Breaking News

Kekal langsing lepas bersalin

Oleh Noriah Idris

TEMPOH berpantang selama 44 hari begitu lama dirasakan bagi wanita yang baru pertama kali menjadi ibu. Bagi segelintir ibu, ia bagaikan satu penyeksaan terpaksa menghitung hari yang dianggap membosankan.

E-book Kamasutra | iklan berbayar di RAHSIA PERKAHWINAN


Waktu berpantang juga dikatakan banyak pantang larang yang perlu diikuti. Bertungku, bertangas, berbengkung, bertasak, mengurut dan menyediakan air rebusan setiap pagi menjadi amalan sebahagian kita terutama masyarakat Melayu dalam usaha mengekalkan kecantikan wanita.

Bagi wanita yang mementingkan kesihatan dan penjagaan diri, amalan berkenaan dianggap peluang untuk memulihkan kesihatan dalaman. Tidak hanya dari segi kesihatan, ia turut membabitkan kecantikan dan kecergasan diri biarpun sudah bergelar ibu.

E-book Seks Hebat| iklan berbayar di RAHSIA PERKAHWINAN


Pemilik Pusat Rawatan Kecantikan An Nuri, Nuriah Mohd Isa, yang sudah lama terbabit dalam bidang kecantikan tradisional sedia berkongsi rahsia untuk membolehkan wanita tetap langsing biarpun sudah beranak-pinak.

Menurutnya, antara amalan penting sewaktu berpantang adalah mengurut bagi membantu melancarkan perjalanan darah dan menyihatkan tubuh di samping membantu diri tampil muda.

E-book Hebat di Ranjang| iklan berbayar di RAHSIA PERKAHWINAN


“Seelok-eloknya badan perlu diurut sebulan sekali selepas habis pantang terutama di bahagian perut kerana segala angin berkumpul di bahagian berkenaan. Selain itu, penyakit juga banyak berpunca dari bahagian berkenaan,” katanya sewaktu ditemui di kedainya di Jalan Genting Klang, Setapak, Kuala Lumpur.

Baginya, urut bukan saja untuk wanita selepas bersalin. Amalan tradisi itu menurutnya, membantu membetulkan organ dalaman wanita supaya kembali berfungsi dengan baik.

 E-book Rahsia Jutawan Internet | iklan berbayar di RAHSIA PERKAHWINAN


Jika ingin mencuba sendiri urutan, bahan mengurut mudah saja iaitu minyak kelapa, tiga camca besar halba, halia sebesar ibu jari, kunyit hidup, tiga ulas bawang putih dan lima biji bawang merah. Minyak kelapa itu boleh dihasilkan sendiri menggunakan santan daripada sebiji kelapa yang dimasak hingga menjadi minyak.

Semua bahan berkenaan ditumbuk kasar sebelum dimasak bersama halba dan minyak hingga panas. Sejukkan dan simpan dalam bekas kering supaya ia tahan lama.


Ingin Letak Iklan ANDA di RAHSIA PERKAHWINAN ?
EMAIL KEPADA admin@rahsiaperkahwinan.com

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

No comments