Breaking News

Kaedah untuk dapat anak soleh | FAMILY, romance, separation, soulmate, Sexuality, KELUARGA

rahsia perkahwinan,gambar pemerkosaan,weddings readings,wedding speech,wedding dresses,weddings in las vegas,wedding toasts,wedding invitations,wedding flowers,wedding cakes,wedding rings,weddings,wedding songs,wedding anniversary,wedding,wedding decorationsSoalan

Apakah perkara yang perlu dilakukan wanita ketika mengandung supaya mendapat anak yang baik dan berguna?

Saya pernah membaca dan banyak kali mendengar orang berkata, anak akan menurut sedikit sebanyak ciri atau tingkah laku (baik dan buruk) ibu bapanya.Jika ibu atau bapa kerap melakukan jenayah, anak yang bakal dilahirkan juga mempunyai kecenderungan berperangai buruk juga.

Ini sebabnya kata orang, kalau mahu mengambil anak angkat pun perlu diselidik dulu latar belakangnya (ibu bapanya) supaya tidak terambil anak daripada keturunan kurang baik.

Adakah pendapat ini betul dan bagaimana hendak mengelaknya?

ZUHIRA
Melaka

Jawapan


Peribadi seseorang anak dipengaruhi oleh banyak perkara. Ia bermula daripada karektor ibu yang mengandung hinggalah kepada suasana dia dibesarkan dan juga pengaruh kawan.

Seorang ibu yang mengandung sebaik-baiknya dituntut menjaga akhlak baik sepanjang tempoh kehamilan, banyak membaca al-Quran dan mengelak terjerumus melakukan maksiat.

Tidak dapat dinafikan, jika ibu bapa berkelakuan buruk, sedikit sebanyak ia memberi kesan pada akhlak si anak.

Dalam kepercayaan orang kita sendiri ada istilah ‘terkenan’, iaitu kepercayaan bahawa tingkah laku dan tindak tanduk ibu bapa mempengaruhi fizikal anak, apalagi dalam soal peribadi.

Pada masa sama, suasana juga memainkan peranan. Al-Quran memberi contoh Nabi Ibrahim dan anak Nabi Nuh as bahawa pengaruh luar memainkan peranan yang tidak kurang penting dalam pembentukan akhlak.

Kemuskilan ini dijawab oleh
Datuk Dr Mashitah Ibrahim, Setiausaha Parlimen di Jabatan Perdana Menteri

artikel dipetik dari HARIAN METRO

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

rahsia clickbank


No comments