Breaking News

Kalau gaji besar jangan kulikan suami | Married, Couple, Health care, Family Planning, MALAYSIA

Kalau gaji besar jangan kulikan suami | Keluarga & Perkawinan | Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat| www.e-keluarga.com| www.lppkn.gov.my|  KELUARGA v.2 | Rahsia Keluarga Bahagia | Gambar Keluarga Fasha Sandha | Yayasan Pembangunan Keluarga  | Married, Couple, Health care, Family Planning, MALAYSIA
MEMANG ramai yang bersimpati dengan nasib Puan Asna yang kisahnya dipaparkan minggu lalu, kerana hidup yang sentiasa susah menyebabkan dia jadi kurang waras dan terpaksa makan ubat untuk menenangkan fikiran. Demikianlah kehidupan, kesusahan dan kemiskinan boleh membuat seseorang itu menjadi kufur.

Kisah minggu ini lebih menarik lagi, datangnya daripada seorang suami yang merintih mengadu nasibnya yang tidak dilayan sewajarnya sebagai suami. Dalam e-mel yang dihantarkan kepada penulis, Naziman bertanya, wajarkah isteri memperkecilkan suami semata-mata kerana gaji dan pangkatnya lebih rendah daripadanya?

Tertarik dengan cerita dan persoalan yang dikemukakan oleh Naziman, penulis menghubungi beliau melalui e-mel beberapa kali. Cuma Isnin lalu barulah Naziman menghubungi penulis. Saya cuma ingin bertanya lebih lanjut apakah yang dimaksudkan oleh Naziman. Lantas Naziman memberitahu, katanya, dia bukan mahu dipujuk rayu oleh isterinya, cukup sekadar menghormati dirinya seorang suami dan bukan memalukannya di khalayak yang secara tidak langsung menjatuhkan maruahnya.

‘‘Sebenarnya berat tangan saya untuk menaip e-mel ini, tetapi semakin hari saya simpan semakin menghiris kalbu, hinggakan hidup saya sekarang bukan seperti dulu lagi, saya bukan lagi seorang periang dan peramah, sebaliknya lebih banyak membisu dan mendiamkan diri. Bukan saya kesal dengan perkahwinan saya ini, tetapi saya tidak pernah menduga begini hidup saya.

‘‘Kalau dulu saya baca kisah-kisah dalam Di Celah-Celah Kehidupan (DCCK) sekadar mengisi masa lapang dan kerana minat membaca, jarang terfikir perkara seperti yang dipaparkan itu boleh berlaku, tetapi kini barulah saya sedar perkara yang tidak saya fikirkan dulu rupa-rupanya memang wujud dalam hidup kita ini.

‘‘Telah lama saya mengikuti ruangan ini sejak di bangku sekolah hingga ke alam kampus seterusnya ke alam dewasa dan berkahwin. Pelbagai cerita yang dibaca. Memang ada yang saya percaya, kerana berlaku dalam keluarga kita, tetapi yang pelik-pelik tu saya tak terfikir terjadi, kini barulah saya sedar DCCK banyak memberi pengalaman dan pengetahuan tentang jerih-perih kehidupan bersama pasangan kita.

‘‘Kini setelah mendirikan rumah tangga selama empat tahun, barulah saya sedar bahawa bukan semua perkahwinan itu boleh memberi kita ketenangan fikiran, kerana kalau kita kurang bernasib baik, ia boleh membawa penderitaan di jiwa, terutama kepada orang macam saya yang berasa diri agak rendah daripada isteri kerana pangkat dan gajinya yang tinggi.

‘‘Saya bersyukur bertemu jodoh setelah menamatkan pengajian di universiti. Isteri saya merupakan salah seorang ketua yang wajib saya temui semasa menjalani praktikal di syarikat tempat beliau bekerja. Memang saya tak sangka dia boleh terpikat dengan saya, nak lihat kepada gaji dan pangkat saya ketika itu belum pun bekerja. Tetapi dia begitu baik dengan saya dan seterusnya kami menjalin persahabatan dan terus berkahwin sebaik saja saya mendapat ijazah.

‘‘Kalau dibandingkan usia kami memang berbeza ketika berkahwin saya belum pun berusia 30 tahun sedangkan Jun lebih tua tujuh lapan tahun daripada saya. Maklumlah dah jadi ketua tentulah dah lama bekerja. Tetapi saya tak kisah, pada saya perbezaan usia bukan halangan, tetapi mesti ada sikap hormat-menghormati dan percaya-mempercayai, tanpa kedua-dua elemen ini rumah tangga kurang harmoni.

‘‘Memandangkan saya graduan baru, maka saya mendapat gaji selayaknya saja, bukan macam Jun yang ketika itu sudah bergaji besar dan berpangkat, tambahan pula bekerja dengan swasta tentulah gajinya lebih tinggi daripada saya, walaupun saya juga bekerja dengan swasta.

‘‘Namun saya bersyukur dapat kerja lebih cepat disebabkan pengalaman saya sebelum melanjutkan pelajaran ke U dahulu, berbanding rakan-rakan saya yang lain terpaksa menunggu lama walaupun kami sama-sama berijazah.

‘‘Tetapi yang menjadi dilema dalam hidup saya sekarang adalah sikap isteri saya Jun. Biar saya cerita sedikit tentang Jun. Dulu dia memang ketua di syarikat saya buat praktikal, kini dia naik pangkat jadi pengurus. Bila naik pangkat tentu gajinya tinggi.

‘‘Bukan itu sahaja, kerana dia dah lama kerja, dia sudah memiliki beberapa buah rumah termasuk rumah yang kami tinggal sekarang, bukan setakat cantik dan besar malah lengkap dengan perabotnya, pendek kata, saya cuma masuk cuci kaki ajalah.

‘‘Di samping itu ibu bapanya juga orang kaya, mereka memiliki banyak aset seperti tanah, rumah, dan banyak lagi harta lain berbanding saya yang datang dari keluarga petani dan berpendapatan rendah.

‘‘Sementara itu gaji saya dengan gaji Jun macam langit dengan bumi. Sejak kami mendapat anak kira-kira setahun lalu, Jun mula merungut tentang pendapatan saya yang tak seberapa katanya. Agaknya dia rasa malu dengan pendapatan saya yang tak setanding dengan gajinya dan pangkatnya yang semakin tinggi tu.

‘‘Katanya, untuk berlaku adil dia memaksa saya menjelaskan bil elektrik, air, telefon dan ansuran keretanya yang besar itu. Kalau bayar bil lain tak apa juga tetapi ansuran keretanya memang teruk kerana gaji saya berapa sangat, bila dah bayar semua itu tak ada apa yang tinggal.

‘‘Katanya, saya mesti uruskan semua itu kerana itu tanggungjawab saya sebagai suami. Memang saya akui itu tanggungjawab saya, tetapi bukanlah tinggal di rumah besar dan berkereta besar, kerana nak bayar ansuran kereta aja lebih setengah gaji saya habis. Belum lagi bayaran lain. Gaji macam saya pakai kancil mampulah.

‘‘Untuk pengetahuan pembaca semua duit gaji saya habis untuk selesaikan semua bil tersebut. Hinggakan saya terpaksa mengikat perut semasa di pejabat. Sebab saya tak mampu. Saya cuba bincangkan dengan Jun, tetapi dia buat tak dengar aja, dia tahu urusan rumah tugas saya, jadi saya mesti selesaikan.

‘‘Bila dah tak ada duit langsung, Jun membuat saya meminjam padanya. Mulanya saya fikirkan dia ikhlas bantu saya, tetapi sedihnya dia kira bantuan itu sebagai hutang, dan semua jenis hutang dicatatkannya dalam diarinya dan dia sentiasa ingatkan saya tentang jumlah duit yang saya pinjam daripadanya. Terkejut saya!

‘‘Setiap bulan hutang dengan Jun bertambah, hingga saya tak mampu membeli keperluan anak. Bukan itu saja akhirnya saya tak mampu memberi sedikit wang untuk ibu, ayah dan adik-adik di kampung.

‘‘Jun pula jenis wanita panas baran, kadang-kadang tu saya rasa dayus diherdik dan dicaci dengan perkataan bingung, bodoh dan macam-macam lagi. Bab mengenyok dan menghempas barangan rumah kerana marahkan saya juga sering terjadi. Puncanya dia marahkan saya kerana tak puas hati setiap benda yang saya buat di rumah, semua tak kena pada matanya, semua tak betul. Sedih juga bila kena tengking terutama depan adik-beradik dan ipar- duai serta ibu bapanya bila kami balik kampung.

‘‘Bila isteri selalu marahkan suami, ipar- duai tentu tak hormatkan kita. Itu yang membuat saya rasa kecil hati sangat. Sejak setahun dua ini saya banyak berubah dan ramai kawan nampak perubahan saya, mereka faham masalah saya. Bila mereka tanya, saya mendiamkan diri tak ada faedahnya bercerita dengan mereka.

‘‘Di rumah saya diarah macam orang gaji, buat susu anak, memasak, lipat dan mencuci pakaian, sapu sampah dan mop lantai. Walaupun penat saya terpaksa atas dasar sayangkan isteri dan anak. Nak ambil pembantu rumah, Jun kata membazir, lagipun katanya apa guna saya jika tidak boleh buat semua kerja itu.

‘‘Katanya, sedangkan Nabi Muhammad s.a.w. membantu isterinya buat kerja rumah, mengapa saya tidak boleh. Tetapi Jun tidak membantu, dia cuma duduk berehat tengok televisyen, baca majalah. Anak tak di beri dekat dengan saya dan sentiasa di momokkan bahawa saya ayah yang tak bertanggungjawab. Walaupun anak saya kecil dan tak mengerti apa-apa tetapi lama-kelamaan hasutan itu akan tertanam juga di hati dan fikirannya bahawa saya ayah tak bertanggungjawab.

‘‘Saya lebih kecewa bila balik kampungnya, saya dibuat macam kuli disuruh membuat pelbagai kerja yang kadangkala menjadi bahan ketawa ipar-duai, saya terpaksa lakukan macam orang bodoh. Lebih sedih dia tak suka pergi ke kampung saya maklum rumah kecil tak layak untuk orang kaya sepertinya. Biasanya saya balik kampung sendirian. Emak saya pun cuma beberapa kali melihat anak saya.

‘‘Untuk mengurangkan rasa egonya dan supaya sedar dirinya itu isteri, beberapa kali saya mengajaknya solat bersama, atau bersolat tetapi dia memberi alasan sibuk dan terlalu penat, mungkin di pejabat dia sembahyang tapi di rumah tak pernah. Mungkin silap saya membuat keputusan setuju berkahwin dengan dia dalam masa yang singkat, sebelum mengenal hati budinya. Namun biarlah itu semua berlalu.

‘‘Sebagai lelaki, suami dan seorang ayah, saya rasa terhina apabila dia selalu ingatkan saya bertuah berkahwin dengannya, kerana semua lengkap, dia bergaji besar, ada rumah besar, kereta besar semuanya ada. Lebih sedih dia ingatkan saya tentang perbelanjaan yang dikeluarkannya ketika kami berkahwin dulu. Dan dia mahu saya jelaskan semua itu yang dikiranya sebagai hutang. .

‘‘Saya tahu hutang itu berlaku kerana Jun mahu kami segera kahwin, walaupun saya kata tak ada duit, tetapi dia berjanji akan bereskan semuanya. Majlis kahwin kami meriah, tetapi saya rasa tak selesa dan terseksa sampai sekarang.

‘‘Lebih terseksa bila bapa mentua saya selalu perli katanya, walaupun saya tak setaraf dengan anaknya tapi dia sedia terima saya jadi menantu. Dan di hadapan ahli keluarga atau menantu-menantu lain dia akan bertanyakan berapa gaji saya sekarang, apakah sama dengan gaji menantunya yang lain. Saya tahu cuma saya seorang saja menantunya yang tak bergaji dan berpangkat besar.

‘‘Sedih memang sedih tapi saya mohon Allah meringankan bebanan saya ini, dan semoga luahan hati saya ini akan meringankan penderitaan yang dipikul. Kini baru saya ingat kembali nasihat kawan-kawan ketika saya hendak berkahwin dengan Jun dulu, semua pesanan mereka benar belaka. Namun saya akan pertahan perkahwinan ini. Kepada bakal-bakal suami jadikan pengalaman saya ini pedoman anda.

‘‘Kepada Jun kalau baca luahan hati ini, insaflah. Saya tahu kekurangan saya tetapi hormatilah saya sebagai suami dan ketua keluarga. Saya minta maaf jika tidak dapat memberikan kesempurnaan yang diidamkan. Dan ingat janji kita ketika hendak berkahwin dulu. Namun saya tetap mencintaimu dan sayang keluarga kita.’’

Demikian luahan hati Naziman yang mendapat isteri bergaji dan berpangkat besar daripadanya. Agaknya mungkin inilah salah satu sebab mengapa ramai lelaki tak mahu berkahwin dengan wanita bergaji besar.

Tetapi kita sedar bukan semua wanita seperti ini. Mungkin Naziman boleh mengatasi masalah ini apabila duduk berunding dengan isteri dengan hati terbuka. Tanya dia apakah dia kesal dengan perkahwinan ini? Apakah wang ringgit dan harta benda lebih utama dalam hidupnya? Mana tahu hatinya mungkin berubah. Atau mungkin dia cuma mahukan anak bukan suami untuk mewarisi harta pusakanya nanti?

- MAIMUNAH (www.dcckmona.com – dcckmonaum@hotmail.com)

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]rahsia clickbank

No comments