Subscribe to web2feel.com
Subscribe to web2feel.com

Apa itu selaput dara?

Dalam istilah perubatan, selaput dara dikenali sebagai hymen. Selaput dara ini merupakan satu lipatan selaput lendir yang menutupi pintu bibir vagina perempuan. Ia telah ada sejak bayi perempuan dilahirkan. Kedudukannya adalah diantara satu atau dua cm dari bibir luar vagina dan bentuknya bulat mengikut bentuk liang vagina. Namun begitu ada juga selaput dara yang memiliki bentuk unik seperti bulan sabit ( semilunar ) dan mempunyai pemisah ( septum ). Selaput ini amat tipis dan merupakan membran yang lembut.

Rahsia di sebalik air sembahyang

Ramai di antara kita yang tidak sedar akan hakikat bahawa setiap yang dituntut dalam Islam mempunyai hikmah nya yang tersendiri. Pernahkah kita terfikir mengapa kita mengambil wuduk sedemikian rupa? Pernah kita terfikir segala hikmah yang kita perolehi dalam menghayati Islam? Pernah kita terfikir mengapa Allah lahirkan kita sebagai umat Islam? 1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah,ampunilah dosa mulut dan lidahku ini". Penjelasan nombor 1 : Kita hari-hari bercakap benda-benda yang tak berfaedah.

Perkahwinan Siti Nurhaliza & Datuk Khalid

Ibarat kisah fantasi yang sering dibayangkan dalam novel cinta, begitulah gambaran kemeriahan majlis persandingan penyanyi terkenal, Datin Siti Nurhaliza Tarudin dan Datuk Khalid Mohamad Jiwa. Daripada riak wajah pengantin tergambar segenap rasa bahagia yang sukar diterjemahkan dengan kata-kata.Melangkah anggun dengan persalinan kebaya moden putih, Badarsila dipetik daripada judul lagu popularnya rekaan Radzuan Radziwill ke Dewan Pameran 1 & 2, Pusat Persidangan Kuala Lumpur (KLCC), senyuman dan debaran mengiringi langkah pasangan pengantin baru itu untuk upacara bersanding.
CahayaBiru.com

Hubungan hambar suami isteri | Oral Seks & Hukumnya | Seks Video | Hubungan Seks | YouTube-seks |  Rahsia Seks | 3GP Melayu | Seks Hebat |Rahsia-rahsia seks | Seks Melayu Malaysia | Diranjang.com | Seks Bomba | Sex, information, stories, videos, games, free sex MALAYSIA
Masalah seks antara punca utama keretakan rumah tangga

HUBUNGAN seksual dan perasaan syahwat adalah fitrah serta naluri semula jadi makhluk Tuhan. Memenuhi tuntutan atau keperluan itu, pasangan lelaki dan perempuan yang diikat dengan perkahwinan, mempunyai hak dan kebebasan untuk berinteraksi secara fizikal antara satu sama lain.

Ini penting kerana hubungan intim seks dapat mengeratkan pasangan berkenaan dan ia satu kepuasan dalaman bukan saja dari segi rangsangan anggota, malah secara dalaman. Ini bermakna kepuasan syahwat adalah perkara yang dikehendaki kedua-duanya sama ada suami mahupun isteri. Jika suami atau isteri tidak menikmatinya maka hubungan seksual yang terjalin boleh menjadi hambar dan bukanlah mustahil ia boleh memberikan tekanan.

Perunding Klinikal Andrologi, Prof Emeritus Dr Mohd Ismail Tambi, berkata perkara seumpama itu perlu ditangani sebelum menjadi isu yang menyebabkan keruntuhan rumah tangga kerana keintiman hubungan seks seharusnya berlaku apabila kedua-dua pasangan dalam keadaan selesa, lega, sejahtera dan mesra.

Oleh itu, katanya, kedua-dua pasangan perlu bekerjasama untuk menikmati keintiman seksual secara terbuka dan interaktif, barulah mereka dapat menghayati keseronokan serta kebahagiaan syahwat yang berpanjangan.

“Keintiman seksual adalah keperluan semula jadi dan jika dinafikan atau tidak dapat dipenuhi dengan baik, ia boleh memberikan tekanan. Bagi menangani masalah itu pasangan terbabit boleh mendapatkan kaunseling daripada pakar atau jika perlu membuat rawatan perubatan yang kini ada pelbagai kaedah diperkenalkan untuk mengatasi masalah seksual,” katanya ketika membentangkan kertas kerja pada Bengkel Kaunseling Perkahwinan Dan Seksualiti di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) di Nilai, Negeri Sembilan, baru-baru ini.

Bengkel bertemakan, Seksualiti Murni Keluarga Harmoni itu dianjurkan oleh USIM bersama Persatuan Kaunseling Malaysia (PERKAMA). Antara matlamatnya ialah memberi kemahiran kaunseling khusus kepada kaunselor yang berhadapan dengan pelbagai ragam kes masalah perkahwinan dan seksualiti.

Dr Ismail yang membincangkan tajuk Ketidakfungsian Seks, Ketagihan Seks dan Ketidakupayaan Seks Serta Kaedah Rawatannya Melalui Pendekatan Bersepadu Psikososial dan Perubatan, berkata walaupun hubungan seksual boleh terjalin secara semula jadi atau automatik, ia mungkin boleh dikawal.

Antara yang mengawal fungsi kesihatan seksual individu termasuklah kesejahteraan psikologikal, hubungan pasangan, pengalaman dilalui, masalah kesihatan dan juga faktor gaya hidup seseorang itu.

“Kegagalan atau ketidakupayaan untuk melakukan persetubuhan memang suatu dilema yang amat menekan pasangan suami isteri. Untuk itulah pasangan perlu tahu apakah masalah sebenar yang mempengaruhi atau menjadi penghalang kepada mereka ketika menjalinkan hubungan dan mendapatkan kepuasan hubungan seksual. Misalnya, pengalaman atau sejarah masa silam seperti penderaan seksual yang pernah dihadapi pasangan boleh menyebabkan pasangan takut untuk bersama.

“Begitu juga keadaan kesihatan fizikal pasangan, contohnya pengambilan ubat-ubatan tertentu boleh menjejaskan prestasi atau menggugat fungsi kesihatan seksual ketika melakukan hubungan intim. Selain kemampuan fizikal, amalan tidak sihat dalam gaya hidup seperti minum arak turut menjejaskan fungsi ereksi,” katanya.

Dr Ismail berkata, ketidakfungsian seksual boleh berlaku sama ada pada lelaki mahupun wanita. Bagi lelaki lazimnya, masalah seksual dihadapi ialah masalah impoten dan gagal mengenali peringkat praklimaks. Masalah impoten yang dihadapi, misalnya boleh menyebabkan wanita berasa kekok apabila berdampingan dengan pasangannya kerana lelaki terbabit tidak menunjukkan tanda semula jadi rangsangan seksual. Masalah cepat klimaks pula selagi tidak dapat dikawal, selagi itulah lelaki berkenaan akan mengalami masalah untuk bersetubuh dengan pasangannya.

Bagi wanita, katanya, masalah biasa dihadapi antaranya ialah ketidakfungsian orgasma dan vaginismus iaitu terdapat kekejangan pada otot vagina yang mengelilingi bukaan serta menyebabkannya mengalami kesakitan ketika melakukan hubungan seksual.

“Ada wanita menyayangi pasangannya, tetapi tidak mahu melakukan hubungan seksual kerana mungkin tidak dapat menahan kesakitan dialami ketika bersama atau ada faktor lain yang membuatnya menolak. Untuk itulah dalam memenuhi keperluan syahwat, pasangan perlu peka dengan keadaan pasangannya.

“Harus juga diingatkan, keperluan dan kehendak syahwat antara lelaki dan wanita adalah berbeza. Bagaimanapun, pasangan yang prihatin mengenai kehendak syahwat pasangannya, keadaan boleh di ubahsuai mengikut kemampuan kesihatan masing-masing,” katanya.

Beliau tidak menafikan, jika keperluan seks pasangan keterlaluan, pasangannya yang sukar untuk menunaikan kehendak itu akan berasa tertekan dari segi mental dan emosi. Akibat tiada tolak ansur dalam hubungan seksual rumah tangga turut bergolak sehingga membawa perceraian.

Dr Ismail menasihatkan, pasangan suami isteri yang berhadapan dengan masalah seksual dan tidak mampu mengatasi sendiri digalakkan menghadiri sesi kaunseling.

Pendekatan atau teknik PLISST (Permission, (P), Limited Information (LI), Specific Sugesstions (SS) dan Intensive Therapy (IT) akan digunakan untuk mengendalikan masalah seksual mereka. PLISST ialah satu model pendekatan bimbingan yang boleh digunakan untuk mengendali kes disfungsi seksual secara komprehensif. Melalui model berkenaan bimbingan sosial dan rawatan intensif boleh digabungkan sekali.

Beliau turut berpendapat, peranan doktor juga penting dalam membantu mengatasi masalah seksual yang dihadapi pasangan terbabit, khususnya bagaimana untuk membuatkan pesakitnya bersedia berkongsi cerita secara terbuka atau berterus terang dengan masalah membelenggunya.

Kenal pasti punca masalah

HASIL penyelidikan kaunseling perkahwinan mengenai krisis rumah tangga, mendapati masalah seksual dihadapi pasangan suami isteri adalah antara punca penyebab utama sehinggakan ada yang membawa perceraian.

Masalah seksual yang dihadapi pasangan suami isteri itu merangkumi pasangan bernafsu tinggi atau sebaliknya, pasangan berasa tidak puas, pasangan menghindari seks dan bersikap dingin, takut atau fobia serta takut mengandung.

Ketua Eksekutif Pusat Kaunseling Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (Mains), Norazman Amat, berkata antara kes pernah dirujuk dan dikendalikan ialah pasangan yang sudah tiga tahun mendirikan rumah tangga, tetapi isteri mengadu masih belum mengecapi kehidupan bersama seperti suami isteri.

Norazman berkata, selepas disiasat dan dikaji sebab musabab serta mencari puncanya barulah diketahui bahawa perkahwinan yang dibina bukanlah atas kehendak pasangan berkenaan, sebaliknya diaturkan oleh orang tua mereka. Suami terbabit mengakui, tidak boleh menerima isterinya apatah lagi untuk bersama walaupun mereka sudah pun bernikah secara sah selama tiga tahun.“Perkara seumpama itu tidak seharusnya berlaku kepada pasangan suami isteri lebih-lebih lagi tempohnya cukup panjang. Jika tidak suka dan tidak penuhi impian, suami janganlah menyeksa isteri kerana adalah hak isteri untuk mendapat nafkah batin daripada suami. Seandainya tanggungjawab itu tidak disempurnakan ia boleh dikatakan menyeksa isteri berkenaan,” katanya ketika membincangkan tajuk, Kaunseling Perkahwinan dan Seksualiti Menurut Perspektif Islam.

Norazman berkata, selain itu ada juga isteri mengadu tidak mampu memenuhi kehendak batin suami yang mempunyai nafsu begitu tinggi. Isteri mengadu, dirinya cukup terseksa kerana tidak mampu melayan gelora nafsu suami akibat pengambilan ubat yang merangsang tinggi keinginan seksualnya.

Katanya, dalam membantu merungkai masalah yang dihadapi pasangan suami isteri, kaunselor perlulah bijak memainkan peranan. Apatah lagi tujuan kaunseling perkahwinan adalah untuk membina perhubungan yang produktif dan mengubah keadaan intrapsikik, di samping mempengaruhi pasangan agar berubah serta mengatasi agenda peribadi demi kebaikan rumah tangga.

Norazman berkata, apa yang lebih penting setiap pasangan perlu ketahui dan menyedari bahawa dalam melayari rumah tangga, ia bukan sekadar berkisar hubungan seksual saja, sebaliknya ada banyak tanggungjawab lain. Walaupun menjalinkan hubungan seksual adalah fitrah semula jadi manusia, dalam mencapai kebahagiaan hidup sebagai suami isteri beberapa perkara lain perlu diambilkira dan diberikan pertimbangan.

“Fitrah manusia hidup berpasangan. Tetapi dalam mencapai impian untuk membina keluarga bahagia, pasangan itu perlulah juga tahu falsafah dan tujuan perkahwinan serta peranan yang masing-masing perlu tunaikan. Jika perkahwinan itu dibina sekadar untuk mengisi fitrah semata-mata, ia boleh mencapai peringkat bosan pada suatu masa nanti. Akhirnya, ia boleh meruntuhkan rumah tangga,” katanya.

Beliau berkata, lazimnya krisis rumah tangga bermula dengan kerenah iaitu terbentuknya sikap yang mula menimbulkan masalah. Kemudian, ia menjadi kemelut apabila berlakunya keadaan yang membingungkan pasangan dan tidak diluahkan dengan cara baik.

Bertitik tolak daripada permasalahan itulah timbulnya konflik yang mula menunjukkan tanda perselisihan dan apabila krisis tidak dapat dibendung lagi, bukanlah mustahil jika rumah tangga dibina itu berakhir dengan kesudahan masing-masing ingin berpisah.

Justeru, katanya adalah lebih baik pasangan mengenali tanda-tanda dan punca krisis antara mereka. Tanda-tanda krisis itu antaranya ialah sering mengkritik pasangan, menyimpan perasaan bertimbun dan suka merungut dengan mengaitkan pelbagai alasan. Punca krisis pula termasuklah dari segi komunikasi dan tanggungjawab yang tidak dipenuhi.

“Memperkatakan masalah hubungan seksual tidak dinafikan, masyarakat masih bersikap tabu dan malu untuk bercakap berterus terang kepada pasangan biarpun sudah menjadi suami isteri. Tetapi kena ingat, pasangan tidak tahu apa yang pasangannya hendak jika tidak dinyatakan. Perkara yang kecil boleh menjadi besar jika keinginan tidak dipenuhi. Oleh itu jangan simpan perasaan dan pasangan perlu sedar bahawa konflik dalaman yang tidak selesai boleh mengusutkan lagi masalah mereka,” katanya.

[sumber]

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

rahsia clickbank
Hubungan hambar suami isteri | Oral Seks & Hukumnya | Seks Video | Hubungan Seks | YouTube-seks |  Rahsia Seks | 3GP Melayu | Seks Hebat |Rahsia-rahsia seks | Seks Melayu Malaysia | Diranjang.com | Seks Bomba | Sex, information, stories, videos, games, free sex MALAYSIA
Masalah seks antara punca utama keretakan rumah tangga

HUBUNGAN seksual dan perasaan syahwat adalah fitrah serta naluri semula jadi makhluk Tuhan. Memenuhi tuntutan atau keperluan itu, pasangan lelaki dan perempuan yang diikat dengan perkahwinan, mempunyai hak dan kebebasan untuk berinteraksi secara fizikal antara satu sama lain.

Ini penting kerana hubungan intim seks dapat mengeratkan pasangan berkenaan dan ia satu kepuasan dalaman bukan saja dari segi rangsangan anggota, malah secara dalaman. Ini bermakna kepuasan syahwat adalah perkara yang dikehendaki kedua-duanya sama ada suami mahupun isteri. Jika suami atau isteri tidak menikmatinya maka hubungan seksual yang terjalin boleh menjadi hambar dan bukanlah mustahil ia boleh memberikan tekanan.

Perunding Klinikal Andrologi, Prof Emeritus Dr Mohd Ismail Tambi, berkata perkara seumpama itu perlu ditangani sebelum menjadi isu yang menyebabkan keruntuhan rumah tangga kerana keintiman hubungan seks seharusnya berlaku apabila kedua-dua pasangan dalam keadaan selesa, lega, sejahtera dan mesra.

Oleh itu, katanya, kedua-dua pasangan perlu bekerjasama untuk menikmati keintiman seksual secara terbuka dan interaktif, barulah mereka dapat menghayati keseronokan serta kebahagiaan syahwat yang berpanjangan.

“Keintiman seksual adalah keperluan semula jadi dan jika dinafikan atau tidak dapat dipenuhi dengan baik, ia boleh memberikan tekanan. Bagi menangani masalah itu pasangan terbabit boleh mendapatkan kaunseling daripada pakar atau jika perlu membuat rawatan perubatan yang kini ada pelbagai kaedah diperkenalkan untuk mengatasi masalah seksual,” katanya ketika membentangkan kertas kerja pada Bengkel Kaunseling Perkahwinan Dan Seksualiti di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) di Nilai, Negeri Sembilan, baru-baru ini.

Bengkel bertemakan, Seksualiti Murni Keluarga Harmoni itu dianjurkan oleh USIM bersama Persatuan Kaunseling Malaysia (PERKAMA). Antara matlamatnya ialah memberi kemahiran kaunseling khusus kepada kaunselor yang berhadapan dengan pelbagai ragam kes masalah perkahwinan dan seksualiti.

Dr Ismail yang membincangkan tajuk Ketidakfungsian Seks, Ketagihan Seks dan Ketidakupayaan Seks Serta Kaedah Rawatannya Melalui Pendekatan Bersepadu Psikososial dan Perubatan, berkata walaupun hubungan seksual boleh terjalin secara semula jadi atau automatik, ia mungkin boleh dikawal.

Antara yang mengawal fungsi kesihatan seksual individu termasuklah kesejahteraan psikologikal, hubungan pasangan, pengalaman dilalui, masalah kesihatan dan juga faktor gaya hidup seseorang itu.

“Kegagalan atau ketidakupayaan untuk melakukan persetubuhan memang suatu dilema yang amat menekan pasangan suami isteri. Untuk itulah pasangan perlu tahu apakah masalah sebenar yang mempengaruhi atau menjadi penghalang kepada mereka ketika menjalinkan hubungan dan mendapatkan kepuasan hubungan seksual. Misalnya, pengalaman atau sejarah masa silam seperti penderaan seksual yang pernah dihadapi pasangan boleh menyebabkan pasangan takut untuk bersama.

“Begitu juga keadaan kesihatan fizikal pasangan, contohnya pengambilan ubat-ubatan tertentu boleh menjejaskan prestasi atau menggugat fungsi kesihatan seksual ketika melakukan hubungan intim. Selain kemampuan fizikal, amalan tidak sihat dalam gaya hidup seperti minum arak turut menjejaskan fungsi ereksi,” katanya.

Dr Ismail berkata, ketidakfungsian seksual boleh berlaku sama ada pada lelaki mahupun wanita. Bagi lelaki lazimnya, masalah seksual dihadapi ialah masalah impoten dan gagal mengenali peringkat praklimaks. Masalah impoten yang dihadapi, misalnya boleh menyebabkan wanita berasa kekok apabila berdampingan dengan pasangannya kerana lelaki terbabit tidak menunjukkan tanda semula jadi rangsangan seksual. Masalah cepat klimaks pula selagi tidak dapat dikawal, selagi itulah lelaki berkenaan akan mengalami masalah untuk bersetubuh dengan pasangannya.

Bagi wanita, katanya, masalah biasa dihadapi antaranya ialah ketidakfungsian orgasma dan vaginismus iaitu terdapat kekejangan pada otot vagina yang mengelilingi bukaan serta menyebabkannya mengalami kesakitan ketika melakukan hubungan seksual.

“Ada wanita menyayangi pasangannya, tetapi tidak mahu melakukan hubungan seksual kerana mungkin tidak dapat menahan kesakitan dialami ketika bersama atau ada faktor lain yang membuatnya menolak. Untuk itulah dalam memenuhi keperluan syahwat, pasangan perlu peka dengan keadaan pasangannya.

“Harus juga diingatkan, keperluan dan kehendak syahwat antara lelaki dan wanita adalah berbeza. Bagaimanapun, pasangan yang prihatin mengenai kehendak syahwat pasangannya, keadaan boleh di ubahsuai mengikut kemampuan kesihatan masing-masing,” katanya.

Beliau tidak menafikan, jika keperluan seks pasangan keterlaluan, pasangannya yang sukar untuk menunaikan kehendak itu akan berasa tertekan dari segi mental dan emosi. Akibat tiada tolak ansur dalam hubungan seksual rumah tangga turut bergolak sehingga membawa perceraian.

Dr Ismail menasihatkan, pasangan suami isteri yang berhadapan dengan masalah seksual dan tidak mampu mengatasi sendiri digalakkan menghadiri sesi kaunseling.

Pendekatan atau teknik PLISST (Permission, (P), Limited Information (LI), Specific Sugesstions (SS) dan Intensive Therapy (IT) akan digunakan untuk mengendalikan masalah seksual mereka. PLISST ialah satu model pendekatan bimbingan yang boleh digunakan untuk mengendali kes disfungsi seksual secara komprehensif. Melalui model berkenaan bimbingan sosial dan rawatan intensif boleh digabungkan sekali.

Beliau turut berpendapat, peranan doktor juga penting dalam membantu mengatasi masalah seksual yang dihadapi pasangan terbabit, khususnya bagaimana untuk membuatkan pesakitnya bersedia berkongsi cerita secara terbuka atau berterus terang dengan masalah membelenggunya.

Kenal pasti punca masalah

HASIL penyelidikan kaunseling perkahwinan mengenai krisis rumah tangga, mendapati masalah seksual dihadapi pasangan suami isteri adalah antara punca penyebab utama sehinggakan ada yang membawa perceraian.

Masalah seksual yang dihadapi pasangan suami isteri itu merangkumi pasangan bernafsu tinggi atau sebaliknya, pasangan berasa tidak puas, pasangan menghindari seks dan bersikap dingin, takut atau fobia serta takut mengandung.

Ketua Eksekutif Pusat Kaunseling Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (Mains), Norazman Amat, berkata antara kes pernah dirujuk dan dikendalikan ialah pasangan yang sudah tiga tahun mendirikan rumah tangga, tetapi isteri mengadu masih belum mengecapi kehidupan bersama seperti suami isteri.

Norazman berkata, selepas disiasat dan dikaji sebab musabab serta mencari puncanya barulah diketahui bahawa perkahwinan yang dibina bukanlah atas kehendak pasangan berkenaan, sebaliknya diaturkan oleh orang tua mereka. Suami terbabit mengakui, tidak boleh menerima isterinya apatah lagi untuk bersama walaupun mereka sudah pun bernikah secara sah selama tiga tahun.“Perkara seumpama itu tidak seharusnya berlaku kepada pasangan suami isteri lebih-lebih lagi tempohnya cukup panjang. Jika tidak suka dan tidak penuhi impian, suami janganlah menyeksa isteri kerana adalah hak isteri untuk mendapat nafkah batin daripada suami. Seandainya tanggungjawab itu tidak disempurnakan ia boleh dikatakan menyeksa isteri berkenaan,” katanya ketika membincangkan tajuk, Kaunseling Perkahwinan dan Seksualiti Menurut Perspektif Islam.

Norazman berkata, selain itu ada juga isteri mengadu tidak mampu memenuhi kehendak batin suami yang mempunyai nafsu begitu tinggi. Isteri mengadu, dirinya cukup terseksa kerana tidak mampu melayan gelora nafsu suami akibat pengambilan ubat yang merangsang tinggi keinginan seksualnya.

Katanya, dalam membantu merungkai masalah yang dihadapi pasangan suami isteri, kaunselor perlulah bijak memainkan peranan. Apatah lagi tujuan kaunseling perkahwinan adalah untuk membina perhubungan yang produktif dan mengubah keadaan intrapsikik, di samping mempengaruhi pasangan agar berubah serta mengatasi agenda peribadi demi kebaikan rumah tangga.

Norazman berkata, apa yang lebih penting setiap pasangan perlu ketahui dan menyedari bahawa dalam melayari rumah tangga, ia bukan sekadar berkisar hubungan seksual saja, sebaliknya ada banyak tanggungjawab lain. Walaupun menjalinkan hubungan seksual adalah fitrah semula jadi manusia, dalam mencapai kebahagiaan hidup sebagai suami isteri beberapa perkara lain perlu diambilkira dan diberikan pertimbangan.

“Fitrah manusia hidup berpasangan. Tetapi dalam mencapai impian untuk membina keluarga bahagia, pasangan itu perlulah juga tahu falsafah dan tujuan perkahwinan serta peranan yang masing-masing perlu tunaikan. Jika perkahwinan itu dibina sekadar untuk mengisi fitrah semata-mata, ia boleh mencapai peringkat bosan pada suatu masa nanti. Akhirnya, ia boleh meruntuhkan rumah tangga,” katanya.

Beliau berkata, lazimnya krisis rumah tangga bermula dengan kerenah iaitu terbentuknya sikap yang mula menimbulkan masalah. Kemudian, ia menjadi kemelut apabila berlakunya keadaan yang membingungkan pasangan dan tidak diluahkan dengan cara baik.

Bertitik tolak daripada permasalahan itulah timbulnya konflik yang mula menunjukkan tanda perselisihan dan apabila krisis tidak dapat dibendung lagi, bukanlah mustahil jika rumah tangga dibina itu berakhir dengan kesudahan masing-masing ingin berpisah.

Justeru, katanya adalah lebih baik pasangan mengenali tanda-tanda dan punca krisis antara mereka. Tanda-tanda krisis itu antaranya ialah sering mengkritik pasangan, menyimpan perasaan bertimbun dan suka merungut dengan mengaitkan pelbagai alasan. Punca krisis pula termasuklah dari segi komunikasi dan tanggungjawab yang tidak dipenuhi.

“Memperkatakan masalah hubungan seksual tidak dinafikan, masyarakat masih bersikap tabu dan malu untuk bercakap berterus terang kepada pasangan biarpun sudah menjadi suami isteri. Tetapi kena ingat, pasangan tidak tahu apa yang pasangannya hendak jika tidak dinyatakan. Perkara yang kecil boleh menjadi besar jika keinginan tidak dipenuhi. Oleh itu jangan simpan perasaan dan pasangan perlu sedar bahawa konflik dalaman yang tidak selesai boleh mengusutkan lagi masalah mereka,” katanya.

[sumber]

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

rahsia clickbank

Pakai susuk tarik cinta lelaki |  Soal Jawab Kemusykilan Agama | Jawab (1995) | Gawab.com | Soual Jawab | Jawab - Agra | Samuel Soal| SoaL | Spike.com | Surau Al-Hakim | Question and ask all about marriage, life, money
SAYA berusia 25 tahun, namun masih tidak mempunyai teman lelaki. Saya selalu sunyi, buntu dan keliru.

Saya ada seorang sahabat yang sama jantina. Hubungan kami rapat bagaikan adik-beradik. Perasaan sayang terhadapnya seperti perasaan sayang kepada kekasih. Jika dia bersama kekasihnya, saya berasa cemburu.


Saya selalu mengimpikan untuk bersama dengannya selama-lama. Saya tahu perasaan ini terlalu menyongsang jauh sekalipun dalam hidup tidak pernah jatuh cinta pada lelaki.

Kadangkala saya terfikir lebih baik saya lelaki kerana pasti dapat memiliki dan mencintainya, namun saya tahu itu angan-angan yang syaitan selitkan dalam fikiran saya.

Mungkin Allah masih menyayangi saya. Allah pisahkan kami apabila dia mendapat kerja di tempat lain, tetapi saya masih rindu padanya. Syukur dia tidak berperasaan sama seperti saya.

Selepas pemergiannya saya terfikir, kenapa diri saya menjadi begitu. Ada kebarangkalian disebabkan saya masih tidak mempunyai teman lelaki.

Untuk mencari lelaki yang baik, bertanggungjawab dan menyayangi diri saya memang susah. Kini, ramai perempuan yang bekerjaya seperti saya tidak mempunyai teman lelaki.

Kadangkala saya terfikir untuk memakai susuk agar dapat menarik perhatian lelaki, namun saya masih tahu hukum agama.

Apakah amalan yang perlu saya lakukan untuk segera dipertemukan dengan lelaki yang menyayangi diri saya? Adakah wujud susuk yang dibolehkan dalam Islam?

GADIS,

Negeri Sembilan.SEBAGAI seorang Muslimah yang baik lagi berilmu, saudari hendaklah mematuhi segala suruhan dan larangan Allah. Segala kecenderungan yang bertentangan dengan nilai-nilai agama hendaklah dihindari.

Itulah batas yang menentukan baik dan buruk seseorang individu. Contohnya meminati rakan sejenis dikira di luar batas pergaulan dalam Islam dan bertentangan dengan fitrah semula jadi manusia.

Hanya melalui institusi perkahwinan yang sah kehendak manusia dapat dipenuhi seperti ketenangan jiwa dan kasih sayang.

Allah berfirman, maksudnya: "Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan-Nya dan rahmat-Nya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. ..." (al-Quran, al-Rum (30): 21).

Sememangnya setiap insan secara fitrahnya menginginkan teman hidup dengan mendapat jodoh yang baik. Mungkin keluarga dan kawan-kawan dapat menolong dalam hal ini.

Sebelum itu berusahalah mendapat ilmu pengetahuan mengenai rumah tangga dan tanggungjawab isteri dan seterusnya menjaga anak-anak.

Adalah lebih baik untuk bersedia terlebih dahulu bagi membina rumah tangga bahagia.

Mengenai niat untuk memakai susuk bertujuan menarik perhatian lelaki, ia jangan diteruskan.

Ini kerana ia termasuk dalam perbuatan sihir dan bertentangan dengan ajaran Islam. Banyak-banyaklah berdoa kepada Allah supaya dipertemukan dengan jodoh yang baik.

[sumber]

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

rahsia clickbank
Pakai susuk tarik cinta lelaki |  Soal Jawab Kemusykilan Agama | Jawab (1995) | Gawab.com | Soual Jawab | Jawab - Agra | Samuel Soal| SoaL | Spike.com | Surau Al-Hakim | Question and ask all about marriage, life, money
SAYA berusia 25 tahun, namun masih tidak mempunyai teman lelaki. Saya selalu sunyi, buntu dan keliru.

Saya ada seorang sahabat yang sama jantina. Hubungan kami rapat bagaikan adik-beradik. Perasaan sayang terhadapnya seperti perasaan sayang kepada kekasih. Jika dia bersama kekasihnya, saya berasa cemburu.


Saya selalu mengimpikan untuk bersama dengannya selama-lama. Saya tahu perasaan ini terlalu menyongsang jauh sekalipun dalam hidup tidak pernah jatuh cinta pada lelaki.

Kadangkala saya terfikir lebih baik saya lelaki kerana pasti dapat memiliki dan mencintainya, namun saya tahu itu angan-angan yang syaitan selitkan dalam fikiran saya.

Mungkin Allah masih menyayangi saya. Allah pisahkan kami apabila dia mendapat kerja di tempat lain, tetapi saya masih rindu padanya. Syukur dia tidak berperasaan sama seperti saya.

Selepas pemergiannya saya terfikir, kenapa diri saya menjadi begitu. Ada kebarangkalian disebabkan saya masih tidak mempunyai teman lelaki.

Untuk mencari lelaki yang baik, bertanggungjawab dan menyayangi diri saya memang susah. Kini, ramai perempuan yang bekerjaya seperti saya tidak mempunyai teman lelaki.

Kadangkala saya terfikir untuk memakai susuk agar dapat menarik perhatian lelaki, namun saya masih tahu hukum agama.

Apakah amalan yang perlu saya lakukan untuk segera dipertemukan dengan lelaki yang menyayangi diri saya? Adakah wujud susuk yang dibolehkan dalam Islam?

GADIS,

Negeri Sembilan.SEBAGAI seorang Muslimah yang baik lagi berilmu, saudari hendaklah mematuhi segala suruhan dan larangan Allah. Segala kecenderungan yang bertentangan dengan nilai-nilai agama hendaklah dihindari.

Itulah batas yang menentukan baik dan buruk seseorang individu. Contohnya meminati rakan sejenis dikira di luar batas pergaulan dalam Islam dan bertentangan dengan fitrah semula jadi manusia.

Hanya melalui institusi perkahwinan yang sah kehendak manusia dapat dipenuhi seperti ketenangan jiwa dan kasih sayang.

Allah berfirman, maksudnya: "Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan-Nya dan rahmat-Nya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. ..." (al-Quran, al-Rum (30): 21).

Sememangnya setiap insan secara fitrahnya menginginkan teman hidup dengan mendapat jodoh yang baik. Mungkin keluarga dan kawan-kawan dapat menolong dalam hal ini.

Sebelum itu berusahalah mendapat ilmu pengetahuan mengenai rumah tangga dan tanggungjawab isteri dan seterusnya menjaga anak-anak.

Adalah lebih baik untuk bersedia terlebih dahulu bagi membina rumah tangga bahagia.

Mengenai niat untuk memakai susuk bertujuan menarik perhatian lelaki, ia jangan diteruskan.

Ini kerana ia termasuk dalam perbuatan sihir dan bertentangan dengan ajaran Islam. Banyak-banyaklah berdoa kepada Allah supaya dipertemukan dengan jodoh yang baik.

[sumber]

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

rahsia clickbank

Gambar Suhaiza Suhaimi @ Memey dan Norman Hakim |Gambar Lurah Buah Dada | gosip artis malaysia | Awek comel | Melayu boleh | Awek Cun | Koleksi Gambar | Gambar Seksi Artis Malaysia Dahulu Kala | 3gp Melayu Boleh Bogel Bertudung Collection | video artis | PERKAHWINAN, news, scandal, gossip, Weddings, Families, Divorces of Celebrities
KUALA LUMPUR: Saksi Abdul Rahman Lai Abdullah, Penguatkuasa Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) Pejabat Daerah Gombak, yang menangkap aktor Norman Hakim berkhalwat dengan aktres Memey Suhaiza pada 30 Oktober tahun lalu tampil memberi keterangan di Mahkamah Syariah Gombak Timur, di sini, hari ini.

Abdul Rahman berkata dia terjumpa Norman dalam keadaan berpeluh dengan memakai baju-t dan berseluar sendat seperti ‘boxer’ di dalam sebuah bilik kecil di tingkat atas manakala Memey yang berpakaian lengkap berada di kaunter tingkat bawah premis Norman di 4-1A, Jalan UP 1/2, Taman Ukay Perdana, Hulu Klang, pada pukul 3 pagi.

Menurut Abdul Rahman, selepas mendapat laporan tentang kes khalwat itu, pihak JAIS terus membuat serbuan bermula pukul 2.10 pagi.

Pada mulanya, dia cuba memanggil orang di dalam premis it selama 30 minit namun tiada jawapan.

Selepas tiada respons dari dalam, mereka cuba memotong kunci mangga, namun kira-kira pukul 2.40 pagi, datang seorang lelaki yang mengaku dirinya sebagai abang Norman lalu membuka pintu itu.

Gambar Suhaiza Suhaimi @ Memey dan Norman Hakim |Gambar Lurah Buah Dada | gosip artis malaysia | Awek comel | Melayu boleh | Awek Cun | Koleksi Gambar | Gambar Seksi Artis Malaysia Dahulu Kala | 3gp Melayu Boleh Bogel Bertudung Collection | video artis | PERKAHWINAN, news, scandal, gossip, Weddings, Families, Divorces of Celebrities
Pendakwa (P): Setelah pintu dibuka, apa yang kamu nampak? Saksi (S): Saya nampak Memey sedang duduk di atas kerusi di bahagian depan pintu masuk. Macam ada di bahagian kaunter di depan tunggu kami masuk.

P: Apakah suasana semasa berada di dalam pejabat itu?

S: Suasana tenang. Bahagian depan tidak ada perkara yang mencurigakan.

P: Apakah yang kamu nampak?

S: Nampak dua buah bilik. Nampak dengan jelas. Ya, lampu di bahagian hadapan. Kaunter ada. Di bahagian lain, ada juga (lampu).

P: Kamu tengok Memey berpakaian bagaimana?

S: Dia berpakaian lengkap.

P: Boleh kamu detailkan (perincikannya).

S: Dia berseluar panjang dan baju - tidak pasti.

P: Bagaimana keadaannya?

S: Dia amat tenang seolah-olah tidak ada apa-apa yang berlaku.

P: Adakah dia berkerjasama?

S: Dia berikan kerjasama tetapi tidak banyak bercakap.

P: Selain tenang dan tidak banyak bercakap, apa yang dicakapnya.

S: Dia mengakui menghubungi abang suspek.

P: Selepas itu?

S: Saya tinggalkan Memey bersama Khairul Hazri dan Rezman Awang.

P: Kamu buat apa?

S: Saya bersama Khairul Nizam kemudian membuat pemeriksaan di tempat lain.

P: Berapa bilik yang ada dalam premis itu?

S: Saya tidak pasti. Satu bilik terdapat set sofa, tilam saiz bujang yang diletak atas lantai dan tidak ada sesiapa.

P: Bilik itu macam mana?

S: Lebih kepada bentuk pejabat.

P: Ada bilik lagi.

S: Ada satu bilik yang lebih luas. Boleh buat mesyuarat.

P: Apakah beza bilik itu dengan yang sebelumnya?

S: Ruang bilik ini lebih luas dan bahagian depannya boleh duduk ramai orang.

P: Apa yang anda perhatikan dalam premis itu?

S: Ada satu ruangan yang menghubungkan dengan rumah sebelah.

P: Ruangan apa?

S: Ruangan itu boleh menghubungi bahagian atas premis tersebut.

P: Apa yang ada dalam ruangan itu?

S: Ruangan itu macam ruangan angin.

P: Ruangan itu ada apa?

S: Ruangan itu ada pintu grill di bahagian atas.

Ketika itu, pihak pendakwaan menyampaikan tender gambar foto.

P: Ada tak kamu periksa?

S: Terdapat selak grill di bahagian atas. Periksa dari bawah, ia tidak berkunci.

P: Bagaimana kamu katakan bahagian bawah boleh hubungkan bahagian atas.

S: Saya menyuruh Khairul untuk memanjat ke atas dan berdiri atas rail. Dia terus melepasi selak pertama itu.

P: Kemudian?

S: Keadaan gelap kerana kami tidak membawa lampu suluh ketika itu.

P: Adakah Khairul Nizam dah panjat sampai atas?

S: Mengikut pemeriksaannya, untuk masuk juga terdapat gril dan selaknya dikunci mangga. Setelah lebih 2-3 minit, saya suruh dia turun. Saya dan Nafarul Azian cuba naik tingkat atas.

P: Kenapa?

S: Tingkat atas juga disewa oleh suspek. Dia disyaki bersembunyi di situ.

P: Macam mana kamu tahu?

S: Pengadu itu dah telefon dan memberitahu.

P: Seterusnya.

S: Saya ada tanya kepada abang suspek sama ada mempunyai kunci atau tidak untuk premis di bahagian atas.

P: Apakah respons Memey dan abang suspek?

S: Lelaki itu kata tiada kunci.

P: Apakah yang anda lakukan seterusnya?

S: Saya sendiri terpaksa potong mangga grill itu. Kami terus masuk kerana pintu kayu tidak dikunci dari dalam.

P: Boleh ceritakan premis di atas?

S: Keadaan adalah gelap-gelita. Kemudian, saya buka lampu.

P: Berapa orang ketika itu?

S: Tiga orang termasuk saya.

P; Apakah yang dilakukan selepas itu?

S: Dah buka lampu, kami terus periksa dari bilik ke bilik termasuk bilik air.

P: Berapa bilik yang ada?

S: Seperti bawah juga, tetapi satu bilik di bahagian tengah mempunyai banyak pakaian lelaki bujang disusun dan digantung elok-elok.

Peguam syarie Fakhrul Azman Abu Hassan yang mewakili Memey dan Norman membantah apabila pendakwa mengemukakan tender gambar bilik semasa menyoal saksi.

Ini kerana, katanya, gambar itu beri kesan kepada keterangan saksi.

"Motif pihak pendakwa adalah memberikan tanggapan luar biasa.

"Pihak pendakwa perlu establish ... perlu seal untuk memastikan tiada perubahan. Saya tidak pasti punca gambar. Kalau gambar diambil selepas kejadian, maka ia tidak asli. Dan ia tidak berkaitan dengan semasa kejadian.

"Sebelum ditanda sebagai ID (tender untuk mahkamah), jurugambar perlu diambil keterangan terlebih dahulu ataupun premis diseal. Kita nak bukti masa kejadian dan bukan selepas kejadian tersebut." kata Fakhrul.

Pendakwa pula berkata, tender itu cuma untuk menunjukkan lokasi bilik dan ia tidak menjejaskan fakta.

Dalam pada itu, Norman menafikan dia tercabar dengan keterangan saksi selepas ditemui di luar mahkamah.

“Saya tidak tercabar. Itu memang prosedur mahkamah. Pihak pendakwa perlu mengemukakan bukti,” katanya.

Sementara itu, Memey pula enggan memberikan komen kerana kes ini masih dalam perbicaraan mahkamah.

Mahkamah menetapkan tarikh 3, 10 dan 17 Julai ini untuk menyambung perbicaraan kes khalwat Norman-Memey untuk membolehkan saksi-saksi lain memberikan keterangan. Hari ini, hanya satu saksi yang memberi keterangan.

[sumber]

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

rahsia clickbank


Gambar Suhaiza Suhaimi @ Memey dan Norman Hakim |Gambar Lurah Buah Dada | gosip artis malaysia | Awek comel | Melayu boleh | Awek Cun | Koleksi Gambar | Gambar Seksi Artis Malaysia Dahulu Kala | 3gp Melayu Boleh Bogel Bertudung Collection | video artis | PERKAHWINAN, news, scandal, gossip, Weddings, Families, Divorces of Celebrities
KUALA LUMPUR: Saksi Abdul Rahman Lai Abdullah, Penguatkuasa Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) Pejabat Daerah Gombak, yang menangkap aktor Norman Hakim berkhalwat dengan aktres Memey Suhaiza pada 30 Oktober tahun lalu tampil memberi keterangan di Mahkamah Syariah Gombak Timur, di sini, hari ini.

Abdul Rahman berkata dia terjumpa Norman dalam keadaan berpeluh dengan memakai baju-t dan berseluar sendat seperti ‘boxer’ di dalam sebuah bilik kecil di tingkat atas manakala Memey yang berpakaian lengkap berada di kaunter tingkat bawah premis Norman di 4-1A, Jalan UP 1/2, Taman Ukay Perdana, Hulu Klang, pada pukul 3 pagi.

Menurut Abdul Rahman, selepas mendapat laporan tentang kes khalwat itu, pihak JAIS terus membuat serbuan bermula pukul 2.10 pagi.

Pada mulanya, dia cuba memanggil orang di dalam premis it selama 30 minit namun tiada jawapan.

Selepas tiada respons dari dalam, mereka cuba memotong kunci mangga, namun kira-kira pukul 2.40 pagi, datang seorang lelaki yang mengaku dirinya sebagai abang Norman lalu membuka pintu itu.

Gambar Suhaiza Suhaimi @ Memey dan Norman Hakim |Gambar Lurah Buah Dada | gosip artis malaysia | Awek comel | Melayu boleh | Awek Cun | Koleksi Gambar | Gambar Seksi Artis Malaysia Dahulu Kala | 3gp Melayu Boleh Bogel Bertudung Collection | video artis | PERKAHWINAN, news, scandal, gossip, Weddings, Families, Divorces of Celebrities
Pendakwa (P): Setelah pintu dibuka, apa yang kamu nampak? Saksi (S): Saya nampak Memey sedang duduk di atas kerusi di bahagian depan pintu masuk. Macam ada di bahagian kaunter di depan tunggu kami masuk.

P: Apakah suasana semasa berada di dalam pejabat itu?

S: Suasana tenang. Bahagian depan tidak ada perkara yang mencurigakan.

P: Apakah yang kamu nampak?

S: Nampak dua buah bilik. Nampak dengan jelas. Ya, lampu di bahagian hadapan. Kaunter ada. Di bahagian lain, ada juga (lampu).

P: Kamu tengok Memey berpakaian bagaimana?

S: Dia berpakaian lengkap.

P: Boleh kamu detailkan (perincikannya).

S: Dia berseluar panjang dan baju - tidak pasti.

P: Bagaimana keadaannya?

S: Dia amat tenang seolah-olah tidak ada apa-apa yang berlaku.

P: Adakah dia berkerjasama?

S: Dia berikan kerjasama tetapi tidak banyak bercakap.

P: Selain tenang dan tidak banyak bercakap, apa yang dicakapnya.

S: Dia mengakui menghubungi abang suspek.

P: Selepas itu?

S: Saya tinggalkan Memey bersama Khairul Hazri dan Rezman Awang.

P: Kamu buat apa?

S: Saya bersama Khairul Nizam kemudian membuat pemeriksaan di tempat lain.

P: Berapa bilik yang ada dalam premis itu?

S: Saya tidak pasti. Satu bilik terdapat set sofa, tilam saiz bujang yang diletak atas lantai dan tidak ada sesiapa.

P: Bilik itu macam mana?

S: Lebih kepada bentuk pejabat.

P: Ada bilik lagi.

S: Ada satu bilik yang lebih luas. Boleh buat mesyuarat.

P: Apakah beza bilik itu dengan yang sebelumnya?

S: Ruang bilik ini lebih luas dan bahagian depannya boleh duduk ramai orang.

P: Apa yang anda perhatikan dalam premis itu?

S: Ada satu ruangan yang menghubungkan dengan rumah sebelah.

P: Ruangan apa?

S: Ruangan itu boleh menghubungi bahagian atas premis tersebut.

P: Apa yang ada dalam ruangan itu?

S: Ruangan itu macam ruangan angin.

P: Ruangan itu ada apa?

S: Ruangan itu ada pintu grill di bahagian atas.

Ketika itu, pihak pendakwaan menyampaikan tender gambar foto.

P: Ada tak kamu periksa?

S: Terdapat selak grill di bahagian atas. Periksa dari bawah, ia tidak berkunci.

P: Bagaimana kamu katakan bahagian bawah boleh hubungkan bahagian atas.

S: Saya menyuruh Khairul untuk memanjat ke atas dan berdiri atas rail. Dia terus melepasi selak pertama itu.

P: Kemudian?

S: Keadaan gelap kerana kami tidak membawa lampu suluh ketika itu.

P: Adakah Khairul Nizam dah panjat sampai atas?

S: Mengikut pemeriksaannya, untuk masuk juga terdapat gril dan selaknya dikunci mangga. Setelah lebih 2-3 minit, saya suruh dia turun. Saya dan Nafarul Azian cuba naik tingkat atas.

P: Kenapa?

S: Tingkat atas juga disewa oleh suspek. Dia disyaki bersembunyi di situ.

P: Macam mana kamu tahu?

S: Pengadu itu dah telefon dan memberitahu.

P: Seterusnya.

S: Saya ada tanya kepada abang suspek sama ada mempunyai kunci atau tidak untuk premis di bahagian atas.

P: Apakah respons Memey dan abang suspek?

S: Lelaki itu kata tiada kunci.

P: Apakah yang anda lakukan seterusnya?

S: Saya sendiri terpaksa potong mangga grill itu. Kami terus masuk kerana pintu kayu tidak dikunci dari dalam.

P: Boleh ceritakan premis di atas?

S: Keadaan adalah gelap-gelita. Kemudian, saya buka lampu.

P: Berapa orang ketika itu?

S: Tiga orang termasuk saya.

P; Apakah yang dilakukan selepas itu?

S: Dah buka lampu, kami terus periksa dari bilik ke bilik termasuk bilik air.

P: Berapa bilik yang ada?

S: Seperti bawah juga, tetapi satu bilik di bahagian tengah mempunyai banyak pakaian lelaki bujang disusun dan digantung elok-elok.

Peguam syarie Fakhrul Azman Abu Hassan yang mewakili Memey dan Norman membantah apabila pendakwa mengemukakan tender gambar bilik semasa menyoal saksi.

Ini kerana, katanya, gambar itu beri kesan kepada keterangan saksi.

"Motif pihak pendakwa adalah memberikan tanggapan luar biasa.

"Pihak pendakwa perlu establish ... perlu seal untuk memastikan tiada perubahan. Saya tidak pasti punca gambar. Kalau gambar diambil selepas kejadian, maka ia tidak asli. Dan ia tidak berkaitan dengan semasa kejadian.

"Sebelum ditanda sebagai ID (tender untuk mahkamah), jurugambar perlu diambil keterangan terlebih dahulu ataupun premis diseal. Kita nak bukti masa kejadian dan bukan selepas kejadian tersebut." kata Fakhrul.

Pendakwa pula berkata, tender itu cuma untuk menunjukkan lokasi bilik dan ia tidak menjejaskan fakta.

Dalam pada itu, Norman menafikan dia tercabar dengan keterangan saksi selepas ditemui di luar mahkamah.

“Saya tidak tercabar. Itu memang prosedur mahkamah. Pihak pendakwa perlu mengemukakan bukti,” katanya.

Sementara itu, Memey pula enggan memberikan komen kerana kes ini masih dalam perbicaraan mahkamah.

Mahkamah menetapkan tarikh 3, 10 dan 17 Julai ini untuk menyambung perbicaraan kes khalwat Norman-Memey untuk membolehkan saksi-saksi lain memberikan keterangan. Hari ini, hanya satu saksi yang memberi keterangan.

[sumber]

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

rahsia clickbank


Persekitaran, doa pengaruhi peribadi muslim | Islam.com | Ceramah Islam | The religion of Islam | Al-Islam.org | history of islam | women in islam | Sisters in Islam | IslamiCity.com - Islam & The Global Muslim eCommunity | islamic | Rahsia , Al-Islam, Muslim, Sejarah, Ceramah ISLAM
ALAM persekitaran atau dalam istilah Arabnya bi'ah ialah segala sesuatu yang berada di sekelilingnya dan mengesani kehidupan seseorang, sama ada secara langsung atau tidak, dari dalam kandungan ibu hinggalah ke akhir hayat.

Dari pengertian ini, alam sekitar merangkumi kedudukan geografi atau tempat didudukinya, rumah tangga yang terdiri daripada ibu dan bapa serta anggota keluarga lain yang dinaungi, teman yang digauli serta masyarakat yang dianggotainya.

Semua unsur alam persekitaran ini mempunyai pengaruh terhadap pembentukan diri seorang insan, terutama dalam pembentukan sahsiah diri. Cuma bezanya kecil atau besar pengaruh terbabit.

Mengenai unsur tempat, Ibnu Khaldun mengemukakan pendapatnya, yang tempat tinggal mempunyai kesan dan pengaruh kepada sifat sesuatu bangsa, walaupun kesan dari faktor ini amat kecil.

Secara umum ada sunnah yang mengakui kesan dari faktor ini, seperti hadis yang bermaksud: "Hati-hati yang kasar dari sebelah timur dan amanah bagi ahli Hijaz."

Faktor ibu, ada kajian baru yang mengakui kesan dari keadaan jiwa ibu yang mengandung ke atas anak kandungannya.

Dalam kajian itu selalunya disebut mengenai pengakuan seorang ahli fikir barat Tomes Hobbs. Sifat yang berduka itu ada kaitannya dengan keadaan jiwa ibunya yang ketakutan ketika kapal tentera Sepanyol, Armada menuju ke pantai.

Kes seperti ini berlaku di kalangan masyarakat umum.

Di antara yang disebut ialah 'kenan'. Dari petunjuk sunnah, Islam mengakui kesan dari faktor kandungan ibu.

Rasulullah mengajar umatnya supaya memulakan dengan doa ketika berhubung mesra bersama isteri, memohon tidak bercampur dengan syaitan, yang dinaskan al-Quran, sentiasa mencampuri urusan umat.

Jika ditakdirkan mendapat keturunan, Rasulullah menjamin si anak terselamat dari penguasaan syaitan.Doa Rasulullah kepada anak Abdullah bin Abu Talhah yang masih di dalam kandungan ibunya. Doa dari Rasulullah adalah keberkatan kepada si anak dan memberikan ketenangan hati kepada kedua-dua ibu bapanya.

Demikianlah kita mendoakan anak sejak masih di dalam kandungan atau meminta dari orang yang soleh supaya mendoakannya.

Faktor keluarga. Selepas kelahiran bayi, keluarga yang terdiri daripada ibu bapa dan yang lain adalah faktor lebih penting daripada yang disebutkan.

Kajian psikologi kanak-kanak memperlihatkan betapa besarnya kesan keluarga. Sifat suka meniru pada kanak-kanak adalah jalan awal yang terpenting dalam proses pembelajaran pada peringkat kanak-kanak.

Jika jalan ini dapat dimanfaatkan sebaik-baiknya oleh keluarga dalam mendidik dan membentuk akhlak kanak-kanak, sudah pasti akan memberikan hasil yang amat berkesan, malah pembentukan pada peringkat ini akan terukir pada jiwa yang kesannya akan dirasai ketika dewasa kelak.

Dari keluarga, kanak-kanak akan mempelajari hubungan masyarakat paling awal, seperti menghormati dan mematuhi kepada yang lebih tua, menyayangi lebih kecil, menghargai pendapat orang lain dan membantu yang lemah.

Bermula dari keluarga juga kanak-kanak mempelajari adat resam yang baik dan asas agamanya, bahkan mempelajari perkara yang betul lagi bermanfaat dan meninggalkan yang salah.

Ini sekali gus menjelaskan ibu bapa sangat rapat dengan anak dan pengaruhnya sudah tentu sangat besar ke atas pembentukan jiwa dan akhlak anak terbabit. Sehubungan ini Imam al-Ghazali ada berkata:

"Kanak-kanak adalah amanah Allah kepada kedua-dua ibu bapa. Hatinya yang masih bersih adalah mutiara yang berharga, yang sedia menerima untuk dibentuk dan digilap."

Hadis Rasulullah bermaksud: "Setiap anak itu dilahirkan atas fitrah, maka kedua-dua ibu bapanya yang menjadikannya Yahudi, Nasrani atau Majusi..

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]Persekitaran, doa pengaruhi peribadi muslim | Islam.com | Ceramah Islam | The religion of Islam | Al-Islam.org | history of islam | women in islam | Sisters in Islam | IslamiCity.com - Islam & The Global Muslim eCommunity | islamic | Rahsia , Al-Islam, Muslim, Sejarah, Ceramah ISLAM
ALAM persekitaran atau dalam istilah Arabnya bi'ah ialah segala sesuatu yang berada di sekelilingnya dan mengesani kehidupan seseorang, sama ada secara langsung atau tidak, dari dalam kandungan ibu hinggalah ke akhir hayat.

Dari pengertian ini, alam sekitar merangkumi kedudukan geografi atau tempat didudukinya, rumah tangga yang terdiri daripada ibu dan bapa serta anggota keluarga lain yang dinaungi, teman yang digauli serta masyarakat yang dianggotainya.

Semua unsur alam persekitaran ini mempunyai pengaruh terhadap pembentukan diri seorang insan, terutama dalam pembentukan sahsiah diri. Cuma bezanya kecil atau besar pengaruh terbabit.

Mengenai unsur tempat, Ibnu Khaldun mengemukakan pendapatnya, yang tempat tinggal mempunyai kesan dan pengaruh kepada sifat sesuatu bangsa, walaupun kesan dari faktor ini amat kecil.

Secara umum ada sunnah yang mengakui kesan dari faktor ini, seperti hadis yang bermaksud: "Hati-hati yang kasar dari sebelah timur dan amanah bagi ahli Hijaz."

Faktor ibu, ada kajian baru yang mengakui kesan dari keadaan jiwa ibu yang mengandung ke atas anak kandungannya.

Dalam kajian itu selalunya disebut mengenai pengakuan seorang ahli fikir barat Tomes Hobbs. Sifat yang berduka itu ada kaitannya dengan keadaan jiwa ibunya yang ketakutan ketika kapal tentera Sepanyol, Armada menuju ke pantai.

Kes seperti ini berlaku di kalangan masyarakat umum.

Di antara yang disebut ialah 'kenan'. Dari petunjuk sunnah, Islam mengakui kesan dari faktor kandungan ibu.

Rasulullah mengajar umatnya supaya memulakan dengan doa ketika berhubung mesra bersama isteri, memohon tidak bercampur dengan syaitan, yang dinaskan al-Quran, sentiasa mencampuri urusan umat.

Jika ditakdirkan mendapat keturunan, Rasulullah menjamin si anak terselamat dari penguasaan syaitan.Doa Rasulullah kepada anak Abdullah bin Abu Talhah yang masih di dalam kandungan ibunya. Doa dari Rasulullah adalah keberkatan kepada si anak dan memberikan ketenangan hati kepada kedua-dua ibu bapanya.

Demikianlah kita mendoakan anak sejak masih di dalam kandungan atau meminta dari orang yang soleh supaya mendoakannya.

Faktor keluarga. Selepas kelahiran bayi, keluarga yang terdiri daripada ibu bapa dan yang lain adalah faktor lebih penting daripada yang disebutkan.

Kajian psikologi kanak-kanak memperlihatkan betapa besarnya kesan keluarga. Sifat suka meniru pada kanak-kanak adalah jalan awal yang terpenting dalam proses pembelajaran pada peringkat kanak-kanak.

Jika jalan ini dapat dimanfaatkan sebaik-baiknya oleh keluarga dalam mendidik dan membentuk akhlak kanak-kanak, sudah pasti akan memberikan hasil yang amat berkesan, malah pembentukan pada peringkat ini akan terukir pada jiwa yang kesannya akan dirasai ketika dewasa kelak.

Dari keluarga, kanak-kanak akan mempelajari hubungan masyarakat paling awal, seperti menghormati dan mematuhi kepada yang lebih tua, menyayangi lebih kecil, menghargai pendapat orang lain dan membantu yang lemah.

Bermula dari keluarga juga kanak-kanak mempelajari adat resam yang baik dan asas agamanya, bahkan mempelajari perkara yang betul lagi bermanfaat dan meninggalkan yang salah.

Ini sekali gus menjelaskan ibu bapa sangat rapat dengan anak dan pengaruhnya sudah tentu sangat besar ke atas pembentukan jiwa dan akhlak anak terbabit. Sehubungan ini Imam al-Ghazali ada berkata:

"Kanak-kanak adalah amanah Allah kepada kedua-dua ibu bapa. Hatinya yang masih bersih adalah mutiara yang berharga, yang sedia menerima untuk dibentuk dan digilap."

Hadis Rasulullah bermaksud: "Setiap anak itu dilahirkan atas fitrah, maka kedua-dua ibu bapanya yang menjadikannya Yahudi, Nasrani atau Majusi..

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]Anak siapakah mereka | Anak - Freddie Aguilar | Anak Rangkuman | Anak (song) | Rahsia Anak Dara | Nama-nama Islam | Nama-nama Anak | Nama Bayi Indonesia | Nama Bayi Jawa | Himpunan Nama-nama Pilihan | Nama-nama Bayi | Himpunan Nama Nama Indah Dalam Islam | children's, kids, education and school , child, baby, parent MALAYSIA
JAM hampir pukul 12.30 malam. Saya dalam perjalanan pulang setelah selesai memenuhi tanggungjawab menyiapkan tugasan bulanan yang wajib disempurnakan.

Singgah di sebuah pasar raya berhampiran rumah yang menjalankan perniagaan sehingga awal pagi untuk membeli sedikit barang, saya ternampak ada sebuah rumah kedai dipenuhi remaja lelaki dan perempuan.

Biarpun perasaan tertanya-tanya apa yang mereka buat di situ, saya menyelesaikan dulu urusan membeli barang.

Di kaunter pembayaran, saya bertembung dengan dua remaja perempuan. Berpakaian seksi, blaus sendat, skirt pendek yang juga sendat dengan rambut perang berbelang-belang. Telinga pula sarat dengan subang pelbagai bentuk sehingga ke bahagian atas cuping. Menjeling ke arah mereka, saya mengurut dada.

Mereka menunggang motosikal. Sebaik masuk ke kedai itu, kedua-duanya kelihatan tergamam. Di jari masing-masing terselit puntung rokok yang masih berapi sementara dari hidung dan mulut jelas kelihatan asap yang berkepul-kepul, sengaja dibuat-buat untuk nampak lebih stailo.

Gaya mereka merokok dan berpakaian menjawab segala pertanyaan saya. Di kaunter, salah seorang daripadanya menunggu sehingga saya selesai membayar. Kemudian dengan perlahan saya dengar mereka meminta, “bagi rokok kotak besar…’’

Kedua-duanya tidak lagi memandang ke arah saya dan saya juga berpura-pura tidak memandang dan tidak melihat mereka. Tapi si lelaki pemilik pasar raya itu tersipu-sipu melayani kerenah remaja tersebut yang pada saya memang telah biasa ‘mengunjungi’ kedainya.
Gaya mereka menggatal menjadikan saya makin meluat.

Tidak sampai 10 minit, kedua-dua remaja itu hilang. Dalam jarak 500 meter, saya ternampak mereka berhenti di sebuah rumah kedai yang pintunya separuh terbuka. Cahaya lampu pula suram-suram. Sekali lagi hati saya tertanya-tanya, apa yang dibuat oleh mereka di dalam rumah kedai itu?

Rasa ingin tahu melonjak-lonjak. Sebaik menghidupkan enjin kereta saya terfikir, kenapa tidak saya mengintip gerak geri mereka dan melihat apa yang sebenarnya berlaku.

Setelah berfikir saya nekad, saya lalu berpusing keluar tetapi tidak terus pulang ke rumah sebaliknya mengambil jalan luar dan kembali melalui jalan berlawanan dengan tempat saya lalu tadi.

Saya berhentikan kereta di satu tempat parkir yang agak jauh, lebih kurang 200 meter dari rumah kedai tersebut. Yang penting saya nampak dengan jelas apa yang berlaku.

Selesa dengan lokasi, saya mematikan enjin kemudian menutup lampu kereta. Misi saya berjaya dan sangkaan saya menjadi kenyataan.

Rupanya di situlah remaja di kawasan taman perumahan itu yang tidak bersekolah dan tidak melakukan apa-apa, berhimpun sampai malam sehingga ke pagi, bermain snuker, dam, menari, mendengar muzik dan entah apa lagi yang saya tidak nampak dengan jelas di dalamnya.

Sedihnya kebanyakan mereka berusia belasan tahun. Masih muda dan mentah.

Setengah jam memerhati, saya nampak kebanyakan mereka berpasangan. Di kaki lima kedai, di atas jalan, berpuluh-puluh buah motosikal boleh dilihat di kawasan itu.

Suasana dalam rumah kedai itu meriah, sesekali kedengaran bunyi muzik dan gelak ketawa remaja tersebut. Botol dan tin minuman bersepah-sepah.

Sedihnya, tidak ada langsung perasaan malu di kalangan mereka. Remaja lelaki dan perempuan tanpa segan silu berasmara secara terbuka. Mereka duduk di kaki lima rumah kedai, di sebalik tembok dan malahan di atas motosikal juga.

Saya mengucap panjang, tidak tahu apa yang hendak dikata. Dalam hati tertanya-tanya juga, anak siapakah mereka ini? Pastinya tiada jawapan yang akan saya peroleh.

Namun, sebagai wanita dan ibu, saya dapat merasakan apa yang tidak kena dengan kehidupan anak-anak remaja ini.

Adakah mereka dari kawasan perumahan di situ atau anak-anak orang luar yang datang ke situ untuk berhibur.

Tidak kiralah anak siapa, tapi sebagai ibu bapa tidakkah mereka ada perasaan mengambil berat akan tingkah laku anak-anak mereka, ke mana mereka pergi dan dengan siapa?

Kehidupan normal, menentukan remaja tersebut berada di sekolah, di pusat pengajian tinggi atau paling tidak mengikuti kursus kemahiran untuk membina masa depan, tapi lihatlah apa yang berlaku.

Setengah jam memerhati, melihat dan berfikir saya hilang kata-kata. Sedih, sayu dan terkilan dengan nasib mereka yang diabaikan begitu rupa.

Puas hati dengan misi mengejut itu, saya menghidupkan enjin dan pulang ke rumah diiringi hilai ketawa dan bunyi pelbagai permainan ‘membazir’ yang tersaji di dalam rumah kedai itu.

Sehingga ke pagi saya tidak lelap mata memikirkan apa yang saya tengok. Berulang kali saya bangun menjenguk dua bilik sebelah yang kini kosong sekali gus terkenang empat orang anak yang kini tinggal sendiri untuk membina masa depan masing-masing. Syukur Ya Allah, dengan anugerah-Mu! Air mata saya berlinangan.

Apa yang saya paparkan bukan bertujuan mengaibkan sesiapa, sekadar untuk iktibar kita bersama. Niat saya telus menyedarkan ibu bapa akan pentingnya mengawal pergerakan anak- anak, khasnya remaja agar tidak hilang dibawa arus.

Dua hari selepas menyaksikan drama tersebut, saya sempat berbual-bual dengan seorang jiran yang telah lama tinggal di kawasan tersebut. Katanya, apa yang dia tahu, kewujudan pusat tersebut telah lama disedari tetapi tidak ada tindakan setakat ini.

Kebanyakan remaja berkenaan dari luar taman perumahan tersebut. Memandangkan di tempat mereka tidak ada kemudahan tersebut, mereka setiap malam masuk ke kawasan tersebut untuk bersukaria.

Ini turut disahkan pihak pengawal yang melihat kemasukan mereka saban malam. Bukan kumpulan remaja berpasangan itu sahaja tetapi juga kumpulan bermotor yang menjadikan kawasan tersebut medan berhimpun untuk melepaskan ‘gian’ masing-masing.

Mendengar penjelasannya, saya mencadangkan supaya pihak berkuasa di kawasan perumahan tersebut khasnya persatuan penduduk mengambil tindakan segera bagi membanteras kejadian itu daripada terus berlaku. Laporan juga perlu disalurkan kepada pemaju untuk tindakan. Patutkah rumah kedai seperti itu dibiarkan beroperasi?

Yang penting, cari siapa pemilik rumah kedai yang sanggup mengaut keuntungan dengan menjadikan remaja sebagai sasaran. Mereka inilah yang harus dipertanggungjawabkan selain daripada ibu bapa.

Menutup catatan, saya tetap berpegang kepada realiti kehidupan bahawa, dalam sebuah keluarga, ibu bapa perlu memainkan peranan utama membimbing anak-anak dengan kasih sayang dan ilmu dunia dan akhirat.

Ingatlah, anak-anak ibarat kain putih, kita ibu bapa yang memberi warnanya. Jika pun warnanya telah pudar, kenapa tidak berusaha membersih dan mencantikkanya semula? Renung dan fikirkanlah!

Salam.
- NORMALA HAZMAH (kaknor@utusan.com.my)

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]rahsia clickbank
Anak siapakah mereka | Anak - Freddie Aguilar | Anak Rangkuman | Anak (song) | Rahsia Anak Dara | Nama-nama Islam | Nama-nama Anak | Nama Bayi Indonesia | Nama Bayi Jawa | Himpunan Nama-nama Pilihan | Nama-nama Bayi | Himpunan Nama Nama Indah Dalam Islam | children's, kids, education and school , child, baby, parent MALAYSIA
JAM hampir pukul 12.30 malam. Saya dalam perjalanan pulang setelah selesai memenuhi tanggungjawab menyiapkan tugasan bulanan yang wajib disempurnakan.

Singgah di sebuah pasar raya berhampiran rumah yang menjalankan perniagaan sehingga awal pagi untuk membeli sedikit barang, saya ternampak ada sebuah rumah kedai dipenuhi remaja lelaki dan perempuan.

Biarpun perasaan tertanya-tanya apa yang mereka buat di situ, saya menyelesaikan dulu urusan membeli barang.

Di kaunter pembayaran, saya bertembung dengan dua remaja perempuan. Berpakaian seksi, blaus sendat, skirt pendek yang juga sendat dengan rambut perang berbelang-belang. Telinga pula sarat dengan subang pelbagai bentuk sehingga ke bahagian atas cuping. Menjeling ke arah mereka, saya mengurut dada.

Mereka menunggang motosikal. Sebaik masuk ke kedai itu, kedua-duanya kelihatan tergamam. Di jari masing-masing terselit puntung rokok yang masih berapi sementara dari hidung dan mulut jelas kelihatan asap yang berkepul-kepul, sengaja dibuat-buat untuk nampak lebih stailo.

Gaya mereka merokok dan berpakaian menjawab segala pertanyaan saya. Di kaunter, salah seorang daripadanya menunggu sehingga saya selesai membayar. Kemudian dengan perlahan saya dengar mereka meminta, “bagi rokok kotak besar…’’

Kedua-duanya tidak lagi memandang ke arah saya dan saya juga berpura-pura tidak memandang dan tidak melihat mereka. Tapi si lelaki pemilik pasar raya itu tersipu-sipu melayani kerenah remaja tersebut yang pada saya memang telah biasa ‘mengunjungi’ kedainya.
Gaya mereka menggatal menjadikan saya makin meluat.

Tidak sampai 10 minit, kedua-dua remaja itu hilang. Dalam jarak 500 meter, saya ternampak mereka berhenti di sebuah rumah kedai yang pintunya separuh terbuka. Cahaya lampu pula suram-suram. Sekali lagi hati saya tertanya-tanya, apa yang dibuat oleh mereka di dalam rumah kedai itu?

Rasa ingin tahu melonjak-lonjak. Sebaik menghidupkan enjin kereta saya terfikir, kenapa tidak saya mengintip gerak geri mereka dan melihat apa yang sebenarnya berlaku.

Setelah berfikir saya nekad, saya lalu berpusing keluar tetapi tidak terus pulang ke rumah sebaliknya mengambil jalan luar dan kembali melalui jalan berlawanan dengan tempat saya lalu tadi.

Saya berhentikan kereta di satu tempat parkir yang agak jauh, lebih kurang 200 meter dari rumah kedai tersebut. Yang penting saya nampak dengan jelas apa yang berlaku.

Selesa dengan lokasi, saya mematikan enjin kemudian menutup lampu kereta. Misi saya berjaya dan sangkaan saya menjadi kenyataan.

Rupanya di situlah remaja di kawasan taman perumahan itu yang tidak bersekolah dan tidak melakukan apa-apa, berhimpun sampai malam sehingga ke pagi, bermain snuker, dam, menari, mendengar muzik dan entah apa lagi yang saya tidak nampak dengan jelas di dalamnya.

Sedihnya kebanyakan mereka berusia belasan tahun. Masih muda dan mentah.

Setengah jam memerhati, saya nampak kebanyakan mereka berpasangan. Di kaki lima kedai, di atas jalan, berpuluh-puluh buah motosikal boleh dilihat di kawasan itu.

Suasana dalam rumah kedai itu meriah, sesekali kedengaran bunyi muzik dan gelak ketawa remaja tersebut. Botol dan tin minuman bersepah-sepah.

Sedihnya, tidak ada langsung perasaan malu di kalangan mereka. Remaja lelaki dan perempuan tanpa segan silu berasmara secara terbuka. Mereka duduk di kaki lima rumah kedai, di sebalik tembok dan malahan di atas motosikal juga.

Saya mengucap panjang, tidak tahu apa yang hendak dikata. Dalam hati tertanya-tanya juga, anak siapakah mereka ini? Pastinya tiada jawapan yang akan saya peroleh.

Namun, sebagai wanita dan ibu, saya dapat merasakan apa yang tidak kena dengan kehidupan anak-anak remaja ini.

Adakah mereka dari kawasan perumahan di situ atau anak-anak orang luar yang datang ke situ untuk berhibur.

Tidak kiralah anak siapa, tapi sebagai ibu bapa tidakkah mereka ada perasaan mengambil berat akan tingkah laku anak-anak mereka, ke mana mereka pergi dan dengan siapa?

Kehidupan normal, menentukan remaja tersebut berada di sekolah, di pusat pengajian tinggi atau paling tidak mengikuti kursus kemahiran untuk membina masa depan, tapi lihatlah apa yang berlaku.

Setengah jam memerhati, melihat dan berfikir saya hilang kata-kata. Sedih, sayu dan terkilan dengan nasib mereka yang diabaikan begitu rupa.

Puas hati dengan misi mengejut itu, saya menghidupkan enjin dan pulang ke rumah diiringi hilai ketawa dan bunyi pelbagai permainan ‘membazir’ yang tersaji di dalam rumah kedai itu.

Sehingga ke pagi saya tidak lelap mata memikirkan apa yang saya tengok. Berulang kali saya bangun menjenguk dua bilik sebelah yang kini kosong sekali gus terkenang empat orang anak yang kini tinggal sendiri untuk membina masa depan masing-masing. Syukur Ya Allah, dengan anugerah-Mu! Air mata saya berlinangan.

Apa yang saya paparkan bukan bertujuan mengaibkan sesiapa, sekadar untuk iktibar kita bersama. Niat saya telus menyedarkan ibu bapa akan pentingnya mengawal pergerakan anak- anak, khasnya remaja agar tidak hilang dibawa arus.

Dua hari selepas menyaksikan drama tersebut, saya sempat berbual-bual dengan seorang jiran yang telah lama tinggal di kawasan tersebut. Katanya, apa yang dia tahu, kewujudan pusat tersebut telah lama disedari tetapi tidak ada tindakan setakat ini.

Kebanyakan remaja berkenaan dari luar taman perumahan tersebut. Memandangkan di tempat mereka tidak ada kemudahan tersebut, mereka setiap malam masuk ke kawasan tersebut untuk bersukaria.

Ini turut disahkan pihak pengawal yang melihat kemasukan mereka saban malam. Bukan kumpulan remaja berpasangan itu sahaja tetapi juga kumpulan bermotor yang menjadikan kawasan tersebut medan berhimpun untuk melepaskan ‘gian’ masing-masing.

Mendengar penjelasannya, saya mencadangkan supaya pihak berkuasa di kawasan perumahan tersebut khasnya persatuan penduduk mengambil tindakan segera bagi membanteras kejadian itu daripada terus berlaku. Laporan juga perlu disalurkan kepada pemaju untuk tindakan. Patutkah rumah kedai seperti itu dibiarkan beroperasi?

Yang penting, cari siapa pemilik rumah kedai yang sanggup mengaut keuntungan dengan menjadikan remaja sebagai sasaran. Mereka inilah yang harus dipertanggungjawabkan selain daripada ibu bapa.

Menutup catatan, saya tetap berpegang kepada realiti kehidupan bahawa, dalam sebuah keluarga, ibu bapa perlu memainkan peranan utama membimbing anak-anak dengan kasih sayang dan ilmu dunia dan akhirat.

Ingatlah, anak-anak ibarat kain putih, kita ibu bapa yang memberi warnanya. Jika pun warnanya telah pudar, kenapa tidak berusaha membersih dan mencantikkanya semula? Renung dan fikirkanlah!

Salam.
- NORMALA HAZMAH (kaknor@utusan.com.my)

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]rahsia clickbank

Kelebihan Solat Dhuha | Islam.com | Ceramah Islam | The religion of Islam | Al-Islam.org | history of islam | women in islam | Sisters in Islam | IslamiCity.com - Islam & The Global Muslim eCommunity | islamic | Rahsia , Al-Islam, Muslim, Sejarah, Ceramah ISLAM
Berkata Abu Murrah Ath-Tha’ifi r.a. bahwasanya Nabi s.a.w. telah bersabda : Allah telah berfirman:

“Wahai anak Adam! Bersembahyanglah untuk Aku di awal pagi,
niscaya Aku akan mencukupimu di akhirnya.”
(Riwayat Ahmad)

Hadis Qudsi ini menganjurkan kita mengerjakan Solat Dhuha yang mana antara faedahnya, Allah Ta’ala memberi jaminan akan melaksanakan segala keperluan-keperluan keduniaan manusia setiap hari.

Antara ibadat sunat yang dianjurkan dan menjadi amalan Rasullullah SAW sendiri ialah solat sunat Dhuha. Banyak hadis-hadis yang mengalakkannya dan menyatakan keutamaannya, antaranya dalam riwayat Abu Hurairah katanya:

“Kekasihku Rasullullah SAW telah berwasiat kepadaku tiga perkara, aku tidak meninggalkannya, iaitu ; supaya aku tidak tidur melainkan setelah mengerjakan witir, dan supaya aku tidak meninggalkan dua rakaat solat Dhuha kerana ia adalah sunat awwabin, dan berpuasa tiga hari daripada tiap-tiap bulan”
(Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Dalam riwayat yang lain Rasullullah SAW pernah bersabda yang maksudnya :

“Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah (sebagai ganti) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat solat Dhuha .”
(Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Adapun kelebihan sembahyang Dhuha itu sepertimana di dalam kitab “An-Nurain” sabda Rasullullah SAW yang maksudnya : “Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan.”

Dalam satu riwayat yang lain Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya : “Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih dilautan.”
(Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)

Dan daripada Anas bin Malik Radhiallahu ‘anhu berkata: “Aku mendengar Rasulullah SAW berkata: “Barangsiapa yang mengerjakan sembahyang sunat Dhuha dua belas rakaat dibina akan Allah baginya sebuah
mahligai daripada emas”
(Riwayat Ibnu Majah dan Tirmidzi)

Waktu sembahyang Dhuha ialah dari naik matahari sampai se-penggalah dan berakhir di waktu matahari tergelincir tetapi disunatkan dita’khirkan sehingga matahari naik tinggi dan panas terik.

Cara menunaikannya pula adalah sama seperti sembahyang-sembahyang sunat yang lain iaitu dua rakaat satu salam. Boleh juga dikerjakan empat rakaat, enam rakaat dan lapan rakaat. Menurut sebahagian ulama jumlah rakaatnya tidak terbatas dan tidak ada dalil yang membatasi jumlah rakaat secara tertentu, sebagaimana sebuah hadis yang diriwayatkan oleh ‘Aisyah bermaksud :”Adalah Nabi SAW bersembahyang Dhuha empat rakaat dan menambahnya seberapa yang dikehedakinya.” (Hadis riwayat Ahmad, Muslim dan Ibnu Majah)

Dalam sebuah hadis yang lain Nabi SAW bersabda bermaksud :

-Barangsiapa yang menunaikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak 2 rakaat tidak ditulis dia daripada orang-orang yang lalai daripada mengingati Allah

- Barangsiapa yang menunaikan nya sebanyak 4 rakaat ditulis akan dia daripada orang-orang yang suka beribadat

- Barangsiapa yang menunaikannya sebanyak 6 rakaat dicukupkan baginya pada hari tersebut

- Barangsiapa menunaikanyan sebanyak 8 rakaat Allah menulis baginya daripada orang-orang yang selalu berbuat taat

- Barang siapa yang menunaikannya sebanyak 12 rakaat Allah akan membina baginya mahligai didalam syurga dan tidak ada satu hari dan malam melainkan Allah mempunyai pemberian dan sedekah kepada hamba-hambaNya dan Allah tidak mengurniakan kepada seseorang daripada hamba-hambaNya yang lebih baik daripada petunjuk supaya sentiasa mengingatiNya,”

(Riwayat At-Thabarani ).

Cara melaksanakannya

Banyak bahan media cetak yang boleh dirujuk bagi mengetahui cara melakukan solat sunat Dhuha ini merangkumi bacaan-bacaan dalam solat hinggalah dalam sujud dan doa setelah selesai ibadat tersebut.

Cuma secara asas dan mudahnya berdasarkan hadis-hadis Nabi, solat sunat Dhuha ini dilakukan seperti solat-solat lain, cuma bacaan yang dianjurkan Baginda s.a.w. selepas al-Fatihah, menurut hadis yang disampaikan oleh Uqbah bin Amir, ialah surah al-Syams pada rakaat pertama dan al-Dhuha pada rakaat kedua. (Riwayat al-Hakim)

Surah al-Syams


Surah al-Dhuha

Namun begitu, perkara (bacaan dalam solat) ini adalah sesuatu yang subjektif dan tidak statik. Maka tidak perlulah hanya terikat dengan kaifiat tertentu dan bacaan tertentu. Apa yang penting, solat tersebut diniatkan dengan betul, syarat-syaratnya dipenuhi dan rukun-rukunnya disempurnakan sebaik-baiknya. Begitu jugalah dengan doa selepas solat tersebut.

SOLAT SUNAT DHUHA

1) Bilangan rakaat : 2 hingga 12 rakaat (2 rakaat 1 salam)

2) Waktu : Pagi anggaran 8.00 pagi hingga 12.30 tengahari

Niatnya:
"Sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"

Baca ketika sujud yang terakhir - 3 kali

Baca doa ini selesai solat
Maksudnya:
Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu,
kecantikanny adalah kecantikanMu,

keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu,
kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah,
jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu,
limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

sumber pelbagai
aliwire
nursyirah
permai


Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]
Kelebihan Solat Dhuha | Islam.com | Ceramah Islam | The religion of Islam | Al-Islam.org | history of islam | women in islam | Sisters in Islam | IslamiCity.com - Islam & The Global Muslim eCommunity | islamic | Rahsia , Al-Islam, Muslim, Sejarah, Ceramah ISLAM
Berkata Abu Murrah Ath-Tha’ifi r.a. bahwasanya Nabi s.a.w. telah bersabda : Allah telah berfirman:

“Wahai anak Adam! Bersembahyanglah untuk Aku di awal pagi,
niscaya Aku akan mencukupimu di akhirnya.”
(Riwayat Ahmad)

Hadis Qudsi ini menganjurkan kita mengerjakan Solat Dhuha yang mana antara faedahnya, Allah Ta’ala memberi jaminan akan melaksanakan segala keperluan-keperluan keduniaan manusia setiap hari.

Antara ibadat sunat yang dianjurkan dan menjadi amalan Rasullullah SAW sendiri ialah solat sunat Dhuha. Banyak hadis-hadis yang mengalakkannya dan menyatakan keutamaannya, antaranya dalam riwayat Abu Hurairah katanya:

“Kekasihku Rasullullah SAW telah berwasiat kepadaku tiga perkara, aku tidak meninggalkannya, iaitu ; supaya aku tidak tidur melainkan setelah mengerjakan witir, dan supaya aku tidak meninggalkan dua rakaat solat Dhuha kerana ia adalah sunat awwabin, dan berpuasa tiga hari daripada tiap-tiap bulan”
(Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Dalam riwayat yang lain Rasullullah SAW pernah bersabda yang maksudnya :

“Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah (sebagai ganti) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat solat Dhuha .”
(Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Adapun kelebihan sembahyang Dhuha itu sepertimana di dalam kitab “An-Nurain” sabda Rasullullah SAW yang maksudnya : “Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan.”

Dalam satu riwayat yang lain Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya : “Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih dilautan.”
(Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)

Dan daripada Anas bin Malik Radhiallahu ‘anhu berkata: “Aku mendengar Rasulullah SAW berkata: “Barangsiapa yang mengerjakan sembahyang sunat Dhuha dua belas rakaat dibina akan Allah baginya sebuah
mahligai daripada emas”
(Riwayat Ibnu Majah dan Tirmidzi)

Waktu sembahyang Dhuha ialah dari naik matahari sampai se-penggalah dan berakhir di waktu matahari tergelincir tetapi disunatkan dita’khirkan sehingga matahari naik tinggi dan panas terik.

Cara menunaikannya pula adalah sama seperti sembahyang-sembahyang sunat yang lain iaitu dua rakaat satu salam. Boleh juga dikerjakan empat rakaat, enam rakaat dan lapan rakaat. Menurut sebahagian ulama jumlah rakaatnya tidak terbatas dan tidak ada dalil yang membatasi jumlah rakaat secara tertentu, sebagaimana sebuah hadis yang diriwayatkan oleh ‘Aisyah bermaksud :”Adalah Nabi SAW bersembahyang Dhuha empat rakaat dan menambahnya seberapa yang dikehedakinya.” (Hadis riwayat Ahmad, Muslim dan Ibnu Majah)

Dalam sebuah hadis yang lain Nabi SAW bersabda bermaksud :

-Barangsiapa yang menunaikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak 2 rakaat tidak ditulis dia daripada orang-orang yang lalai daripada mengingati Allah

- Barangsiapa yang menunaikan nya sebanyak 4 rakaat ditulis akan dia daripada orang-orang yang suka beribadat

- Barangsiapa yang menunaikannya sebanyak 6 rakaat dicukupkan baginya pada hari tersebut

- Barangsiapa menunaikanyan sebanyak 8 rakaat Allah menulis baginya daripada orang-orang yang selalu berbuat taat

- Barang siapa yang menunaikannya sebanyak 12 rakaat Allah akan membina baginya mahligai didalam syurga dan tidak ada satu hari dan malam melainkan Allah mempunyai pemberian dan sedekah kepada hamba-hambaNya dan Allah tidak mengurniakan kepada seseorang daripada hamba-hambaNya yang lebih baik daripada petunjuk supaya sentiasa mengingatiNya,”

(Riwayat At-Thabarani ).

Cara melaksanakannya

Banyak bahan media cetak yang boleh dirujuk bagi mengetahui cara melakukan solat sunat Dhuha ini merangkumi bacaan-bacaan dalam solat hinggalah dalam sujud dan doa setelah selesai ibadat tersebut.

Cuma secara asas dan mudahnya berdasarkan hadis-hadis Nabi, solat sunat Dhuha ini dilakukan seperti solat-solat lain, cuma bacaan yang dianjurkan Baginda s.a.w. selepas al-Fatihah, menurut hadis yang disampaikan oleh Uqbah bin Amir, ialah surah al-Syams pada rakaat pertama dan al-Dhuha pada rakaat kedua. (Riwayat al-Hakim)

Surah al-Syams


Surah al-Dhuha

Namun begitu, perkara (bacaan dalam solat) ini adalah sesuatu yang subjektif dan tidak statik. Maka tidak perlulah hanya terikat dengan kaifiat tertentu dan bacaan tertentu. Apa yang penting, solat tersebut diniatkan dengan betul, syarat-syaratnya dipenuhi dan rukun-rukunnya disempurnakan sebaik-baiknya. Begitu jugalah dengan doa selepas solat tersebut.

SOLAT SUNAT DHUHA

1) Bilangan rakaat : 2 hingga 12 rakaat (2 rakaat 1 salam)

2) Waktu : Pagi anggaran 8.00 pagi hingga 12.30 tengahari

Niatnya:
"Sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"

Baca ketika sujud yang terakhir - 3 kali

Baca doa ini selesai solat
Maksudnya:
Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu,
kecantikanny adalah kecantikanMu,

keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu,
kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah,
jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu,
limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

sumber pelbagai
aliwire
nursyirah
permai


Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]


Angels & Demons (2009)| Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons video | Angels & Demons imagesv| Movie Trailer, Hot Movie, Latest Movie, Cinema OnlineBased on the novel by Dan Brown, “Angels and Demons” is a prequel to the author’s “The Da Vinci Code”, and once again follows world-renowned Harvard symbologist Robert Langdon (Tom Hanks), who is summoned to a Swiss research facility (CERN) to analyze a mysterious symbol seared into the chest of a murdered physicist. Langdon discovers evidence of the unimaginable: the rebirth of an ancient secret brotherhood known as the Illuminati, the most powerful underground organization ever to walk the earth.

Angels & Demons (2009)| Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons video | Angels & Demons imagesv| Movie Trailer, Hot Movie, Latest Movie, Cinema OnlineStarring: Tom Hanks, Ayelet Zurer, Ewan McGregor, Stellan Skarsgård, David Pasquesi, Cosimo Fusco, Ursula Brooks, Armin Mueller-Stahl
Directed by: Ron Howard
Release Date: May 15, 2009

Angels & Demons (2009)| Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons video | Angels & Demons imagesv| Movie Trailer, Hot Movie, Latest Movie, Cinema OnlineAngels & Demons (2009)| Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons video | Angels & Demons imagesv| Movie Trailer, Hot Movie, Latest Movie, Cinema OnlineAngels & Demons (2009)| Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons video | Angels & Demons imagesv| Movie Trailer, Hot Movie, Latest Movie, Cinema Online[sumber]


Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]rahsia clickbank


Angels & Demons (2009)| Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons video | Angels & Demons imagesv| Movie Trailer, Hot Movie, Latest Movie, Cinema OnlineBased on the novel by Dan Brown, “Angels and Demons” is a prequel to the author’s “The Da Vinci Code”, and once again follows world-renowned Harvard symbologist Robert Langdon (Tom Hanks), who is summoned to a Swiss research facility (CERN) to analyze a mysterious symbol seared into the chest of a murdered physicist. Langdon discovers evidence of the unimaginable: the rebirth of an ancient secret brotherhood known as the Illuminati, the most powerful underground organization ever to walk the earth.

Angels & Demons (2009)| Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons video | Angels & Demons imagesv| Movie Trailer, Hot Movie, Latest Movie, Cinema OnlineStarring: Tom Hanks, Ayelet Zurer, Ewan McGregor, Stellan Skarsgård, David Pasquesi, Cosimo Fusco, Ursula Brooks, Armin Mueller-Stahl
Directed by: Ron Howard
Release Date: May 15, 2009

Angels & Demons (2009)| Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons video | Angels & Demons imagesv| Movie Trailer, Hot Movie, Latest Movie, Cinema OnlineAngels & Demons (2009)| Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons video | Angels & Demons imagesv| Movie Trailer, Hot Movie, Latest Movie, Cinema OnlineAngels & Demons (2009)| Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons | Angels & Demons video | Angels & Demons imagesv| Movie Trailer, Hot Movie, Latest Movie, Cinema Online[sumber]


Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]rahsia clickbank

Elise Tan Roberts - Genius Child | Elise Tan Roberts Video | World's Smartest Toddler? | Elise Tan-Roberts of London, England | Two-Year-Old Girl's 156 IQ | children's, kids, education and school , child, baby, parent MALAYSIA

SEKALI pandang, Elise Tan-Roberts sama seperti kanak-kanak lain yang ceria bermain sambil melukis di ruang tamu rumah mereka.Elise Tan Roberts - Genius Child


SEKALI pandang, Elise Tan-Roberts sama seperti kanak-kanak lain yang ceria bermain sambil melukis di ruang tamu rumah mereka.

Anak Louise dan Edward dari utara London ini sentiasa tersenyum dan tertawa riang. Namun, berbeza dengan kanak-kanak lain, Elise memiliki keistimewaan yang jarang dimiliki kanak-kanak lain atau orang dewasa kerana beliau disahkan memiliki tahap IQ setinggi 156 mata.

Nilai itu meletakkan Elise yang baru berusia dua tahun, empat bulan dan tiga minggu dalam kelompok 0.2 peratus anak istimewa sebayanya di dunia dan dua mata lebih tinggi daripada wanita pintar, Carol Vorderman dan kini diterima sebagai anggota termuda Mensa.

Elise Tan Roberts - Genius Child | Elise Tan Roberts Video | World's Smartest Toddler? | Elise Tan-Roberts of London, England | Two-Year-Old Girl's 156 IQ | children's, kids, education and school , child, baby, parent MALAYSIA

Kebijaksanaan luar biasa Elise bagaimanapun mengejutkan Louise dan Edward dan semua ahli keluarga mereka kerana sebelum boleh bercakap, mereka hanya melihat anak yang ceria itu sentiasa merenung pelbagai barangan dan juga manusia, seolah-olah menyerap segala maklumat daripada mereka.
World's Smartest Toddler? | Elise Tan-Roberts of London, England | ABC News


Elise dilahirkan di London pada Disember 2006 dan memiliki darah keturunan England, Malaysia, China, Nigeria dan Sierra Leone. Ada di antara ahli keluarga ibu dan bapanya bekerja sebagai doktor dan peguam, tapi tiada seorangpun lahir sebagai genius.

Louise pula bekerja sebagai pengurus akaun secara sambilan di syarikat pengangkutan Pickfords.

Elise baru berusia lima bulan ketika memanggil Edward dengan panggilan Dada. Tiga bulan kemudian, beliau mula berjalan dan berlari dua bulan selepas itu.

Sebelum ulang tahun hari jadinya yang pertama, Elise mampu menulis namanya dan ketika berusia 16 bulan boleh mengira dari satu hingga 10. Awal minggu ini beliau melakukannya sekali lagi, kali ini dalam bahasa Sepanyol.

Ibu bapa yang menghantar anak mereka ke pusat asuhan sama dengan Elise menggesa Louise dan Edward menilai tahap kepintaran Elise selepas melihat kebijaksanaannya.

Kisah Georgia Brown yang berusia dua tahun ketika diterima dalam Mensa menjadi sumber inspirasi Louise dan Edward dan mereka akhirnya bertemu dengan pakar psikologi pendidikan, Profesor Joan Freeman, bulan lalu.

Selepas Elise menduduki ujian IQ yang rumit selama 45 minit, Freeman merumuskan Elise bukan saja bijak dan berkemampuan, malah seorang yang istimewa.

Beliau menyokong Elise untuk disenarai dalam Mensa yang hanya menerima mereka yang memiliki IQ lebih 148 mata dan diterima. Purata IQ manusia adalah 100.

“Daya ingatan Elise yang sangat tinggi adalah sumber kepada perkembangan dan kecerdikannya,” ulas Freeman.

Pada usianya yang masih mentah, Elise begitu mudah mengingat apa saja yang diperhatikannya.

Seorang ibu daripada kumpulan asuhannya cuba memperdayakannya dengan memberi permainan binatang dan menyatakan ia seekor badak sumbu.Mensa Marvel: Two-Year-Old Girl's 156 IQ


Namun Elise pantas menjawab: “Itu bukan badak sumbu, tapi seekor triceratop.”

Ibunya pula sering bertanya pelbagai soalan.

“Apa ibu negara Russia?” soal Louise, 28.

“Moscow,” jawab Elise serta-merta.

“Ibu negara Indonesia?” soalnya lagi.

“Jakarta,” jawab anak kecil itu tanpa perlu berfikir.

Namun, bagi Louise dan Edward, yang penting adalah anak mereka dapat menikmati hidup seperti kanak-kanak lain dan bergembira. Pada masa ini, mereka percaya apa yang mereka lakukan adalah yang terbaik untuk Elise.

Edward, konsultan pemotoran yang berusia 34 tahun berkata: “Sasaran utama kami ialah memastikan Elise belajar jauh ke depan. Kami tidak akan biarkan beliau statik dan berhenti belajar hanya kerana ingin Elise menyesuaikan diri dengan rakan sebaya.

“Saya akan memastikan Elise sentiasa gembira dan menikmati hidupnya,” kata Edward, 34, yang bekerja sebagai pembeli kereta dan konsultan kenderaan.

Tidak hairanlah jika kedua-duanya mendaftarkan Elise yang sukakan muzik dan menari di Panggung Aktor Muda, yang sebelum ini dikenali sebagai Sekolah Anna Scher dan sebuah sekolah khas muzik, ballet dan menari, Chickenshed.

Elise Tan Roberts - Genius Child | Elise Tan Roberts Video | World's Smartest Toddler? | Elise Tan-Roberts of London, England | Two-Year-Old Girl's 156 IQ | children's, kids, education and school , child, baby, parent MALAYSIA

Namun, kedua-duanya juga berasa kecewa kerana semua sekolah yang mereka hubungi tidak mahu menerima Elise hinggalah beliau berusia empat setengah tahun.

Apapun, orang asing tidak dapat lari daripada membuat pelbagai andaian buruk terhadap Louise dan Edward yang didakwa sengaja ingin menunjuk-nunjuk kepintaran anak mereka.

Bagaimanapun, Carol Vorderman sedar potensi anak kecil ini andai menerima bimbingan yang betul.

“Jika Elise bertuah dan diterima ke sekolah yang dapat memberi bimbingan dan mencabar mindanya, beliau akan terus seronok untuk belajar dan pastinya beliau terus gembira dan tersenyum dan menikmati sepenuhnya seluruh hidupnya,” katanya. — Agensi

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

rahsia clickbank


Elise Tan Roberts - Genius Child | Elise Tan Roberts Video | World's Smartest Toddler? | Elise Tan-Roberts of London, England | Two-Year-Old Girl's 156 IQ | children's, kids, education and school , child, baby, parent MALAYSIA
SEKALI pandang, Elise Tan-Roberts sama seperti kanak-kanak lain yang ceria bermain sambil melukis di ruang tamu rumah mereka.Elise Tan Roberts - Genius Child


SEKALI pandang, Elise Tan-Roberts sama seperti kanak-kanak lain yang ceria bermain sambil melukis di ruang tamu rumah mereka.

Anak Louise dan Edward dari utara London ini sentiasa tersenyum dan tertawa riang. Namun, berbeza dengan kanak-kanak lain, Elise memiliki keistimewaan yang jarang dimiliki kanak-kanak lain atau orang dewasa kerana beliau disahkan memiliki tahap IQ setinggi 156 mata.

Nilai itu meletakkan Elise yang baru berusia dua tahun, empat bulan dan tiga minggu dalam kelompok 0.2 peratus anak istimewa sebayanya di dunia dan dua mata lebih tinggi daripada wanita pintar, Carol Vorderman dan kini diterima sebagai anggota termuda Mensa.

Elise Tan Roberts - Genius Child | Elise Tan Roberts Video | World's Smartest Toddler? | Elise Tan-Roberts of London, England | Two-Year-Old Girl's 156 IQ | children's, kids, education and school , child, baby, parent MALAYSIA

Kebijaksanaan luar biasa Elise bagaimanapun mengejutkan Louise dan Edward dan semua ahli keluarga mereka kerana sebelum boleh bercakap, mereka hanya melihat anak yang ceria itu sentiasa merenung pelbagai barangan dan juga manusia, seolah-olah menyerap segala maklumat daripada mereka.
World's Smartest Toddler? | Elise Tan-Roberts of London, England | ABC News


Elise dilahirkan di London pada Disember 2006 dan memiliki darah keturunan England, Malaysia, China, Nigeria dan Sierra Leone. Ada di antara ahli keluarga ibu dan bapanya bekerja sebagai doktor dan peguam, tapi tiada seorangpun lahir sebagai genius.

Louise pula bekerja sebagai pengurus akaun secara sambilan di syarikat pengangkutan Pickfords.

Elise baru berusia lima bulan ketika memanggil Edward dengan panggilan Dada. Tiga bulan kemudian, beliau mula berjalan dan berlari dua bulan selepas itu.

Sebelum ulang tahun hari jadinya yang pertama, Elise mampu menulis namanya dan ketika berusia 16 bulan boleh mengira dari satu hingga 10. Awal minggu ini beliau melakukannya sekali lagi, kali ini dalam bahasa Sepanyol.

Ibu bapa yang menghantar anak mereka ke pusat asuhan sama dengan Elise menggesa Louise dan Edward menilai tahap kepintaran Elise selepas melihat kebijaksanaannya.

Kisah Georgia Brown yang berusia dua tahun ketika diterima dalam Mensa menjadi sumber inspirasi Louise dan Edward dan mereka akhirnya bertemu dengan pakar psikologi pendidikan, Profesor Joan Freeman, bulan lalu.

Selepas Elise menduduki ujian IQ yang rumit selama 45 minit, Freeman merumuskan Elise bukan saja bijak dan berkemampuan, malah seorang yang istimewa.

Beliau menyokong Elise untuk disenarai dalam Mensa yang hanya menerima mereka yang memiliki IQ lebih 148 mata dan diterima. Purata IQ manusia adalah 100.

“Daya ingatan Elise yang sangat tinggi adalah sumber kepada perkembangan dan kecerdikannya,” ulas Freeman.

Pada usianya yang masih mentah, Elise begitu mudah mengingat apa saja yang diperhatikannya.

Seorang ibu daripada kumpulan asuhannya cuba memperdayakannya dengan memberi permainan binatang dan menyatakan ia seekor badak sumbu.Mensa Marvel: Two-Year-Old Girl's 156 IQ


Namun Elise pantas menjawab: “Itu bukan badak sumbu, tapi seekor triceratop.”

Ibunya pula sering bertanya pelbagai soalan.

“Apa ibu negara Russia?” soal Louise, 28.

“Moscow,” jawab Elise serta-merta.

“Ibu negara Indonesia?” soalnya lagi.

“Jakarta,” jawab anak kecil itu tanpa perlu berfikir.

Namun, bagi Louise dan Edward, yang penting adalah anak mereka dapat menikmati hidup seperti kanak-kanak lain dan bergembira. Pada masa ini, mereka percaya apa yang mereka lakukan adalah yang terbaik untuk Elise.

Edward, konsultan pemotoran yang berusia 34 tahun berkata: “Sasaran utama kami ialah memastikan Elise belajar jauh ke depan. Kami tidak akan biarkan beliau statik dan berhenti belajar hanya kerana ingin Elise menyesuaikan diri dengan rakan sebaya.

“Saya akan memastikan Elise sentiasa gembira dan menikmati hidupnya,” kata Edward, 34, yang bekerja sebagai pembeli kereta dan konsultan kenderaan.

Tidak hairanlah jika kedua-duanya mendaftarkan Elise yang sukakan muzik dan menari di Panggung Aktor Muda, yang sebelum ini dikenali sebagai Sekolah Anna Scher dan sebuah sekolah khas muzik, ballet dan menari, Chickenshed.

Elise Tan Roberts - Genius Child | Elise Tan Roberts Video | World's Smartest Toddler? | Elise Tan-Roberts of London, England | Two-Year-Old Girl's 156 IQ | children's, kids, education and school , child, baby, parent MALAYSIA

Namun, kedua-duanya juga berasa kecewa kerana semua sekolah yang mereka hubungi tidak mahu menerima Elise hinggalah beliau berusia empat setengah tahun.

Apapun, orang asing tidak dapat lari daripada membuat pelbagai andaian buruk terhadap Louise dan Edward yang didakwa sengaja ingin menunjuk-nunjuk kepintaran anak mereka.

Bagaimanapun, Carol Vorderman sedar potensi anak kecil ini andai menerima bimbingan yang betul.

“Jika Elise bertuah dan diterima ke sekolah yang dapat memberi bimbingan dan mencabar mindanya, beliau akan terus seronok untuk belajar dan pastinya beliau terus gembira dan tersenyum dan menikmati sepenuhnya seluruh hidupnya,” katanya. — Agensi

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

rahsia clickbank


Ucap Aku mencintaimu secara serius | The Love Calculator | Lovingyou.com | Arthur Lee Love | LOVETHECLUB.COM | The LOVE Magazine | love making | love letters | love pictures | love quotes | love songs | LOVE , poems, horoscope, hearts, sayang, CINTA

BANYAK perkara yang perlu diketahui apabila menjalin hubungan dengan lelaki atau wanita yang baru dikenali.
BANYAK perkara yang perlu diketahui apabila menjalin hubungan dengan lelaki atau wanita yang baru dikenali.

Sisi sesebuah perhubungan, lama atau baru bukan persoalan. Namun, menyatukan dua insan yang berlainan pandangan, sikap mahupun latar belakang tidak semudah disangka. Bahkan, ia melalui banyak fasa dalam meneguhkan jalinan yang penuh keindahan pada akhirnya.

Jika anda sudah lama mengenali, tetapi belum begitu memahami dirinya, petua berikut mungkin boleh menjadi panduan di saat hubungan sedang goyah. Ia juga mungkin bermanfaat jika mahu memulakan satu fasa baru bersama pasangan.

# Berikan lebih daripada yang dia harapkan dan lakukan dengan senang hati. Ingat, jangan harap mendapat balasan daripada apa yang anda berikan, selagi dia belum milik anda ataupun jika sudah termaktub dia hak anda sekalipun, biarlah balasan itu datangnya daripada Yang Maha Pencipta.

# Bernikah dengan lelaki atau wanita yang anda cintai. Ketika usia beranjak tua, kebijaksanaan dan keelokan percakapan serta perlakuannya akan membuat anda bahagia sepanjang hayat biarpun tanpa dilimpahi kemewahan.

# Jangan percaya dengan apa yang anda dengar, jangan habiskan apa yang anda miliki atau tidur semahunya. Percayalah pada kata hati ketika mendengar segala fitnah dan tohmahan bagi menguji kesetiaan.

# Ketika mengucapkan, "Aku mencintaimu", lakukan dengan serius. Semua keputusan yang anda pilih, ada akibatnya oleh itu, bertanggungjawab atas pilihan atau keputusan yang dibuat.

# Ketika berkata, "Maafkan saya", pandang matanya. Kata maaf tidak cukup hanya dengan ucapan tetapi perubahan sikap juga penting. Maaf yang tulus adalah daripada hati.

# Bertunang dulu sekurang-kurangnya untuk tempoh enam bulan sebelum membuat keputusan bernikah kerana ia mampu memberi ruang untuk mengenali hati budinya. Perhubungan harus dilaksanakan tahap demi tahap dalam usaha mencapai keserasian dan keindahannya.

# Percayalah pada cinta pandang pertama.

# Jangan mentertawakan atau meremehkan impian orang.

# Cintailah orang lain dengan mendalam setelah anda melalui kekecewaan dalam cinta pertama. Anda mungkin akan sakit dan terluka tetapi sesungguhnya itulah cara untuk menjalani hidup yang sebenar dalam fasa seterusnya.

# Saat pertengkaran atau perdebatan yang hebat, jangan menyebut nama seseorang yang sememangnya dibenci pasangan atau kekasih anda.

# Jangan menilai orang dengan siapa mereka berteman.

# Bicara biarlah perlahan tetapi berfikir biarlah cepat. Ingat, lidah ibarat sebilah pedang tajam dan setiap saat dapat melukai sesiapa termasuk orang yang anda sayangi.

# Ketika seseorang mengajukan pertanyaan yang anda tidak ingin menjawabnya, anda hanya perlu tersenyum dan tanya sebaiknya dalam nada yang tidak menyakitkan.

# Cinta dan kejayaan besar memerlukan pengorbanan bukan sedikit.

# Ketika kalah, jangan lupa pelajaran yang diperolehi. Kekalahan bukan bererti anda sudah gagal tetapi daripada kegagalan itulah anda sedar dan mulai belajar sesuatu.

# Hargai diri sendiri dan orang lain serta bertanggung jawab pada semua yang anda lakukan.

# Jangan biarkan pertengkaran kecil memusnahkan persahabatan.

# Ketika anda sedar sudah melakukan kesalahan, ambil langkah segera untuk memperbaikinya.

# Tersenyumlah saat menerima telefon daripada si dia atau yang teristimewa. Orang yang menghubungi anda akan mendengarnya daripada reaksi atau nada suara anda.

# Habiskan waktu sendirian adalah saat tepat untuk anda mengkaji atau bermuhasabah diri.

[sumber]

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]rahsia clickbank
Ucap Aku mencintaimu secara serius | The Love Calculator | Lovingyou.com | Arthur Lee Love | LOVETHECLUB.COM | The LOVE Magazine | love making | love letters | love pictures | love quotes | love songs | LOVE , poems, horoscope, hearts, sayang, CINTA
BANYAK perkara yang perlu diketahui apabila menjalin hubungan dengan lelaki atau wanita yang baru dikenali.
BANYAK perkara yang perlu diketahui apabila menjalin hubungan dengan lelaki atau wanita yang baru dikenali.

Sisi sesebuah perhubungan, lama atau baru bukan persoalan. Namun, menyatukan dua insan yang berlainan pandangan, sikap mahupun latar belakang tidak semudah disangka. Bahkan, ia melalui banyak fasa dalam meneguhkan jalinan yang penuh keindahan pada akhirnya.

Jika anda sudah lama mengenali, tetapi belum begitu memahami dirinya, petua berikut mungkin boleh menjadi panduan di saat hubungan sedang goyah. Ia juga mungkin bermanfaat jika mahu memulakan satu fasa baru bersama pasangan.

# Berikan lebih daripada yang dia harapkan dan lakukan dengan senang hati. Ingat, jangan harap mendapat balasan daripada apa yang anda berikan, selagi dia belum milik anda ataupun jika sudah termaktub dia hak anda sekalipun, biarlah balasan itu datangnya daripada Yang Maha Pencipta.

# Bernikah dengan lelaki atau wanita yang anda cintai. Ketika usia beranjak tua, kebijaksanaan dan keelokan percakapan serta perlakuannya akan membuat anda bahagia sepanjang hayat biarpun tanpa dilimpahi kemewahan.

# Jangan percaya dengan apa yang anda dengar, jangan habiskan apa yang anda miliki atau tidur semahunya. Percayalah pada kata hati ketika mendengar segala fitnah dan tohmahan bagi menguji kesetiaan.

# Ketika mengucapkan, "Aku mencintaimu", lakukan dengan serius. Semua keputusan yang anda pilih, ada akibatnya oleh itu, bertanggungjawab atas pilihan atau keputusan yang dibuat.

# Ketika berkata, "Maafkan saya", pandang matanya. Kata maaf tidak cukup hanya dengan ucapan tetapi perubahan sikap juga penting. Maaf yang tulus adalah daripada hati.

# Bertunang dulu sekurang-kurangnya untuk tempoh enam bulan sebelum membuat keputusan bernikah kerana ia mampu memberi ruang untuk mengenali hati budinya. Perhubungan harus dilaksanakan tahap demi tahap dalam usaha mencapai keserasian dan keindahannya.

# Percayalah pada cinta pandang pertama.

# Jangan mentertawakan atau meremehkan impian orang.

# Cintailah orang lain dengan mendalam setelah anda melalui kekecewaan dalam cinta pertama. Anda mungkin akan sakit dan terluka tetapi sesungguhnya itulah cara untuk menjalani hidup yang sebenar dalam fasa seterusnya.

# Saat pertengkaran atau perdebatan yang hebat, jangan menyebut nama seseorang yang sememangnya dibenci pasangan atau kekasih anda.

# Jangan menilai orang dengan siapa mereka berteman.

# Bicara biarlah perlahan tetapi berfikir biarlah cepat. Ingat, lidah ibarat sebilah pedang tajam dan setiap saat dapat melukai sesiapa termasuk orang yang anda sayangi.

# Ketika seseorang mengajukan pertanyaan yang anda tidak ingin menjawabnya, anda hanya perlu tersenyum dan tanya sebaiknya dalam nada yang tidak menyakitkan.

# Cinta dan kejayaan besar memerlukan pengorbanan bukan sedikit.

# Ketika kalah, jangan lupa pelajaran yang diperolehi. Kekalahan bukan bererti anda sudah gagal tetapi daripada kegagalan itulah anda sedar dan mulai belajar sesuatu.

# Hargai diri sendiri dan orang lain serta bertanggung jawab pada semua yang anda lakukan.

# Jangan biarkan pertengkaran kecil memusnahkan persahabatan.

# Ketika anda sedar sudah melakukan kesalahan, ambil langkah segera untuk memperbaikinya.

# Tersenyumlah saat menerima telefon daripada si dia atau yang teristimewa. Orang yang menghubungi anda akan mendengarnya daripada reaksi atau nada suara anda.

# Habiskan waktu sendirian adalah saat tepat untuk anda mengkaji atau bermuhasabah diri.

[sumber]

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]rahsia clickbank

Mutira Kata Minggu Ini

Bermula pada hari ini, jadikan DIRIMU bagai pohon yang rendang di mana setiap insan dapat berteduh. JANGANLAH jadi seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat kayu api.

video minggu ini

Jadilah Yang PERTAMA membaca!

Langgani Pelbagai Artikel Rahsia Perkahwinan Terus Ke Email Anda!! !:

By FeedBurner

Twitt RP !

RP's Fan Box

Rahsia TERBARU !