Breaking News

Isteri tawar hati | Question and ask all about marriage, life, money

Soalan

Sejak mendirikan rumah tangga suami saya seringkali membuat pelbagai ugutan dan tuduhan tanpa asas terhadap saya. Dia menuduh saya bermain kayu tiga dengan rakan sekerja saya, dia mengugut untuk tidak memberi nafkah bagi anak-anak dan macam-macam lagi.

Kami sudah beberapa kali mendapatkan khidmat kaunseling namun suami saya tetap kekal dengan sifatnya. Saya sudah tidak ada hati terhadapnya, sudah hilang rasa kasih sayang dan hormat saya kepadanya. Saya ingin bercerai secara damai tetapi suami tidak mahu melafazkan talak ke atas saya. Patutkah saya menahan hati dan perasaan? Sampai bila saya perlu hidup sebegini dan apa yang perlu saya lakukan?

- Siti Maryamah Osman

Taiping, Perak.

Jawapan

Melihat kepada situasi yang puan hadapi, satu jalan penyelesaian yang boleh puan ambil untuk berpisah dengan suami secara damai adalah dengan memohon ke mahkamah syariah untuk perceraian secara khuluk.Perceraian khuluk yang juga dikenali sebagai cerai tebus talak adalah salah satu cara membubarkan perkahwinan di mana sejumlah wang dibayar oleh isteri kepada suami sebagai ganti kepada lafaz talak. Seksyen 46 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Negeri Perak) 1984 ada memperuntukkan bahawa seorang isteri boleh membuat permohonan perceraian khuluk jika suaminya tidak rela menjatuhkan talak ke atasnya.

Sekiranya suami puan tidak bersetuju bercerai dengan cara ini atau dia tidak hadir ke mahkamah syariah seperti yang diarahkan, mahkamah akan melantik satu jawatankuasa pendamai untuk mengadakan runding cara di antara anda berdua. Runding cara ini diadakan untuk memberi kaunseling agar puan dan suami berbaik semula. Jika jawatankuasa ini mendapati yang anda berdua memang tidak boleh terus hidup bersama, barulah suami puan akan dinasihatkan agar melafazkan talak ke atas puan.

Seperkara lagi, puan dan suami perlu mencapai persetujuan berkenaan jumlah wang yang perlu puan bayar kepadanya untuk bercerai dengan cara penebusan talak. Dengan kata lain, suami puan tidak boleh menuntut bayaran tebus talak sesuka hatinya. Jika puan dan suami gagal mencari kata sepakat, mahkamah syariah akan menaksirkan nilainya pada kadar yang berpatutan mengikut hukum syarak.Taksiran ini dibuat dengan memberi pertimbangan kepada taraf hidup dan sumber kewangan puan dan suami puan.

Selepas jumlah bayaran tebus talak dipersetujui atau sekiranya mahkamah syariah telah menetapkan nilainya, suami puan akan diarahkan agar melafazkan talak ke atas puan. Talak ini adalah talak ba’in sughra iaitu tidak boleh dirujuk melainkan puan dan suami bernikah semula. Seterusnya, mahkamah syariah akan merekodkan perceraian ini dan menghantarkan sesalinan rekod yang diperakui kepada Pendaftar dan Ketua Pendaftar agar perceraian tersebut didaftarkan.

- Dijawab oleh Nur Fadhlin Mohd Yusof


Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]No comments