Breaking News

Hak anak dapat nama baik | Rahsia , information about ISLAM

rahsia perkahwinan,gambar pemerkosaan,weddings readings,wedding speech,wedding dresses,weddings in las vegas,wedding toasts,wedding invitations,wedding flowers,wedding cakes,wedding rings,weddings,wedding songs,wedding anniversary,wedding,wedding decorationsSETIAP anak yang dilahirkan berhak mendapat nama yang baik. Bapa hendaklah memberikan nama baik lagi terpuji kerana Rasulullah s.a.w ada bersabda dalam satu hadis diriwayatkan Abu Daud dan Ahmad, maksudnya:

“Kamu akan diseru pada hari kiamat dengan nama-nama kamu dan nama bapa kamu, maka perelokkanlah nama kamu.”

Nama sebenarnya memberikan kesan pada jiwa anak. Nama yang baik memberikan kegembiraan kepada mereka ma nakala nama buruk menjadi ejekan pada orang lain, malah merendahkan semangat mereka.Seorang lelaki datang kepada Rasulullah s.a.w lalu bertanya: “Apakah hak anakku ini?”

Jawab baginda: “Berilah nama yang baik kepadanya, ajarlah ia akhlak yang baik dan letakkanlah dia di tempat yang baik.”

Al-Mawardi memberikan syarat nama yang baik itu mesti ada tiga perkara:

 • Nama asas adalah nama orang-orang soleh.

 • Hurufnya pendek, senang disebut.

 • Sesuai dengan tuan punya nama sendiri.

 • Nabi pernah mengubah nama seorang yang bernama Hazen yang bererti duka kepada Sahal yang bermakna mudah. Tetapi Hazen tidak setuju dengan perubahan itu dengan alasan tidak mahu mengubah nama yang diletakkan oleh bapanya. Jadi, selepas itu, sifat duka berkekalan pada dirinya. Ini se bagaimana diriwayatkan Said bin al-Musayyib.

  Sebenarnya nama juga mencerminkan apa yang ada di dalam naluri seseorang. Ia juga memberitahu cara pemikiran seseorang dan akan kekal sehingga mati. Dengan sebab itu, Islam meminta umatnya supaya menamakan anak dengan nama yang baik.

  Antara nama yang baik bagi anak lelaki ialah Abdul Haiy (hamba Allah yang hidup), Abdul Hanan (hamba Allah yang penyayang), Abidin (yang beribadat) dan Afiq (yang mulia) manakala bagi anak perempuan seperti Jamilah (cantik), Nur Hidayah (cahaya petunjuk) dan Mardhiyah (keredaan).

  Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
  Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
  Daftarkan email anda[ di sini ]

  No comments