Breaking News

Dilema lelaki hadapi kerenah pasangan suka mengongkong

Oleh Fairuz Zaidan

HAMPIR setiap setengah jam telefon bimbit berbunyi. Tidak cukup menelefon, khidmat pesanan ringkas (SMS) turut disertakan semata-mata inginkan kepastian serta maklumat terperinci mengenai lokasi dan sebarang aktiviti yang sedang dilakukan pasangan. Sampai begitu sekali untuk membuktikan perhatian dan kasih sayang?

Senario di atas nampak seakan remeh, tetapi itu antara sebahagian daripada adegan biasa yang berlaku di kalangan lelaki bila memiliki pasangan yang suka mengongkong. Mungkin bagi yang sudah berumah tangga itu dianggap sebagai ‘adat resam’ hubungan suami isteri, tetapi sebaliknya sekiranya sikap sebegitu dialami sebelum bergelar pasangan suami isteri.

Alamatnya, faham-faham sajalah dilema mereka kelak bila sudah berumah tangga dengan wanita yang suka mengongkong. Bukan sekadar terlalu ingin mengambil tahu perihal peribadi lelaki, sikap mengongkong wanita kadangkala membuatkan mereka juga ingin menguasai dan mengetahui setiap yang dilakukan pasangan.

Lebih parah lagi bila semua tindak tanduk lelaki ingin ditentukan termasuk menentukan warna pakaian, jenis kenderaan yang sesuai untuk mereka bersama kelak, kediaman yang selesa untuk dirinya sehinggalah kepada faktor sekeliling seperti teman yang boleh dibuat kawan atau tidak.

E-book Kamasutra | iklan berbayar di RAHSIA PERKAHWINAN


Mungkin sikap sebegitu dirasakan wanita sebagai pelengkap kepada perhatian dan bukti perhatian terhadap pasangannya, tetapi sekiranya segala aktiviti harus dilaporkan, selain harus mengikut setiap telunjuk mereka, apakah itu dikira langkah terbaik untuk kedua-dua pihak?

Perunding motivasi dan Pensyarah Universiti Teknologi Mara (UiTM) Terengganu, Prof Madya Md Izuddin Ali, berkata pada dasarnya lelaki tidak akan berasa tertekan dan bosan berhadapan dengan pasangan yang mengongkong pada awal perhubungan.

Tetapi, katanya, jika keadaan itu berterusan lelaki akan mulai jemu dan tidak menghairankan bila mereka memilih untuk mencari pasangan lain.

Beliau berkata, wanita tidak harus bersikap terlalu mengongkong, apatah lagi pada awal sesuatu perhubungan bagi mengelak sebarang krisis yang boleh mengakibatkan perhubungan yang baru menjadi hambar dan mencetuskan perbalahan akibat terlalu mengongkong.

E-book Seks Hebat| iklan berbayar di RAHSIA PERKAHWINAN


Katanya, walaupun lelaki jarang menunjukkan sikap kurang senang dengan tindakan wanita yang suka mengongkong, pada dasarnya mereka berasa rimas dan kurang senang dengan perawakan wanita sebegitu.

Apatah lagi, bila sudah mendirikan rumah tangga yang i mana setiap pergerakan suami ingin diketahui isteri sehingga pada tahap yang tidak sepatutnya.

“Akibatnya, suami lebih mudah berasa tertekan apabila sering diajukan pelbagai pertanyaan yang menjurus kepada perbalahan. Lebih-lebih lagi bila suami pulang lewat ke rumah, mulalah pertanyaan demi pertanyaan disasarkan kepada suami yang sebenarnya boleh mengundang parah daripada segi perhubungan suami isteri.

E-book Hebat di Ranjang| iklan berbayar di RAHSIA PERKAHWINAN


“Tidak salah sekiranya wanita ingin mengambil berat perihal pasangannya, tetapi biarlah kena dengan caranya. Lelaki lebih selesa sekiranya didekati dengan cara berhemat serta melalui pendapat bukannya soal jawab,” katanya yang begitu dikenali sebagai perunding motivasi di stesen radio popular, Hot FM.

Md Izuddin tidak menolak faktor takut kehilangan pasangan menyebabkan seseorang wanita itu bersikap mengongkong, walaupun sedar perbuatannya itu tidak digemari.

Katanya, faktor lain yang memungkinkan wanita berkelakuan sebegitu ialah kerana ingin menunjukkan kehebatan mereka dalam menguasai lelaki. Lebih-lebih lagi, jika segala telunjuk dan permintaan mereka dituruti.

“Boleh jadi juga wanita yang mengongkong ini tidak yakin pada dirinya, apatah lagi sekiranya pasangan mereka mempunyai kelebihan umpamanya kacak dan mempunyai personaliti menarik yang mungkin ditakuti.

 Rahsia Tarikh Lahir | iklan berbayar di RAHSIA PERKAHWINAN


“Justeru, dengan tindakan mengongkong, wanita itu akan berasa lebih selamat bagi memastikan lelaki itu kekal menjadi miliknya,” katanya.

Bagaimanapun, Md Izuddin tidak menolak ada juga lelaki yang gemar mengongkong wanita. Tetapi kebiasaannya faktor itu hanya berlaku dalam perhubungan percintaan semata-mata.

Mengulas lanjut senario itu, beliau berkata, sesuatu yang umum bagi lelaki bersikap mengambil tahu setiap perkara yang dilakukan pasangan apatah lagi sekiranya masing-masing belum berkahwin, sebaliknya faktor mengongkong itu hampir pasti semakin pudar bila sudah mendirikan rumah tangga.

Katanya, faktor sudah memiliki dan ‘menguasai’ pasangan sebagai isteri menyebabkan lelaki kurang bersikap mengongkong, sebaliknya berbeza pula dengan wanita yang sudah bergelar isteri.

“Mungkin ketika zaman bujang lelaki risau pasangan mereka disunting lelaki lain, tetapi bila sudah mendirikan rumah tangga, tentu perasaan sebegitu tidak lagi membelenggu jiwa lelaki. Tetapi wanita pula semakin merasa gelisah kerana lelaki pada dasarnya masih boleh memasang dua, tiga dan empat isteri.

 E-book Rahsia Jutawan Internet | iklan berbayar di RAHSIA PERKAHWINAN


“Kelakuan suami memang harus dipantau, tetapi usahlah isteri terlalu mengongkong secara keterlaluan hingga menyekat kebebasan pasangan mereka sehinggakan ada yang campur urusan kerja dan hubungan sekeliling suami. Tidak harus menyekat kebebasan sehingga diri sendiri menentukan siapa yang harus suami berkawan atau sebaliknya,” katanya.

Beliau berkata, sekiranya sikap mengongkong tidak dibendung lebih awal, lambat laun ia boleh memakan diri terutama bagi mereka yang gemar bersikap berdiam diri. Faktor berdiam diri memungkinkan seseorang itu akan bertindak lebih teruk sekiranya kemarahan sudah tidak dapat dibendung.

“Lelaki lebih banyak memendam perasaan bila berhadapan dengan wanita yang suka mengongkong. Mungkin sesekali boleh diterima, tetapi buruk akibatnya bila hati sudah tidak tahan diperlakukan sedemikian yang boleh menyebabkan perkelahian dan merenggangkan hubungan,” katanya yang tidak mahu menyalah atau menuding jari sepenuhnya ke atas wanita yang mengongkong kerana sikap lelaki sendiri kadangkala membuatkan wanita ragu dan keliru.

Bagaimana pula bila kedua pasangan mengongkong sesama sendiri?

Kata Md Izuddin, adalah sesuatu yang tidak elok dalam perhubungan sekiranya kedua pasangan menuding jari dan mengongkong sesama sendiri. Mengumpamakan perhubungan itu seperti tenaga negatif yang menyatu, masing-masing cuma mencari kelemahan pasangan selain bertanyakan pelbagai persoalan yang boleh mengakibatkan hubungan menjadi retak.

“Sebagai contoh, bila isteri tidak membenarkan suami bersama teman mengikuti aktiviti golf, suami pula tentunya inginkan keadilan termasuk mengenakan syarat sama dengan menyekat isteri bergaul dengan rakan wanita yang sibuk berpersatuan umpamanya.

“Bila keadaan sebegini berlarutan, lambat laun ia hanya akan mencetuskan perbalahan dan tidak mustahil mengakibatkan perpisahan sebagai jalan terakhir mengakhiri konflik perbalahan,” katanya.

Justeru, Md Izuddin menasihatkan mereka yang mengongkong supaya melihat sikap diri sendiri sebelum bertindak mengongkong pasangan.

Hakikatnya, terlalu sukar untuk menilai bentuk perhubungan seseorang daripada segi luarannya. Mungkin ada di antara mereka suka dengan cabaran dalam sesuatu perhubungan. Maka, api cemburu, saling mengongkong dan panas baran dirasakan menguatkan lagi ikatan kasih sayang.

Lain padang lain belalang, lain orang lain ragam!

5 Faktor wanita mengongkong:
# Kurang keyakinan diri
# Takut kehilangan orang yang disayangi
# Takut pada bayang-bayang sendiri
# Pengalaman kekasih curang sebelum ini
# Ingin menguasai perhubungan

5 Cara memenangi hati lelaki:
# Jangan sering memaksa
# Memahami dirinya
# Menerima baik buruk sikapnya
# Memuji dan menyokong kejayaannya
# Hindari perasaan cemburu, mengumpat dan kebudak-budakan


Ingin Letak Iklan ANDA di RAHSIA PERKAHWINAN ?
EMAIL KEPADA admin@rahsiaperkahwinan.com

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

No comments