Breaking News

KELIRU SOLAT BERJEMAAH

SOALAN

SAYA selalu mengerjakan solat bersama isteri secara berjemaah, tetapi saya keliru mengenai kedudukan sepatutnya dalam solat jemaah.

Di sebelah manakah lebih baik isteri sebagai makmum berdiri, kiri atau kanan dan bagaimana dengan jaraknya?

ISMA, Kuala Lumpur

SECARA umumnya dalam solat berjemaah, kedudukan imam dan makmum tersusun seperti dipraktikkan menurut sunnah Nabi Muhammad s.a.w iaitu imam tampil ke hadapan sementara makmum sama ada lelaki atau perempuan di belakang imam.

Menurut hadis, apabila baginda bangun untuk bersolat, kalangan sahabat pun bangun di belakangnya. (Hadis riwayat Ahmad, Abu Dawud)

Selain itu, terdapat kedudukan imam dan makmum ditentukan mengikut bilangan makmum dan jantinanya. Antaranya ialah:

(1) Apabila terdapat hanya seorang makmum lelaki, lebih mustahab (sunat) berada di sebelah kanan imam dengan membelakangkan sedikit tumitnya.

(2) Jika makmum hanya seorang lelaki dan perempuan, lelaki hendaklah berdiri di sebelah kanan imam sementara perempuan pula di belakang lelaki itu.

(3) Jika terdapat dua makmun lelaki, kedua-dua hendaklah berada di belakang imam.

(4) Jika hanya terdapat seorang perempuan atau beberapa orang perempuan, dia atau mereka hendaklah berdiri di belakang imam dengan tidak diselangi antara mereka jarak tiga hasta.

Ini jelas dalam hadis riwayat Bukhari dan Muslim daripada Anas: "Bahawa Nabi s.a.w bersolat di rumah Umm Sulaim lalu aku dan Yatim berdiri di belakangnya sementara Umm Sulaim di belakang kami." (al-Zuhayli, 1985: II: 245; trj. II: 261-63).

Inilah kedudukan anda sebagai imam dan isteri sebagai makmum apabila berjemaah di rumah atau di tempat lain.

FIKRAH DR.SALAM

HARIAN METRO

No comments