Breaking News

Petua Tradisi Melayu | Koleksi PETUA Tradisional, tips, information of MALAYSIA

Kudis Di Kepala
Jika anak kecil dijangkiti kudis di kepala, ambil sedikit kunyit hidup dan tumbuk tetapi jangan terlalu lumat. Ambil perahan air kunyit tadi dan campurkan dengan sedikit kapur sireh. Gaul sehingga sebati. Letakkan pada kudis tersebut. InsyAllah, masalah kudis dapat di atasi.

Kempiskan Perut
Ambil segenggam pucuk jambu batu lalu di cuci bersih. Kemudian tumbuk lumat. Campurkan dengan sedikit kapur sireh, sapukan pada perut ketika hndak tidur. Balut dengan kain bagi mengelakkan terkena pakaian. Lakukan setiap malam dan lihatlah hasilnya.

Awet Muda
Caranya cukup mudah tetapi hasilnya cukup hebat. Ambil sebatang lobak merah kemudian kisar halus. Campurkan dengan kuning telur dan tepung jagung. Kacau rata. Sapukan ramuan ini ke wajah. Biarkan semalaman dan cucikan dengan air suam. Selamat mencuba.

Hilangkan Asap Rokok
Asap rokok yang memenuhi ruang agak merimaskan. Untuk menghilangkan bau rokok di bilik atau di ruang tertentu, nyalakan lima batang lilin. Letakkan di beberapa sudut seperti atas meja dan di sudut-sudut tertentu. Dalam masa beberapa minit, ruang bilik menjadi bersih dan asap rokok lesap dengan cepatnya. Dengan itu, keadaan menjadi pulih kemblai dan penghuninya tidak terbatuk-batuk lagi.

Elak Kulit Melecur
Jika tangan anda atau mana-mana bahagian badan terkena minyak ataupun air panas, sapukan kicap pada bahagian tersebut. Tunggu sehingga kering dalam beberapa minit. InsyaAllah kesan terkena itu akan mengelupas tanpa kulit anda melecur.

Penawar Kencing Tidak Lawas
Jika anda pernah menghadapi masalah kencing tidak lawas, sudah tentu amat menyeksakan. Untuk menghilangkan sakit itu, anda hanya perlu merebus sedikit biji barli sehingga kembang dan diminum airnya. InsyaAllah, rasa sakit yang dihidapi akan sembuh. Ia juga dapat menyejukkan badan.

Untuk Kulit Tegang Tetapi Lembut
Goreng beras pulut hitam sehingga setiap biji beras itu pecah dan menjadi putih. Sejukkan beras pulut yang digoreng tadi . kemudian kisar hingga halus. Untuk setiap kali penggunaan, ambil sedikit beras yang dikisar dan campurkan dengan air suam dan sedikit perahan limau nipis. Jadikan seperti skrub dan sapukan ke wajah setiap malam sebelum tidur. InsyaAllah berkesan.

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]rahsia clickbank

No comments