya dengan sanak saudara dulu kepada isteri,” tuturnya.

Cico yang menginginkan lebih ramai anak ini turut berkongsi tentang bagaimana dia berbelanja untuk Hari Raya tahun ini.

“Walaupun ahli keluarga saya semakin bertambah, namun tak bermakna belanja akan bertambah sebab saya hanya berbelanja secara sederhana dan lebih banyak membeli baju untuk anak,” katanya.

sales@rahsiaperkahwinan.com

Uji kongsi perasaan gembira dengan anak dan menantu

Aktres dan penyanyi Uji Rashid yang turut hadir bersama Cico, Fuziana dan Rindu tampak sempat berkongsi perasaan dalam majlis berbuka puasa bersama seniwati dan seniman terkenal di Saloma Bistro baru-baru ini.

“Saya berasa seronok apabila pertama kali meraikan Hari Raya nanti dengan anak, menantu dan cucu. Sekarang, saya tinggal bersama mereka dan tidak lepas dari sama-sama menjaga Rindu,” luahnya sambil tersenyum.

Mengenai karier seni, Uji berkata dia perlu memilih lakonan yang ditawarkan kerana imej bertudungnya sekarang.

“Saya lebih banyak menyanyi di majlis tertentu. Saya bukan penat untuk berlakon tetapi sebab saya bertudung dan bukannya senang untuk melakukan apa-apa sahaja,” akhirinya yang sempat menggunakan peluang di majlis itu untuk bertemu dan beramah mesra dengan rakan-rakan seperjuangannya seperti Halil Chik, Hail Amir dan ramai lagi.

-mstar-


Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

sales@rahsiaperkahwinan.com

07 September 2009

Nikmat Zikir, Berdoa Malam Lailatul Qadar | Rahsia , Al-Islam, Muslim, Sejarah, Ceramah ISLAM

Nikmat Zikir, Berdoa Malam Lailatul Qadar | Rahsia , Al-Islam, Muslim, Sejarah, Ceramah ISLAM
BANYAK amalan salih dilakukan pada Ramadan dengan harapan mendapat keberkatan dan kerahmatan Allah. Bagi setiap amalan dilakukan kita hendaklah berdoa supaya diterima Allah.

Sesungguhnya berdoa adalah satu tugas agama yang penting kedudukan dan mahal nilainya. Ia adalah pintu ibadah dalam memperhambakan diri kepada Allah dan memperlihatkan kerendahan jiwa kepada-Nya.

Ini jelas melalui sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Doa itu adalah otaknya ibadat." (Hadis riwayat Imam Al-Bukhari).

Pengabdian atau ibadat yang dikerjakan tanpa berdoa adalah tidak berjiwa, hidup dan bergerak. Ini laksana tubuh yang tidak bernyawa – ada badan tetapi tidak dapat bergerak ke mana-mana.

Amalan berdoa digalakkan sepanjang masa, lebih-lebih lagi pada Ramadan, terutama pada Lailatul Qadar. Ia adalah malam paling mustajab berdoa, khususnya pada masa berlalu separuh malam dan ketika berada pada bahagian malam yang akhirnya.

Sepanjang Lailatul Qadar adalah saat doa yang dimakbulkan. Maka perbanyakkan doa pada malam itu.

Dalam satu hadis, Aisyah berkata: "Wahai Rasulullah, apa pendapat kamu jika aku tahu Lailatul Qadar itu, apakah akan aku bacakan dalamnya?

Jawab Baginda: "Bacalah "Allahumma innaka afuwun tuhibbul afwa fa' fuanni (maksudnya, Ya Allah, sesungguhnya Engkaulah Maha Pengampun, yang suka Maha Mengampun, maka ampunilah aku ini)." (Hadis riwayat al-Khamsah).

Ulama tasauf yang juga ulama fikah terkenal, Sufian as-Sauri berkata: "Berdoa pada Lailatul Qadar itu lebih disukai daripada mengerjakan solat. Malah apabila seseorang membaca al-Quran, berdoa dan meningkatkan doa kepada Allah, mudah-mudahan dia memperoleh waktu yang mustajab."

sales@rahsiaperkahwinan.com

Secara jelas dapat diperhatikan bahawa Rasulullah SAW amat menyukai dan menyuruh umatnya berdoa pada Lailatul Qadar dengan meminta keampunan kepada Allah.

Lailatul Qadar adalah satu saat yang makbul dan sesiapa yang berdoa dan bertepatan doanya dengan Lailatul Qadar, maka pastilah doa dikabulkan Allah.

Tuhan selalu membuka pintu untuk hamba-Nya mengadu, memohon dan berdoa kepada-Nya. Ini jelas daripada firman-Nya bermaksud: "Dan apabila hamba-Ku bertanya kepadamu mengenai Aku, maka (jawablah), bahawasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia memohon kepadaku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah)Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran." (Surah al-Baqarah, ayat 186).

Firman Allah lagi bermaksud: "Dan Tuhanmu berfirman: Berdoalah kepada-Nya, nescaya akan Ku perkenankan bagimu. Sesungguhnya orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka jahanam dengan hina." (Surah al-Mukmin, ayat 60).

-megasutra-

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

sales@rahsiaperkahwinan.com

Makanan Dan Hikmahnya Dalam Islam | Health care, kesihatan, disease, medicine, MALAYSIA

Makanan Dan Hikmahnya Dalam Islam | Health care, kesihatan, disease, medicine, MALAYSIASenarai Makanan Dan Hikmahnya

Roti (khubz)
Roti yang paling bagus ialah diperbuat daripada gandum yang baik dimasak dalam pembakar roti yang bulat. Roti itu dibiarkan sejuk sebelum dimakan, jika tidak kita akan merasa haus bila memakannya. Roti yang sudah lama dan tidak elok akan menyebukan perut. Roti yang terdapat sekam gandum mudah dicernakan. Nabi s.a.w. pernah bersabda "Jangan potong roti dengan pisau. hormatilah roti itu dengan memotong dengan tanganmu kerana Allah menghormati roti itu".

Jintan Manis (anisun)
Jintan manis banyak khasiatnya ianya melegakan kesakitan dalam badan, melancarkan aliran keluar haid, membanyakkan susu dan membuang gas dalam usus. Ianya juga boleh digunakan dalam bentuk serbuk dan disapu disekeliling mata bagi menguatkan pandangan mata.

Epal (tuffah)
Epal yang masam lebih sejuk daripada yang manis. Ianya juga boleh menguatkan organ hati.

Asparagus (hiyawn)
Asparagus berkhasiat bagi membuka sekatan pada buah pinggang dan memudahkan kelahiran anak.

Pisang (mawz)
Pisang boleh menyejukkan badan dan ianya boleh dimakan dengan madu lebah.

Barli (sya'ir)
Barli berkhasiat sebagai penyejuk badan. Rasulullah s.a.w. pernah memberi sup barli kepada orang yg mengidap demam.

Selasih (manis rayhan)
Selasih berkhasiat untuk menguatkan organ hati, memudahkan tidur dengan cara menyapu kepala dengan basil yang dicampurkan air.

Mentega (zubdah)
Mentega khasiatnya memanas dan melembapkan. Baik untuk menghilangkan sembelit. Mentega yang dicampurkan dengan kurma dan madu sejenis makanan yang menghilangkan rasa mengidam pada perempuan hamil.

Bunga kubis (qunnabit)
Sayuran ini sukar dihadam dan bahaya untuk penglihatan.

Chamomile (babunaj)
Kegunaan chamomile ialah melancarkan aliran haid dan kencing. Ianya juga sangat berguna untuk memanaskan badan.

Lobak merah
Kegunaannya memanaskan badan. Ianya juga melancarkan aliran haid dan air kencing.

Biji kopi (qahwah)
Sebagai ubat penyakit buang air besar berdarah, menghilangkan dahaga dan dikatakan menimbulkan kebijaksanaan.

Biji hitam (habb al sauda)
Dilaporkan bahawa Nabi s.a.w. pernah bersabda "Jadilah seperti biji habb al sauda kerana biji ini ubat semua penyakit kecuali kanser dan mati". Adalah dilaporkan juga bahawa Allah Taala menunjukkan bahawa "ia" itu ialah hab al sauda menghapuskan angin dalam usus dan demam. Baik untuk merawat 'leukoderma' dan membuka saluran urat yang halus. Berguna untuk menghilangkan penyakit selesema.

Ayam (dajaj)
Memudahkan penghadaman. membetulkan imbangan badan, baik untuk otak dan badan, serta mencantikkan rupa paras. Walau bagaimanapun jika dimakan terlalu banyak boleh menyebabkan penyakit sendi dan yang terbaik ialah daging ayam betina yang tidak bertelur.

Kulit kayu manis (darchini)
Kulit kayu manis juga merupakan pemanas badan. Minyaknya sebagai penawar untuk menghapuskan rasa tidak hadam. Ia merupakan campuran (rempah ratus) yang digunakan dalam resepi masakan hampir tiga suku penduduk dunia.

sales@rahsiaperkahwinan.com

Limau kulit tebal, warna kuning pucat, kurang mengandungi asid (utrujj)
Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda, "Limau ini adalah seperti mukmin: bagus dirasa dan bagus dihidu". Limau ini menguatkan organ hati serta dapat menjauhkan kesedihan dan bintik-bintik pada kulit, menghapuskan kelaparan dan melambatkan pengaliran dalam hempedu.

Timun (qitta')
Yang masak menghilangkan panas dan menggalakkan pembuangan air kecil. Makan kurma dengan timun muda menambahkan berat badan.

Jintan putih (kammun) Jintan putih
khasiatnya untuk memanaskan badan. Jintan putih yang direndam di dalam air dan diminum adalah baik untuk mengubat perut yang memulas.

Tamar kering (tamr)
Nabi s.a.w. pernah bersabda, "Rumah yang tiada tamar atau kurma adalah rumah yg tiada bermakanan". Nabi s.a.w. sendiri pernah menanam kurma atau tamar. Kurma hendaklah dimakan dengan badam untuk
menghapuskan parut yang tidak diingini.

Terung (badhijan)
Terung hitam menyebabkan keluarnya hempedu. Kecenderungan benda ini mengeluarkan hempedu dapat dibetulkan dengan memakannya bersama daging.

Telur (baydah)
Khasiat telur yang paling baik boleh kita dapati daripada telur ayam (setengah masak atau ?masak) bukan direbus keras. Putih telur melegakan apabila kita melecur atau kulit terbakar dan menghilangkan parut pada kulit.

"Endive" (hindiba)
Khasiat hindiba berubah mengikut musim. Hindiba' pada awal musim adalah yang paling baik dan yang dipenghujungnya sudah tidak berkhasiat lagi. Hadith menyatakan "makanlah hindiba dan janganlah bersendawa kerana sesungguhnya tidak ada satu hari pun titisan air syurga tidak jatuh ke atas hindiba".

Fenugreek (Hulbah)
Nabi s.a.w. pernah bersabda "jika umatku tahu apa yang ada pada hulbah, mereka pasti membeli dan membayarnya dengan emas". Antara khasiat hulbah membantu pengaliran haid dan berguna untuk menyembuhkan sakit perut(memulas).

Buah Ara fig (fin)
Fin kering adalah yang terbaik. Di antara khasiatnya ialah untuk memanaskan badan dan rasanya enak. Nabi s.a.w. pernah bersabda, "Jika anda kata ada buah datang dari syurga maka itulah fin kerana sebenarnya inilah buah syurga". Oleh itu makanlah buah fin kerana khasiatnya menyembuhkan penyakit buasir dan pirai.

Ikan (samak)
Khasiat ikan air tawar lebih baik terutama yang makan tumbuh tumbuhan, bukan yang makan lumpur dan benda-benda seni dalam air. Ikan yang tidak dimasak sukar dihadam dan mengeluarkan ketidak seimbangan badan

Bawang putih (thum)
Bawang putih juga elok untuk memanaskan badan. Khasiatnya membuang gas dan menggalakkan pengeluaran air mani. Baik untuk pembawakan sejuk, untuk mencairkan balgham. Minyaknya digunakan untuk merawat gigitan serangga dan Nabi s.a.w pernah bersabda "Sesiapa yang memakan pohon ini maka janganlah dia mendekati kami dan janganlah sembahyang bersama bersama kami."

Minyak sapi (samn)
Minyak sapi mengandungi banyak lemak. Ia dianggap sebagai penawar racun. Campurkan dengan manisan lalu dimakan dan ianya dipercayai ubat pada makanan.

Halia (zanjabil)
Halia disebut dalam ayat alQuran (ayat 17, Surah Al Insan) firman Allah Taala yang bermaksud "Dan mereka dalam Syurga itu,diberi dari sejenis minuman yang campurannya dari zanjabil". Khasiatnya membantu penghadaman dan memanaskan badan.

Inai (hinna)
Terdapat banyak khasiat pada inai. Antaranya menghilangkan bekas calar-calar atau lebam pada badan, menghilangkan sakit kepala, sakit dalam kaki, sakit kuku dan mengelokkan rambut. Inai bersifat sangat panas dan menerbitkan perasaan cinta. Wangian yang terbaik ialah yang diperbuat dari bunga inai.Memakai inai pada kuku, tangan dan kaki menjadi biasaan masyarakat di Timur terutama bagi pengantin baru.

sales@rahsiaperkahwinan.com

Madu lebah(a'sal)
Madu lebah mempunyai berbagai-bagai khasiat. Madu atau manisan lebah ini apabila dicampur dengan air panas boleh mengubati penyakit cirit birit. Sabda Nabi s.a.w., "Demi Allah yang aku dalam genggaman Nya, minumlah madu. Malaikat akan memohon rahmat pada penghuni rumah yang ada madu di dalamnya. Jika seseorang itu makan madu, seribu ubat masuk keperutnya dan sejuta penyakit keluar darinya.

" Rasulullah sendiri mengamalkan meminum madu, dengan meminum segelas air yang dicampurkan dengan madu setiap pagi ketika perut kosong. Madu dianggap ibu segala makanan, minuman dan ubatan. Madu yang paling berkualiti ialah madu yang dikeluarkan dalam musim bunga (spring), seterusnya dalam musim panas (summer) dan yang kurang berkualiti adalah madu yang dihasilkan dalam musim sejuk (winter).

Kekacang (a'das)
Semua kekacang mengeluarkan kekeringan. Jenis-jenis kekacang hendaklah dimakan sedikit kerana kalau dimakan dengan banyak ianya tidak baik untuk perut. Ada hadith mengatakan bahawa sesiapa memakan kekacang akan menerbitkan hati yang simpati, mata berair dan menghapuskan kesombongan.

Salad (khass)
Meskipun ianya sejuk, ia dianggap sayuran yang baik untuk dimakan. Ia melembutkan tubuh yang keras dan membantu menyembuhkan penyakit gangguan mental. Salad melemahkan tenaga batin dan terlalu banyak memakannya juga melemahkan penglihatan.

Daging (lahm)
Daging mengandungi banyak khasiat. Dikatakan bahawa orang yang memakan daging selama 40 hari berturut turut tidak akan mendatangkan kebaikan. Dan orang yang tidak memakan daging selama 40 hari berturut-turut juga tidak akan mendatangkan kebaikan. Dengan kata lain makanlah daging secara sederhana. Daging yang paling baik ialah daging kambing. Ianya> bersifat panas dan lembab. Daging kambing yang paling baik ialah daging kambing jantan yang berumur satu hingga dua tahun. Adapun daging babi haram dimakan. Terdapat pertelingkahan pendapat mengenai daging kuda sebagai makanan biasa. Ibnu Sina berpendapat bahawa daging unta, kuda, keldai adalah tidak baik dimakan sebagai makanan biasa. Syariat juga melarang memakan daging binatang pemangsa. Dilarang memakan daging binatang pemangsa yang kukunya mencengkam dan menyangkuk.


Sumber: Association of Malaysian Students at University of Southern California


Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

sales@rahsiaperkahwinan.com

10 Kelebihan Seks Untuk Kesihatan | Sex, information, stories, videos, free sex MALAYSIA

10 Kelebihan Seks Untuk Kesihatan | Oral Seks & Hukumnya | Seks Video | Hubungan Seks | YouTube-seks |  Rahsia Seks | 3GP Melayu | Seks Hebat |Rahsia-rahsia seks | Seks Melayu Malaysia | Diranjang.com | Seks Bomba | Sex, information, stories, videos, games, free sex MALAYSIA
Walaupun dikatakan banyak kelebihan dari segi kesihatan mengenai seks ini bukan bermakna anda boleh melakukan seks bagi yang belum berkahwin bagi orang islam.

Berikut 10 kelebihan seks buat kesihatan:

1. Menjadikan awet muda. Menurut penelitian, orang yang melakukan hubungan seksual tiga kali dalam seminggu terlihat empat sampai tujuh tahun lebih muda. Hal ini karena seks merupakan bentuk olah raga yang memberikan peremajaan kulit. Hubungan seks dilakukan dengan penuh semangat berarti akan banyak oksigen yang terpompa di sekitar tubuh yang dibawa darah dan nutrisi pada permukaan kulit.

2. Membuat tubuh menjadi fit. Meskipun seks bukan cara paling efektif untuk menurunkan berat badan, Anda dapat membakar antara 100 dan 250 kalori per jam dan juga olah raga otot-otot secara menyeluruh.

sales@rahsiaperkahwinan.com

3. Meningkatkan mood. Ketika seorang wanita mencapai orgasme, mereka mengeluarkan suatu hormon seks yang disebut oxytocin yang diproduksi oleh bagian dasar otak yang dapat membangkitkan perasaan emosional seperti kehangatan dan saling asuh yang membantu meningkatkan pertalian di antara dua orang.

4. Menjaga Anda tetap langsing. Hubungan seksual meningkatkan tingkat insulin-seperti faktor penumbuh (IGF)-suatu hormon yang dapat mengontrol aktifitas enzim dalam sel-sel yang bertanggung jawab pada metabolisme lemak. Ketika tingkat IGF lebih tinggi dikeluarkan, membantu menghacurkan lapisan lemak.

5. Meningkatkan kekebalan. Penelitian telah menunjukkan bahwa orgasme dapat membantu menstimulus sistem kekebalan. Hal ini terjadi karena dapat meningkatkan tingkat T3 dan T4 sel lymphocyte-sejenis sel darah putih yang dapat memproduksi anti bodi dan menyerang infeksi sebanyak 20%.

6. Mengurangi stress. Ada bukti ilmiah yang kuat bahwa orgasme dapat memicu pengeluaran endorphins-bahan kimia yang dikeluarkan otak yang bertindak sebagai painkillers efektif.

7. Membantu mencegah penyakit jantung. Seks memiliki keuntungan khusus bagi pria, terutama jika mereka berumur 40 tahun lebih. Karena seks dapat membantu meningkatkan testosteron yang dapat melindungi jantung.

8. Membantu sirkulasi. Seks adalah olah raga yang dapat meningkatkan sirkulasi darah karena akan membiarkan oksigen dan nutrisi mengalir dalam aliran darah lebih mudah.

sales@rahsiaperkahwinan.com

9. Memperpanjang hidup. Para peneliti telah menghubungkan hidup lebih panjang dengan frekuensi seks baik pria dan wanita.

10. Menurunkan risiko dalam kehamilan. Suatu penelitian tahun 1994 menemukan bahwa wanita yang melakukan seks dalam hubungan jangka panjang memiliki resiko komplikasi lebih kecil dalam masa kehamilan.

-pelbagai sumber-


Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

sales@rahsiaperkahwinan.com

Anak Kembar Sharifah Aleya Aza dan Asha | PERKAHWINAN artis MALAYSIA, news, scandal, gossip, Weddings, Families, Divorces of Celebrities

Anak Kembar Sharifah Aleya Aza dan Asha | PERKAHWINAN artis MALAYSIA, news, scandal, gossip, Weddings, Families, Divorces of CelebritiesLeya dan Muhammad Ashraf Aasimudin mendukung
permata hati mereka, Aza dan Asha.


SETELAH lebih dua bulan melahirkan pasangan bayi kembar Aza Ameena Muhd Ashraf dan Asha Ameena Muhd Ashraf, pelakon dan penyampai radio Hot FM, Sharifah Aleya akhirnya memperkenalkan pasangan bayi comel itu buat pertama kalinya kepada media, semalam.

Dalam majlis pengenalan bertempat di Kelab Sri Damansara itu, Leya menjelaskan sebab-sebab dia tidak dapat memperkenalkan bayi kembarnya kepada media lebih awal walaupun telah habis berpantang.

"Saya ingin menghabiskan masa beberapa minggu yang sangat istimewa itu bersama bayi-bayi kesayangan saya. Lagipun Aza dan Asha dilahirkan pra-matang. Ketika itu mungkin kurang sesuai untuk diperkenalkan kepada media," kata Leya yang turut ditemani suami tercinta, Muhammad Ashraf Aasimudin.

Leya selamat melahirkan bayi kembar perempuan pada jam 11.46 pagi, 27 Jun lalu di sebuah hospital kerajaan.

Dia tidak dapat bersalin secara normal berikutan terdapat beberapa masalah yang menyebabkan terpaksa menggunakan kaedah ceasarean atau bersalin melalui pembedahan.

sales@rahsiaperkahwinan.com

Doktor menasihatkannya menjalani pembedahan dengan segera untuk mengelakkan sebarang komplikasi ke atasnya dan juga bayi. Bayi pertamanya, Aza yang seberat 1.71 kilogram (kg) itu dilahirkan pada pukul 11.46 pagi, manakala yang kedua (Asha) pula seminit selepas itu dengan seberat 1.98 kg.

Bayi-bayinya itu ditempatkan di dalam inkubator di unit rawatan rapi berikutan dilahirkan seminggu lebih awal daripada tarikh sebenar.

"Apabila saya keluar dari hospital dua hari selepas bersalin, kami terpaksa tinggalkan Aza di hospital. Adalah menjadi polisi hospital tidak membenarkan bayi kurang daripada 1.8 kg untuk keluar dari hospital.

"Pada masa itu, saya perlu berulang-alik dari rumah saya di Sri Damansara ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) setiap hari sehingga Aza boleh keluar.

Anak Kembar Sharifah Aleya Aza dan Asha | PERKAHWINAN artis MALAYSIA, news, scandal, gossip, Weddings, Families, Divorces of CelebritiesMuhammad Ashraf (kiri) mendukung Asha
manakala Leya mendukung Aza.

"Bayi kat rumah pula pandai bermain dengan emosi... terutama ketika keluar dari rumah," ujar Leya sambil mengenangkan detik-detik kepayahannya selepas bersalin. Bagaimanapun, menurut Leya, segala-gala keperitan bergelar ibu amat berbaloi ketika bayi-bayi kesayangan didakap erat dan dibelai dengan penuh kasih sayang.

"Saya masih ingat bagaimana semasa saya menjalankan terapi untuk bayi pra-matang iaitu, 'kangaroo care', Aza telah tahu tersenyum pada hari ketiga," katanya dengan gembira.

'Kangaroo care' ialah terapi yang dilakukan dengan ibu mendakap bayinya pada permukaan kulit seperti di dada selama setengah jam. Difahamkan ia boleh membantu bayi pra-matang membesar dengan cepat.

Sekali pandang, memang sukar untuk membezakan Aza dan Asha kerana wajah mereka yang seiras. Kata Leya, perbezaan hanya boleh dilihat pada 'tanda kelahiran' atau nama saintifiknya 'hemangioma' di pipi sebelah kanan Asha.

Makna nama Aza dan Asha

Ditanya tentang makna nama-nama bayinya, Leya memberitahu, nama Asha berasal dari bahasa Sanskrit yang bermaksud 'harapan'.

"Sementara nama 'Aza' pula diambil daripada nama arwah nenek saya sendiri, iaitu Sharifah Aza Aminah," kata Leya yang juga pelakon filem 'Mukhsin', 'Idola' dan 'Magika'.

Leya mula mencipta nama menerusi filem Idola pada tahun 2002. Dia merupakan anak sulung kepada pasangan Syed Zainal Rashid Syed Zainal Abidin al-Yahya dan Fatimah Abu Bakar dan kakak kepada Sharifah Amani, Sharifah Aryana dan Sharifah Aleysha.

Anak Kembar Sharifah Aleya Aza dan Asha | PERKAHWINAN artis MALAYSIA, news, scandal, gossip, Weddings, Families, Divorces of CelebritiesKehadiran Aza dan Asha menyerikan lagi
rumahtangga Leya dan Ashraf


Menceritakan lebih lanjut tentang Aza dan Asha, Leya memberitahu: "Kalau saya tidurkan Asha, kena ambil masa yang lebih panjang."

"Aza pula kalau nak tidur, posisi lehernya boleh menjadi seolah-olah 'exhaustive'. Misalnya leher melekat pada bahunya. Kami panik pada masa itu.

sales@rahsiaperkahwinan.com

"Selain itu, dia (Aza) begitu aktif sampai tali pusat melilit lehernya ketika dalam kandungan. Dan inilah sebabnya saya perlu bersalin melalui pembedahan," katanya. Sementara itu, Leya memberitahu, dia tidak mempercayai orang luar untuk menjaga bayi-bayi perempuannya. Aza dan Asha dijaga oleh ibubapa Leya dan Ashraf sendiri.

Pendek kata, Aza dan Asha disayangi bagai menatang minyak yang penuh. Kata Leya, "Kerana terlalu sayangkan bayi-bayinya, si bapa memotong rambut dan mencukur misai agar mereka tidak menangis terkena rambut ataupun misainya.

"Pernah sekali dia selesema dan batuk, saya melarangnya mendekati Aza dan Asha. Dia terus makan ubat walaupun dia memang tidak suka makan ubat," kata Leya yang sudah mula kembali bekerja.

Sementara itu, Fatimah memberitahu, dua cucunya itu memberikan kepuasan yang tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata kepadanya.

"Satu keistimewaan dua cucu saya ialah mereka akan bersentuhan juga walaupun diasingkan dengan bantal atau dijauhkan," kata Fatimah.


-mstar-


Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

sales@rahsiaperkahwinan.com

Butik Pengantin Nelly Za | BUTIK PERKAHWINAN, Pelamin, Hantaran, Jurugambar Kahwin

Butik Pengantin Nelly Za

" Seindah Musim Percintaan,
Seanggun dirimu di hari persandingan "

Dapatkan pakej menarik di bawah satu hentian
(one stop center)



Butik Pengantin Nelly Za | BUTIK PERKAHWINAN, Pelamin, Hantaran Perkahwinan, Jurugambar Kahwin, Gubahan hantaran, Pertuangan, Cenderahati Kahwin, Andaman Kahwin, cupcake kahwinuntuk lebih jelas, klik gambar diatas

Butik Pengantin Nelly Za menyediakan pelbagai kelengkapan perkahwinan anda dan sebagai one stop center untuk semua keperluan pengantin anda. Butik pengantin Butik Pengantin Nelly Za yang terletak di Ampang Water Front, Bandar Baru Ampang Fasa 2 menyajikan segala kelengkapan perkahwinan anda terdiri daripada:

Butik Pengantin Nelly Za | BUTIK PERKAHWINAN, Pelamin, Hantaran Perkahwinan, Jurugambar Kahwin, Gubahan hantaran, Pertuangan, Cenderahati Kahwin, Andaman Kahwin, cupcake kahwinuntuk lebih jelas, klik gambar diatas

* pakaian pengantin
* aksesori pengantin
* set pelamin eksklusif
* katering
* kanopi
* fotografi
* videografi

* sistem pa
* gubahan bunga & hantaran


Sila berkunjung ke Butik Pengantin Nelly Za
untuk mendapatkan pakej promosi terkini dari
Sri Andaman Nelly Za.

Puan Izawati
Admin Nellyza.Com

Butik Pengantin Nelly Za | BUTIK PERKAHWINAN, Pelamin, Hantaran Perkahwinan, Jurugambar Kahwin, Gubahan hantaran, Pertuangan, Cenderahati Kahwin, Andaman Kahwin, cupcake kahwin
untuk lebih jelas, klik gambar diatas

Butik Pengantin Nelly Za | BUTIK PERKAHWINAN, Pelamin, Hantaran Perkahwinan, Jurugambar Kahwin, Gubahan hantaran, Pertuangan, Cenderahati Kahwin, Andaman Kahwin, cupcake kahwinuntuk lebih jelas, klik gambar diatas

Alamat
Butik Pengantin Nelly Za
No. 5-1, Jalan AWF 2,
Ampang Waterfront, 68000 Ampang,
Selangor, Malaysia.


Butik Pengantin Nelly Za | BUTIK PERKAHWINAN, Pelamin, Hantaran Perkahwinan, Jurugambar Kahwin, Gubahan hantaran, Pertuangan, Cenderahati Kahwin, Andaman Kahwin, cupcake kahwinuntuk lebih jelas, klik gambar diatas

Hubungi
012 - 2347612 (Pn.Wati/Iza)
017-3132073 (Pn.Aini)


http://www.nellyza.com

Waktu perniagaan :
Selasa - Ahad (10.00am - 7.00pm)






Adakah ANDA inginkan iklan seperti ini di RP ?
Hantarkan kepada
sales@rahsiaperkahwinan.com

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]



sales@rahsiaperkahwinan.com
 
Copyright © 2014 RP. Designed by OddThemes