Breaking News

Petua untuk membentuk anak cemerlang (Bil 1 )

Sebenarnya tiada suatu pun formula yang ideal dalam usaha membentuk anak-anak untuk menjadi orang yang cemerlang kerana setiap anak itu memiliki keistimewaannya yg tersendiri yang telah dianugerahkan oleh Allah s.w.t.

Merujuk kepada satu hadith sahih dari Rasulullah s.a.w.

" Ada 4 tahap dalam mendidik anak-anak iaitu "

Dari bayi hingga ke usianya 7 tahun

Pada masa ini, anak hendaklah disayangi dengan sepenuh hati oleh ibubapa. Mereka dibelai dengan penuh kasih sayang, diajak bermain, bergurau dan seumpamanya, dijaga seperti menatang minyak yang penuh. Natijahnya agar anak sentiasa sedar dan fikir bahawa ibu bapa adalah rujukan terbaik bagi mereka dalam semua hal yang mereka hadapi.

Dari usia 8 hingga 14 tahun

Dalam pada anak diasuh dengan penuh kasih sayang, anak mesti dididik dengan penuh disiplin dan diajarkan tentang pengagihan tanggungjawab tak kira di rumah atau pun di sekolah.

Dari usia 15 hingga 21 tahunKetika ini anak hendaklah didekati secara berkawan. Ibu bapa tidak lagi boleh marah-marah yang melampau pada anak kerana jiwa remaja mereka akan memberontak. Jangan sesekali mengherdik apalagi memukul anak-anak tersebut.

Dari usia 21 ke atas
Berikan kebebasan kepada anak dalam membuat keputusan sendiri atas apa yang ingin mereka kerjakan. Dalam pada itu, ibu bapa mesti sentiasa pantau, pesan, doa dan nasihat anak tersebut semoga hala tuju mereka betul.

Bagi menambahkan pengetahuan anda dalam mendidik anak, anda juga boleh mendapatkan buku 21 kaedah untuk mendidik anak yang cemerlang dari Dato' Dr. Hj. Mohd. Fadzilah Kamsah

Mudah-mudahan kita akan dapat sama-sama melahirkan zuriat yang cemerlang untuk Agama, Bangsa dan Negara.

Antara topik menarik di dalam:

  • Ibu Bapa Sebagai Teladan
  • Menjana Keyakinan Diri Anak-Anak
  • Kenal Pasti Kecenderungan dan Bakat Anak-Anak
  • Doa Yang Berterusan
dapatkan buku ini DISINI

Mahu dapatkan pelbagai maklumat tips,informasi terkini dari
Rahsia Perkahwinan SECARA PERCUMA setiap hari ?
Daftarkan email anda[ di sini ]

rahsia clickbank


1 comment:

  1. untuk pasangn yang susah dapat anak mari berbincang kat http://myong.forumer.com

    ReplyDelete