Breaking News

Rawatan LVR bantu mengembalikan ‘dara’ | WOMAN, sexy, beautiful, matured, health Wanita MALAYSIA

Rawatan LVR bantu mengembalikan ‘dara’ | WOMAN, sexy, beautiful, matured, health Wanita MALAYSIA
PROSES melahirkan anak serta penuaan semula jadi sememangnya akan memberi kesan kepada otot dan ligamen sekitar vagina atau faraj wanita.

Pengalaman yang begitu istimewa itu walaupun sentiasa dinanti-nantikan oleh pasangan suami isteri tetapi ia sedikit sebanyak memberi kesan kurang baik kepada mereka yang sentiasa mementingkan hubungan intim.

Vagina yang semakin lemah dan longgar dengan kekenduran otot serta ligamen di sekeliling lantai pelvik sememangnya boleh memberi kesan kepada kepuasan ketika menjalin hubungan seksual.

Keadaan ini dipanggil vagina relaxation dan menyebabkan wanita tidak lagi mendapat kepuasan seks seperti dulu.

Antara simptom lain yang turut dialami akibat masalah ini ialah stress urinary incontinence (SUI) iaitu keadaan di mana seseorang itu tidak dapat mengawal pengeluaran air kencing, hilang fungsi kawalan dan penurunan keinginan seksual.

Lazimnya, wanita pada usia muda memiliki struktur tubuh yang ketat dan kemas.

Namun, perubahan akan berlaku selepas melahirkan anak kerana otot dan ligamen sekitar vagina atau faraj akan mengendur.

Bagaimanapun, ia mungkin boleh kembali kepada keadaan normal tetapi memerlukan jangka masa yang lama.

Situasi ini yang menghantui segelintir wanita kerana takut tidak mendapatkan kepuasan seks terutamanya ketika usia semakin meningkat dan bakal menempuh alam menopaus.

Selain itu, ia juga menyebabkan hilangnya kawalan pundi kencing terhadap air kencing setiap kali bersin atau ketawa.

Mungkin disebabkan itu, ramai wanita yang ingin berusaha mengembalikan ‘dara’ dengan pelbagai kaedah rawatan tradisional atau moden.

Rawatan Laser Vaginal Rejuvenation (LVR) misalnya dikatakan mampu memulih keadaan otot serta kekuatan faraj wanita yang telah bersalin.

Rawatan yang diasaskan oleh Pengasas Institut LVR, Dr. David Matlock dari Beverly Hills, Los Angeles, Amerika Syarikat merupakan rawatan moden menggunakan mesin yang canggih dengan kaedah laser.

Di Malaysia, Pakar Sakit Puan dan Kecantikan, Pusat Perubatan Roopi, Datuk Dr. Melagar Singh Roopi berkata, teknologi LVR boleh membantu wanita yang mengalami masalah kekenduran otot vagina terutama selepas bersalin atau akibat peningkatan usia.

“Rawatan ini boleh meningkatkan tahap kesihatan seksual di kalangan wanita. Ia dapat mengatasi dilema wanita dalam mendapatkan kepuasan seks,” katanya.

Dr. Melagar memberitahu, pembedahan ini menggunakan laser dan tidak melibatkan penggunaan jarum hingga mengakibatkan pendarahan. Ia mengambil masa satu hingga dua jam.

Katanya, umumnya, pesakit yang bekerja boleh kembali ke pejabat selepas dua hingga lima hari rawatan bergantung kepada keadaan pesakit.

“Secara tidak langsung rawatan ini mampu mengurangkan diameter luar dalam vagina, sekali gus meningkatkan dan menguatkan rangsangan vagina.

Bagi mereka yang ingin mengetahui rawatan LVR boleh berkunjung ke Pusat Perubatan Roopi di 86, Jalan Haji Eusoff, Kompleks Damai, Kuala Lumpur atau menghubungi 03-4042 3766.

Kelebihan LVR

* Prosedur pembedahan ke atas pesakit luar yang hanya mengambil masa lebih kurang satu jam.

* Sebagai pelopor dalam teknik yang unggul ini, sesuatu yang paling mengujakan ialah ia mampu pulih dalam tempoh yang cepat dan wanita yang menjalani rawatan boleh kembali melakukan rutin harian selepas melakukan prosedur tersebut.

Fakta LVR

* Masa sembuh yang singkat dan selamat.

* Pembedahan laser.

* Rawatan untuk wanita melepasi usia melahirkan anak.

Oleh: RABIATUL ADAWIYAH KOH ABDULLAH

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

No comments