Breaking News

Sedekah selamat bala bencana, cegah mati tidak beriman | Rahsia , information about ISLAM

 cenderahati perkahwinan|door gift|souvenir|gubahan hantaran|cenderahati kahwin|kraftangan|hantaran perkahwinan
AMALAN yang sangat dituntut pada Ramadan ialah bersedekah. Hal ini dijelaskan Abu Hurairah: “Aku pernah bertanya kepada Rasulullah SAW. Ya Rasulullah, tolong terangkan kepada saya, sesuatu amal yang apabila saya melakukannya, akan menyebabkan saya masuk syurga. Baginda menerangkan, berilah makan (fakir miskin dan anak yatim), amalkan selalu memberi salam, eratkan silaturahim dengan membantu kaum kerabat dan kerjakan sembahyang tahajud pada waktu malam ketika orang ramai tidur, nescaya engkau akan masuk syurga dengan aman sentosa.” (Hadis riwayat Imam Ahmad)

Mereka yang digalakkan bersedekah bukan di kalangan orang kaya saja, malah dituntut kepada sesiapa saja yang mempunyai kemampuan melakukannya. Jika yang hendak bersedekah itu adalah orang yang kurang berada atau orang susah, mereka hendaklah bersedekah ala kadar saja, asalkan tidak menyusahkan diri serta tanggungannya. Jika ada berlebihan daripada yang diperlukan, maka mereka boleh sedekahkan kepada orang lain juga memerlukan bantuan daripada mereka.

Islam membuka seluas-luasnya kepada sesiapa yang berkemampuan untuk bersedekah kerana ganjaran bersedekah bukan saja diterima pelakunya di akhirat, malah mereka yang bersedekah akan mendapat ganjarannya di dunia.

Di dunia, mereka yang bersedekah akan dimurahkan rezeki oleh Allah dalam kehidupannya. Faedah ini dijelaskan oleh Jabir Abdullah katanya: “Rasulullah berucap kepada kami, sabdanya: Wahai umat manusia, bertaubatlah kepada Allah sebelum kamu mati dan segeralah mengerjakan amal salih sebelum kamu sibuk (dengan yang lain), dan hubungkan apa yang ada di antara kamu dengan Tuhan kamu dengan sentiasa mengingatinya dan banyakkan bersedekah secara bersembunyi atau terang-terangan, nescaya kamu diberi rezeki yang mewah, diberi kemenangan (terhadap musuh dan digantikan dengan apa yang kamu dermakan itu dengan balasan yang berganda-ganda.” (Hadis riwayat Ibn Majah)

Menerusi hadis di atas, dapat difahami bahawa sedekah itu digalakkan sama ada secara terang-terangan atau sembunyi. Mereka yang melakukannya akan diberi ganjaran berlipat ganda.

Selain itu, dengan bersedekah seseorang akan terselamat daripada bala bencana. Anas bin Malik menjelaskan katanya: “Rasulullah SAW bersabda: Segeralah kamu bersedekah, kerana bala bencana tidak dapat melangkahi sedekah.” (Hadis riwayat Baihaqi)

Dengan bersedekah juga seseorang itu akan dipanjangkan umur dan dicegah baginya kematian yang buruk. Amru bin Auf menceritakan: “Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya sedekah seseorang Islam itu akan memanjangkan umur dan mencegah daripada mati dalam keadaan buruk (Hadis riwayat Tabrani)

Maksud dipanjangkan umur ialah diberi keberkatan pada umurnya sehingga ia dapat mengisinya dengan amalan kebajikan yang akan menghidupkan namanya dengan sebutan yang baik sesudah matinya.

Dicegah baginya kematian yang buruk pula bermaksud mereka akan dilindungi oleh Allah daripada mati dalam keadaan tidak beriman kerana sedekahnya itu membawa rahmat dan rahmat itu akan menyebabkan matinya dalam keadaan baik.

Bersedekah juga akan menyebabkan dosa seseorang itu dihapuskan Allah. Hal ini dijelaskan oleh Jabir bahawa ia mendengar Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sembahyang itu dapat mendampingkan diri dengan rahmat Allah dan membawa keredaan-Nya, dan puasa menjadi perisai kejahatan, manakala sedekah pula menghapuskan dosa seperti air memadam api.” (Hadis riwayat Abu Ya’la)

Inilah kelebihan orang yang bersedekah. Oleh kerana banyaknya kelebihan yang diberikan Allah kepada hamba-Nya, maka sewajarnya umat Islam berlumba-lumba untuk bersedekah, lebih-lebih lagi bersempena Ramadan ini.

Oleh Dr Ahmad Redzuwan Mohd Yunus Penulis ialah Pensyarah Kanan di Jabatan Pengajian Dakwah dan Kepimpinan Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

No comments