Breaking News

Hukum ASB | Question and ask all about marriage, life, money

Hukum ASB | Question and ask all about marriage, life, money
SOALAN

SAYA ingin bertanya mengenai skim pinjaman Amanah Saham Bumiputera (ASB) yang diberikan bank konvensional contohnya, Bank A memberikan pinjaman sebanyak RM100,000. Tetapi pinjaman itu ditukar ke dalam bentuk sijil yang dipegang bank.


Setiap bulan peminjam perlu membayar kepada bank sejumlah yang ditetapkan, tetapi bonus dan dividen itu sendiri setiap tahun diberikan kepada peminjam. Selepas beberapa tahun dan pinjaman sudah dijelaskan keseluruhan, maka sijil ASB itu akan menjadi hak peminjam. Soalan saya:

a. Adakah pinjaman ASB ini dibenarkan dalam Islam? ASB itu sendiri, ada sesetengah yang mengatakan ia shubahah?

b. Bolehkah kita terus menyimpan wang yang banyak di dalam akaun Tabung Haji, seumpama menyimpan di bank walaupun kita sudah ke Makkah? Bukankah Tabung Haji adalah 'tabung' untuk menabung ke tanah suci bukannya bank untuk menyimpan dan memberikan keuntungan? Minta datuk jelaskan.

INGIN TAHU
Kuala Lumpur


JAWAPAN

Skim yang ditawarkan Permodalan Nasional Berhad (PNB) membolehkan pelabur membuat pelaburan melalui pinjaman bank, bergantung kepada kemampuan peminjam untuk membayar balik.

Memang benar selepas selesai pembayaran, sijil akan menjadi milik peminjam. Persoalan sama ada pinjaman ini halal atau tidak bergantung kepada jenis dan skim pinjaman yang saudara buat di bank berkenaan.

Jika sistemnya berasaskan sistem Islam dan diperakui panel syariahnya maka insya-Allah pinjaman itu halal. Muzakarah fatwa yang ke-80 sudah memutuskan bahawa pelaburan Amanah Saham Nasional (ASN) dan ASB adalah harus dan halal.

Asal simpanan dalam Tabung Haji ialah sebagai tabungan untuk menunaikan ibadat rukun Islam yang kelima ini. Bagaimanapun jika sudah menunaikan haji tidak salah mengekalkan terus simpanan ini melalui Tabung haji kerana mereka akan membuat pelaburan yang juga menguntungkan.

Tabung Haji ada panel pelaburan yang kompeten dan berusaha beri dividen yang meyakinkan penyimpannya. [ sumber ]
Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

No comments