Breaking News

Aura Baru Lelaki Malaysia | MALE of Style , man or male, aura, matured, health LELAKI

Aura Baru Lelaki Malaysia | Rahsia Senjata Lelaki | Fisiologi Lelaki | Lelakionline.com | sensasilelaki.com | Rahsia Seksual Lelaki | HanyaLELAKI.com | Buku-lelaki | Rahsia Seks Lelaki Maskulin | rahsiazakar.com | Rahsia Kebahagiaan Lelaki | rahsialelakiwanita.com | MALE of Style , man or male, aura, matured, health LELAKINagaraj Rajendran

Brian, Ramzan dan Nagaraj kongsi cerita untuk tampil bergaya

SUATU ketika dulu, pasti ramai lelaki bersetuju mereka sukar membuat pilihan dalam menentukan fesyen pakaian, kasut atau produk penjagaan diri. Himpunan koleksi barangan lelaki seolah-olah dipinggirkan daripada arus fesyen semasa di mana tumpuan lebih menjurus kepada wanita.

Kuasa beli wanita yang tiada batasan seolah-olah mengenepikan hak lelaki untuk bergaya dan menata imej bersesuaian dengan cita rasa. Akibatnya, rekaan pakaian lelaki menjurus kepada gaya lebih konvensional malah ketinggalan zaman.

Berbanding wanita yang sentiasa ‘panas’ dengan pesona fesyen semasa, selain aura gaya fesyen empat musim, koleksi kasut pelbagai bentuk serta himpunan kosmetik daripada jenama terkenal membuatkan wujudnya jurang cukup besar dari segi cita rasa lelaki dan wanita.

Namun, persis kata pepatah ‘sekali air bah, pantai pasti berubah’. Begitulah juga dengan kehidupan manusia yang ikut berubah mengikut arus dan masa yang pantas berputar. Aura gaya lelaki tidak terkecuali menerima tempias perubahan arus semasa, sekali gus menyaksikan begitu banyak label baru serta barangan penjagaan diri yang dikhususkan untuk kaum Adam.

Hal sedemikian secara tidak langsung memberikan satu anjakan baru dalam perspektif penggayaan lelaki. Cubalah intai-intai di sekeliling, sedari atau tidak lelaki sudah mulai bijak memilih jenis persalinan dengan pilihan warna, potongan pakaian, jaket serta kasut yang menepati arus fesyen semasa.


Tidak terkecuali lelaki semakin menitik beratkan soal kecantikan dengan membelanjakan sebahagian besar gaji bulanan untuk membeli himpunan pencuci wajah, krim pelembap kulit, set pencukur wajah hinggalah kepada botol wangian, deodoran dan penjagaan rambut.

Lihat saja kemunculan pelbagai produk khusus untuk jejaka di pasaran secara tidak langsung mendidik lelaki dalam menjaga penampilan sehingga wujudnya istilah, metroseksual yang merujuk kepada lelaki yang begitu menitikberatkan soal kecantikan dan penampilan. Perlu diingat, lelaki metroseksual tetap lelaki normal yang masih memuja kecantikan asli wanita!

Bercerita mengenai pilihan gaya, minat dan hala tuju lelaki Malaysia masa kini, i-Kon minggu ini menemubual tiga lelaki Malaysia alaf baru yang mewakili pelbagai etnik, profesion, personaliti serta minat berbeza, sekali gus mengupas persepsi mereka mengenai lelaki alaf ini.

Brian Lau, Ramzan Mohd Saufi dan Nagaraj Rajendran masing-masing peserta peserta pertandingan akhir The Cleo 50 Most Eligible Bachelors anjuran majalah Cleo. Melihatkan gaya serta penampilan mereka sendiri bertepatan dengan realiti bagi kelompok lelaki yang mewakili masyarakat alaf baru.

i-Kon sengaja memilih tiga jejaka ini, sementelah mereka turut memenangi beberapa kategori yang dipertandingkan, selain berkongsi cerita mengenai gaya hidup, fesyen serta cita rasa lelaki Malaysia hari ini.

Seperti kata Brian, 25, yang juga juara Cleo 50 Most Eligible Bachelors 2008, lelaki Malaysia hari ini sudah berubah bukan saja dari segi fesyen tetapi turut memperbaiki gaya hidup dan berfikiran terbuka. Pembangunan negara sedikit sebanyak mendorong perubahan berkenaan.

Beliau berkata, lelaki moden sanggup berbelanja lebih untuk meningkatkan penampilan diri dan mulai memahami pentingnya menjaga personaliti dari hujung rambut hingga hujung kaki.

“Lihat bagaimana pelakon Aaron Aziz dan Alex Young umpamanya yang mewakili wajah lelaki Asia masa kini yang menjaga penampilan dan kesihatan badan.

“Seperti saya, tidak terkecuali mementingkan penampilan tetapi tidaklah sampai ke tahap ekstrim. Cukup sederhana dalam segala hal,” katanya yang juga eksekutif jualan farmasi di Kuala Lumpur.

Ramzan, 26, yang juga seorang ahli perniagaan berkata, gaya lelaki khususnya di kalangan masyarakat muda lebih berani untuk mencuba pelbagai gaya baru dengan potongan, warna dan rekaan fesyen.

Katanya, berbanding dulu, pilihan gaya fesyen lelaki sekarang semakin banyak dengan pelbagai jenama pada harga cukup berpatutan. Pelbagai pilihan gaya fesyen, mendidik lelaki untuk tampil lebih berkeyakinan dalam memilih cita rasa fesyen.

“Saya tidak nafikan memang suka bergaya tetapi tidaklah terlalu keterlaluan. Dalam sesetengah keadaan, saya gemar sekadar mengenakan seluar denim dengan kemeja-T untuk gaya lebih santai khususnya pada hujung minggu.

“Tetapi, untuk acara lebih formal saya tetap mengenakan pakaian bersesuaian kerana mahu melihat lebih bergaya dan berkeyakinan. Pastinya untuk bergaya kita harus berkerja keras dan hasilnya pasti mengagumkan,” katanya turut berkongsi wanita pilihan kepada i-Kon.

Menurut Ramzan, beliau mengidamkan teman wanita berkulit cerah, tinggi, berambut panjang dan paling utama mempunyai kerjaya. Beliau juga ingin ditemukan dengan wanita yang bersemangat tinggi dan mempunyai impian dalam hidup.

Ditanya aktiviti pilihan lelaki urban masa kini, Ramzan berkata kebanyakan orang bujang gemar mengisi masa terluang dengan meningkatkan stamina di gimnasium, berenang, berlibur dengan teman-teman dan tidak terkecuali berkaraoke.

Mengenai pandangan beliau berhubung pencapaian lelaki Malaysia dari segi penampilan diri dan gaya hidup, Ramzan berkata, golongan itu sudah mencatat perubahan besar dalam kehidupan seharian. Malah, Ramzan turut memuji lelaki Cina yang baginya begitu menitikberatkan soal penampilan diri khususnya dalam penjagaan badan.

“Lelaki Cina hari ini nampak begitu menghargai penampilan mereka terutama melakukan senaman di gimnasium untuk membentuk tubuh badan. Trend itu nampaknya sedang diikuti lelaki Melayu dan India untuk mendapatkan bentuk badan idaman.

“Tidak terkecuali dari segi fesyen, di mana lelaki nampaknya semakin berani untuk tampil dengan rekaan fesyen terkini,” kata Ramzan.

Pendapat sama turut dipersetujui Nagaraj, 23, yang menyifatkan lelaki Malaysia mempunyai kelas tersendiri dalam pemilihan gaya fesyen. Beliau sendiri tidak menolak wanita banyak membantu dalam mencorak gaya fesyen lelaki disebabkan faktor kuasa beli dan pengaruh fesyen sejagat.

Menyentuh mengenai fesyen yang mewakili lelaki hari ini, Nagaraj berpendapat pengaruh fesyen 1960-an hingga 1980-an kembali menjadi pilihan untuk digayakan.

“Saya sendiri berani untuk tampil dengan gaya terkini dan mencuba sesuatu yang baru. Pernah sehari itu saya keluar dengan teman-teman dengan imej koboi kerana percaya dengan pembawaan diri dengan sesuatu gaya itu.

“Tidak salah untuk mencuba fesyen baru khususnya dari barat asalkan mengikut batasannya,” ungkap Nagaraj yang bertugas sebagai pegawai bank dan guru tuisyen separuh masa.

Ditanya harapan beliau mengenai lelaki Malaysia dari segi penampilan, gaya hidup dan daya fikiran bagi tempoh 10 tahun akan datang, Nagaraj percaya berdasarkan momentum sedia ada golongan lelaki lebih berdaya saing untuk mencorak masa depan negara.

“Tetapi untuk mencapai tahap terbaik, mereka haruslah mengelak daripada terjebak dengan gejala sosial, memfokuskan bidang kerja yang diceburi, mengukuhkan hubungan bersama keluarga dan teman-teman barulah berjaya mencapai momentum negara maju,” kata Nagaraj.

Ternyata, pendapat yang dibincangkan tiga jejaka bujang idaman Malaya ini mewakili isi hati lelaki urban yang mempunyai latar belakang pendidikan berbeza, berkerjaya profesional, menetap di bandar besar Kuala Lumpur dan pengalaman pendirian berbeza.

Jika anda seorang lelaki, renungkanlah anda yang mencorak landskap masa depan lelaki Malaysia hari ini, esok dan selamanya!
Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]
animated

No comments